ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

PIMCO: Πολλαπλές απειλές του πολέμου σε οικονομίες και αγορές

Εκτός από τις ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας, ο πόλεμος επηρεάζει πλήθος βασικών εμπορευμάτων που εξάγονται από Ρωσία και Ουκρανία. Οι επιπτώσεις και οι γραμμές άμυνας των επενδυτών.

Η αύξηση της βενζίνης σε παγκόσμιο επίπεδο υπενθυμίζει στους οδηγούς τον πολύ σημαντικό ρόλο της Ρωσίας στη διεθνή αγορά πετρελαίου, όπως τονίζει σε ανάλυσή της η PIMCO. Αυτό που έχει εκτιμηθεί λιγότερο, όμως, είναι το εύρος των πρώτων και ημι-κατεργασμέων προϊόντων που εξάγουν η Ρωσία και η Ουκρανία. Από το παλλάδιο μέχρι το σιτάρι, η πολεμική σύγκρουση οδηγεί σε ανοδική πορεία τις τιμές  σε μια σειρά καθημερινών προϊόντων, αυξάνοντας τους μακροοικονομικούς κινδύνους και τις απειλές στις αγορές.

Εκ πρώτης όψεως, η Ρωσία και η Ουκρανία δεν θα έπρεπε να έχουν τόσο μεγάλη σημασία για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Το μερίδιο της Ουκρανίας στις παγκόσμιες εξαγωγές είναι μόλις 0,3%, ενώ της Ρωσίας είναι 1,9%. Αντίθετα, η Κίνα και οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν η καθεμία περίπου το 10% του παγκόσμιου εμπορίου.

Ωστόσο, αποτελούν δύο χώρες που κυριαρχούν στις εξαγωγές μεγάλου αριθμού βιομηχανικών προϊόντων. Όπως δείχνει το γράφημα, η Ουκρανία και η Ρωσία είναι σημαντικοί εξαγωγείς παλλαδίου, νικελίου, σιτηρών και άλλων πόρων που είναι κρίσιμοι για μια ποικιλία αγαθών και βιομηχανιών - από αυτοκίνητα μέχρι ημιαγωγούς και είδη παντοπωλείου.

Τα βασικά εξαγωγικά προϊόντα Ουκρανίας και Ρωσίας

 

Ρωσική κυριαρχία στο παλλάδιο

Η Ρωσία παράγει περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου παλλαδίου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προορίζεται για εξαγωγή. Εκτός από τα κοσμήματα και την οδοντιατρική, το παλλάδιο χρησιμοποιείται για την κατασκευή καταλυτών που μειώνουν τη ρύπανση στα καυσαέρια των μηχανών εσωτερικής καύσης. 

Έτσι, η παραγωγή αυτοκινήτων - που έχει ήδη επιβραδυνθεί από τις ελλείψεις ημιαγωγών που σχετίζονται με την πανδημία και την εφοδιαστική αλυσίδα - βρίσκεται αντιμέτωπη με περαιτέρω διαταραχές. Το παλλάδιο είναι μόνο ένα παράδειγμα. Άλλες βασικές παραγωγικές εισροές περιλαμβάνουν λιπάσματα για τη γεωργία, αέριο νέον για ημιαγωγούς, νικέλιο για χάλυβα και αμμωνία για πλαστικά.

Επιπτώσεις για τις αγορές 

Οι αγορές βασικών εμπορευμάτων έσπευσαν να εκτιμήσουν τις ανισορροπίες προσφοράς/ζήτησης, με την αναλύτρια της PIMCO να υπογραμμίζει ότι αυτή η αποτίμηση δεν είναι επαρκής. 

Όπως αναφέρει οι ελλείψεις πρωτογενών εισροών θα γίνουν αισθητές τόσο στην πλευρά της ζήτησης όσο και στην πλευρά της προσφοράς. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο χιονοστιβάδας και μη γραμμικών αρνητικών επιπτώσεων στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα θα ωθήσει τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα.

Οι δευτερογενείς επιπτώσεις έχουν, ήδη, αρχίσει να εμφανίζονται, καθώς το υψηλότερο κόστος εισροών ωθεί τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα, οδηγώντας σε ορισμένες περιπτώσεις σε καταστροφή της ζήτησης. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ευρώπη έχει πληγεί από τη μείωση ή την αναστολή της παραγωγής σε επιλεγμένες εγκαταστάσεις παραγωγής χάλυβα, λιπασμάτων και χαρτιού. Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας, που ήδη ταλανίζεται από τις ελλείψεις ημιαγωγών κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, έχει επιβραδύνει την παραγωγή, οδηγώντας τους ειδικούς του κλάδου να προβλέπουν περισσότερες καθυστερήσεις και διαταραχές τους επόμενους μήνες.

Παρόλο που οι διασυνδέσεις και οι μετακυλίσεις είναι πολύπλοκες και δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν, οι υψηλότερες τιμές και η καταστροφή της ζήτησης θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη και θα ασκήσουν ανοδικές πιέσεις στις τιμές - δίνοντας στις κεντρικές τράπεζες κίνητρο να «συσφίξουν» την πολιτική τους ταχύτερα από ό,τι θα συνέβαινε διαφορετικά.

Φυσικά, η Ευρώπη πιθανότατα θα πληγεί περισσότερο λόγω της εγγύτητας και των οικονομικών της δεσμών με Ουκρανία και Ρωσία. Παρ' όλα αυτά, η διασύνδεση της παγκόσμιας οικονομίας σημαίνει ότι τα «κύματα αναταραχής» θα εξαπλωθούν, από τις τιμές των τροφίμων στην Αίγυπτο μέχρι τις τιμές των παιδικών παιχνιδιών στις ΗΠΑ.

Οι διαταραχές έρχονται εν μέσω αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας με υψηλό πληθωρισμό, επιβράδυνση της ανάπτυξης και σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, οδηγώντας σε ένα εύθραυστο και επισφαλές περιβάλλον της αγοράς τα επόμενα τρίμηνα.

Οι καλύτερες επενδυτικές επιλογές

Για τα χαρτοφυλάκια πολλαπλών στοιχείων ενεργητικού, εκτιμάται ότι αυτό καθιστά αναγκαία μια πιο αμυντική στάση και μια εστίαση στην ποιότητα και τη ρευστότητα, καθώς ο κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται. Οι επενδυτές ίσως θελήσουν να αποφύγουν τους πιο κυκλικούς τομείς στις μετοχικές αγορές, ιδίως στην Ευρώπη, όπου ο οικονομικός κύκλος φαίνεται πιο ευάλωτος βραχυπρόθεσμα.

Αντ' αυτού, καλύτερες είναι οι τοποθετήσεις σε τίτλους υψηλής ποιότητας με τιμολογιακή δύναμη και διαρκή αύξηση των κερδών, σε τομείς όπως η κατασκευή ημιαγωγών και η υγειονομική περίθαλψη. Στους πιθανά κερδισμένους  οι εταιρείες που μπορούν να προσφέρουν βιώσιμες προοπτικές ανόδου σε έναν κόσμο με βραδύτερη ανάπτυξη, σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αυτοματοποίηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ανακτούν απώλειες οι αγορές μετά το φρένο του πετρελαίου

Στα 122 δολάρια βρίσκεται το πετρέλαιο σημειώνοντας άνοδο 3% και κάτω από τα 2.000 δολάρια την ουγγιά βρίσκεται ο χρυσός. Στο 0,30% οι απώλειες του Stoxx 600 καθώς απομακρύνονται οι φόβοι για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία «βυθίζει» τις διεθνείς αγορές

Μεγάλες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές, ισχυρές πιέσεις και στα futures στη Wall Street. Η ανησυχία για το ενδεχόμενο απαγόρευση εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου προκαλεί νέο άλμα στην τιμή του πετρελαίου. Υπό πίεση και το ευρώ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Γενικευμένες πιέσεις σε τράπεζες - blue chips έφεραν «βουτιά» του Δείκτη

Εν μέσω σημαντικής πτώσης των ευρωπαϊκών μετοχών, οι πωλητές κυριάρχησαν απόλυτα στο ΧΑ και πίεσαν τον Δείκτη στις 1.381 μονάδες. Με απώλειες πάνω από 1% έκλεισαν 15 τίτλοι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
ΑΓΟΡΕΣ

«Κάηκαν» 100 δισ. σε μια εβδομάδα από την αξία των ευρωπαϊκών τραπεζών

Πλησίασαν το 8% οι εβδομαδιαίες απώλειες του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη και ήταν οι μεγαλύτερες από τον Μάρτιο του 2023. Η Societe Generale προειδοποίησε για μείωση των εσόδων από τόκους. Φόβοι για μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.