Επενδυτικά αντανακλαστικά, επιβραβεύοντας τις καλές ειδήσεις σε όλο το φάσμα του ταμπλό, έχει αποκτήσει ξανά η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά το τελευταίο διάστημα, με τους επενδυτές να κάνουν focus σε αποτελέσματα, μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου, επιχειρηματικά στόρι και αγορές ιδίων μετοχών, εστιάζοντας πρωτίστως στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας που ξεχωρίζουν με έμφαση κατά τη διάρκεια του Απριλίου.
Η αγορά, μετά το σοκ του πολέμου που ακύρωσε στην ουσία κάθε διάθεση ανάληψης ρίσκου, φέρνοντας άτακτες ρευστοποιήσεις, δείχνει να έχει ανακτήσει σημαντικό μέρος των στοιχείων που την έκαναν να ξεχωρίσει τις πρώτες 45 ημέρες του 2022, όταν και έφεραν το Χ.Α. στην πρώτη θέση των αποδόσεων στην Ευρώπη και μέσα στις 4-5 σε όλο τον κόσμο.
Δεν είναι τυχαίο ότι το Χ.Α. υπεραποδίδει καθ’ όλη τη διάρκεια του Απριλίου έναντι των διεθνών αγορών, ενώ ήδη γύρισε θετικά το 2022, αρχίζοντας να «χτίζει» εκ νέου απόδοση μέσα στο έτος, μια απόδοση που είχε χαθεί και με το παραπάνω έως τις 8 Μαρτίου λόγω του σοκ του πολέμου.
Στις έως τώρα συνεδριάσεις του Απριλίου, ο Γενικός Δείκτης έχει... νικήσει κατά κράτος τον ευρωπαϊκό Stoxx 600. Tην ώρα που ουσιαστικά ο Stoxx 600 είναι αμετάβλητος (+0,08%), ο Γ.Δ. του Χ.Α. κερδίζει 4,77%, ο FTSE 25 βρίσκεται στο +5,08%, ο Mid Cap +3% και οι τράπεζες στο +1,32% (κάτι που επιβεβαιώνει την κόπωση των μετοχών του κλάδου και τις κινήσεις αποφόρτισης).
Ο Γ.Δ. πλέον «χτίζει» ουσιαστική απόσταση από το ναδίρ του πολέμου και τις 789,66 μονάδες της 8ης Μαρτίου, δείχνοντας δυναμική επανόδου στα πρότερα υψηλά (971,09) τα οποία απέχουν πλέον μόλις 5,4%. Ο Γενικός Δείκτης ήδη καταγράφει άνοδο 16,68% από το κλείσιμο της 8ης Μαρτίου, ο FTSE 25 κερδίζει 18,36%, ο Mid Cap είναι στο +9,95% και ο τραπεζικός δείκτης πρωταγωνιστεί με ράλι +25,83%.
Χθες ο Γ.Δ. επανήλθε μετά από 30 συνεδριάσεις πάνω από τις 920 μονάδες κλείνοντας στις 921,37 μονάδες (+0,42%), μολονότι στο ξεκίνημα της ημέρας έφτασε να υποχωρεί έως και 1,16%, πέφτοντας στις 906,87 μονάδες.
Η αγορά έχει μπει για τα καλά σε τροχιά επιστροφής μετά τη «βουτιά» λόγω της εισβολής, δείχνοντας ότι – είτε έτσι, είτε αλλιώς – το χρήμα και η οικονομία θα συνεχίσει να κινείται, οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, οι άνθρωποι να καταναλώνουν και η κοινωνία να εστιάζει στην ευζωία και στην καλυτέρευση του βιοτικού της επιπέδου.
Μολονότι τα προβλήματα της οικονομίας και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο σε πολλά επίπεδα (ενέργεια, πρώτες ύλες, τρόφιμα, εφοδιαστική αλυσίδα) είναι μπροστά, εντούτοις το ελληνικό χρηματιστήριο – έχοντας χάσει το δεκαετές ράλι των διεθνών αγορών – βρίσκεται σε timing επιστροφής.
Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλουν και οι εκτιμήσεις αναλυτών που τονίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι άλλων οικονομιών. Και τούτο διότι τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ισχυρά και μεγαλύτερα συγκριτικά έναντι άλλων – μεγαλύτερων – οικονομιών. Έτσι, ακόμη και σε μια εύλογη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω των επιπτώσεων του πολέμου, η Ελλάδα είναι κάπως προστατευμένη, έχοντας ισχυρό «μαξιλάρι» στήριξης.
Συνάμα, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή, μολονότι «ψαλιδίστηκαν» τελευταία λόγω του πολέμου, εντούτοις παραμένουν σημαντικά υψηλότερες έναντι διεθνών (κορεσμένων ή ώριμων) αγορών, κάτι που επίσης ενισχύει το επενδυτικό αφήγημα του Χ.Α.
Έτσι, άλλαξαν εκ νέου τα δεδομένα από την αρχή του χρόνου, όπου ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 3,14%, ο FTSE 25 είναι στο +4,06%, ο Mid Cap +3,77% και ο τραπεζικός κλάδος στο +13,32%.
Το smart money επανέρχεται σταδιακά στην αγορά και παρ’ ότι είμαστε σε περίοδο ημερών Πάσχα, Καθολικών και κατόπιν Ορθοδόξων, χθες καταγράφηκε ενίσχυση των συναλλαγών που ανήλθαν στα 93,28 εκατ. ευρώ και ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων συνεδριάσεων.
Focus στην πραγματική οικονομία τον Απρίλιο
Τον μήνα Απρίλιο οι επενδυτές στρέφονται ξεκάθαρα προς τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας που έχουν ειδήσεις (αποτελέσματα, μερίσματα, αγορές μετοχών, εξαγορές κ.λπ.), ενώ υπάρχει ελεγχόμενης μορφής διόρθωση στις τράπεζες. Μια υγιής διαδικασία ασφαλώς, που δείχνει αντανακλαστικά και διάθεση ανάληψης ρίσκου, όταν αυτό αξίζει ή όταν υποστηρίζεται από ειδήσεις.
Χθες η μετοχή της Jumbo έφτασε να υποχωρεί έως 2,67%, όμως η ανακοίνωση στην ενημέρωση των αναλυτών ότι η εταιρεία θα προβεί στην αγορά ιδίων μετοχών έως και 10% για τη στήριξη της μετοχής, έφερε θεαματικό γύρισμα και κλείσιμο στο +2,47%, η Τιτάν την περασμένη Παρασκευή έκανε ράλι +6,46% μετά την ανακοίνωση ότι η εταιρεία δεσμεύει 200 εκατ. ευρώ για επιστροφή στους μετόχους, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή συνεχίζει το ισχυρό ράλι της εν μέσω σεναρίων και φημών για deal.
Η Motor Oil ανακοίνωσε τον κορυφαίο τζίρο που έχει κάνει εισηγμένη στην ιστορία του Χ.Α. ξεπερνώντας τα 10 δισ. ευρώ το 2021 με καθαρά κέρδη άνω των 200 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ με τη γενναιόδωρη μερισματική πολιτική διαπραγματεύεται σε υψηλά 11 ετών, ενώ η Μυτιληναίος έκλεισε χθες μια ανάσα από τα 16 ευρώ, απέχοντας μόλις 29 cents από τα υψηλά 14 ετών του Αυγούστου 2021, που ουσιαστικά είναι ιστορικά υψηλά.
Ξέχωρα από τα ανωτέρω, η αγορά λαμβάνει ώθηση από τις σημαντικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κλάδο των κατασκευών, των υποδομών και της ενέργειας, με τις μετοχές αυτής της ευρύτερης κατηγορίας να ξεχωρίζουν με έμφαση.
Από τις τραπεζικές μετοχές μόνο η Εθνική (+11,21%) κινείται θετικά τον Απρίλιο, με την Πειραιώς να διορθώνει 3,89%, την Alpha Bank -2,06% και τη Eurobank -0,56%. Στον αντίποδα, σημαντικά είναι τα κέρδη για τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας.
Η Jumbo στις οκτώ συνεδριάσεις του Απριλίου κερδίζει 13,85%, η Ελλάκτωρ είναι στο +10,39%, η ΔΕΗ +10,26%, ΟΤΕ +9,63%, Motor Oil +9,02%, ΟΠΑΠ +7,42%, Τέρνα Ενεργειακή +5,42%, ΓΕΚ Τέρνα +5,10% κ.ο.κ. Στον Mid Cap η Epsilon Net κερδίζει 13,40% με διαρκή ιστορικά υψηλά, η Profile +10,26% και η Intrakat +8,26%.
Το σενάριο αναβάθμισης της Εθνικής
Από τα χαμηλά της 8ης Μαρτίου, η μετοχή της Εθνικής ξεχωρίζει σε όλο τον FTSE 25 με απόδοση 40,23%, ενώ ήταν η μόνη τραπεζική μετοχή που συνέχισε ανοδικά και χθες (+2,19%) σε μια ημέρα που οι υπόλοιπες διόρθωσαν. Η μετοχή έκλεισε στα 3,73 ευρώ, μόλις 10 cents χαμηλότερα από τα 3,83 ευρώ που βρέθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2022 και αποτελούν υψηλά 6ετίας.
Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν πως η εμφατική διαφοροποίηση της Εθνικής όλο το τελευταίο διάστημα οφείλεται στην (βάσιμη) προσδοκία για είσοδο της μετοχής στον MISC Standard Greece στην αναθεώρηση του Μαΐου. Η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής ήδη διαμορφώνεται στα 3,41 δισ. ευρώ, ενώ αν αφαιρεθούν τα ποσοστά βασικών μετόχων (ΤΧΣ κ.λπ.) τότε μένει «καθαρή» κεφαλαιοποίηση ικανή να οδηγήσει τη μετοχή στον εν λόγω δείκτη.
Βεβαίως, όπως σημειώνει στο BD ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης ΑΧΕ, «είναι σύνθετο το θέμα της εισαγωγής μετοχών στον MSCI, καθώς είναι κάτι σαν… μαύρο κουτί. Παίζει ρόλο η κεφαλαιοποίηση, η εμπορευσιμότητα αλλά και ποιες συνεδριάσεις θα επιλεγούν για να γίνει το “ζύγισμα” καταλληλότητας».