Ανάμεικτη εικόνα και οριακές μεταβολές καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street στην εκκίνηση του Απριλίου με τους επενδυτές να επεξεργάζονται τόσο τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ όσο και τις συντονισμένες πρωτοβουλίες των χωρών ώστε να μπει φρένο στο ανοδικό ράλι των τιμών πετρελαίου.
Στις 21:25 ο δείκτης Dow Jones σημειώνει κέρδη 0,24% στις 34.760 μονάδες και ο S&P 500 καταγράφει οριακή άνοδο κατά 0,07% στις 4.534 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει οριακή πτώση 0,07% στις 14.210 μονάδες.
Οι επενδυτές είδαν την αμερικανική οικονομία να βρίσκεται σε σταθερή πορεία σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ καθώς τον Μάρτιο πρόσθεσε σχεδόν μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας, ενώ ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε σε νέο χαμηλό δύο ετών.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν τα στοιχεία, προστέθηκαν τον Μάρτιο 431.000 θέσεις εργασίας. Αν και οι αριθμοί ήταν κατώτεροι των προσδοκιών των αναλυτών , το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,6%, το χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2020 και οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,4%.
Παράλληλα, το υπουργείο αναθεώρησε ανοδικά τη μέτρηση του για τον Φεβρουάριο στις 750.000 θέσεις εργασίας από 678.000 αρχικά. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg έκαναν λόγο για 490.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο, με την ανεργία να υποχωρεί στο 3,7%.
Οι επενδυτές περιμένουν πως τα στοιχεία αυτά αναμένεται να επιτρέψουν στη Fed να συνεχίσει τη σύσφιξη της πολιτικής της τους επόμενους μήνες με στόχο να αντιμετωπίσει το πληθωριστικό ράλι που κινείται σε υψηλά 40 ετών.
Η αγορά προβλέπει πως υπάρχει πιθανότητα 72,8% για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάιο. Υπενθυμίζουμε πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είχε αυξήσει τα επιτόκια τον περασμένο μήνα κατά 25 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από το 2018 και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν σηματοδοτήσει την ετοιμότητά τους για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού που τρέχει σε υψηλά δεκαετιών. Επίσης οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων εκτινάχθηκαν, ρίχνοντας τις μετοχές των τραπεζών 0,9% χαμηλότερα.
«Αυτή ήταν μια αρκετά σταθερή έκθεση. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι ένα πρόβλημα προφανώς και σίγουρα δεν αλλάζει τις πιθανές ενέργειες της Fed», δήλωσε ο Randy Frederick, διευθύνων σύμβουλος στο Schwab Center for Financial Research που πρόσθεσε ότι «νομίζω ότι μας έχει ήδη πει, όχι ρητά, αλλά πολύ κοντά σε αυτό, ότι θα επιτύχουμε μισή μονάδα αύξησης των επιτοκίων τον Μάιο».
Επίσης οι τιμές του πετρελαίου δείχνουν να σταθεροποιούνται καθώς οι χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) συμφώνησαν να προχωρήσουν σε συντονισμένη αποδέσμευση ποσότητας πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους ακολουθώντας τις πρωτοβουλίες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Υπενθυμίζουμε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε εντολή για την άντληση 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου για έξι μήνες, σε μια «άνευ προηγουμένου» απόφαση στην αμερικανική Ιστορία σε μια προσπαθήσει να ανακόψει την άνοδο των τιμών στις τιμές πετρελαίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg οι ΗΠΑ μπορεί να προχωρήσουν σε συνολική απελευθέρωση 180 εκατ. βαρελιών, ποσότητα η οποία θεωρείται πρωτόγνωρη, ενώ η διαδικασία θα γίνε υπό την εποπτεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας και το πιθανότερο είναι ότι το παράδειγμα των ΗΠΑ θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.
Αυτή την στιγμή η τιμή του μπρεντ βρίσκεται στα 104 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας οριακές μεταβολές, και το αμερικανικό αργό είναι κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας απώλειες 0,90%.
Στο ταμπλό η μετοχή της GameStop που είχε βρεθεί πέρυσι στο επίκεντρο της προσοχής των διαδικτυακών φόρουμ και social media σημειώνει πτώση 1,67% καθώς αναζητεί την σύμφωνη γνώμη των μετόχων για να προχωρήσει σε stock split. Η μετοχή της Apple σημειώνει απώλειες 0,88%, ενώ η Tesla καταγράφει κέρδη 0,66% καθώς αναμένεται η έκθεση τριμήνου για τις παραδόσεις οχημάτων.
Αντιθέτως με κέρδη ξεκίνησαν τον Απρίλιο οι ευρωπαϊκές αγορές έπειτα από την πτώση 6,3% που σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ οι επενδυτές περιμένουν τις εξελίξεις στην αγορά φυσικού αερίου και την απόφαση Πούτιν να πληρώνονται όλες οι αγορές σε ρούβλια.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,54% στις 458,34 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 ενισχύθηκε κατά 0,41% στις 3.918 μονάδες.
Στις επί μέρους ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,22%, στις 14.446 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 0,37% στις 6.684 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο βρέθηκε υψηλότερα κατά 0,30% στις 7.537 μονάδες.
Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,57% κλείνοντας στις 25.163 μονάδες ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημείωσε άνοδο 0,69% και βρέθηκε στις 8.503 μονάδες.