ΓΔ: 1435.81 0.86% Τζίρος: 61.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Μετοχές, Χρηματιστήριο Αθηνών, Επενδύσεις
Φωτο: Shutterstock

Ποντάρουν στη διπλωματία οι αγορές, σε τροχιά 900 μονάδων το Χρηματιστήριο

Διαπραγματεύσεις και ενδείξεις αναδίπλωσης της Ρωσίας φέρνουν ράλι ανακούφισης σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Διατηρούνται οι αβεβαιότητες και τα ρίσκα. Τι εκτιμούν για το ΧΑ Νίκος Χρυσοχοΐδης (ΣΜΕΧΑ) και Ηλ. Ζαχαράκης (Fast Finance).

Άμεση ήταν η αντίδραση των επενδυτών στην προοπτική σταδιακής εξομάλυνσης της κρίσης Ρωσίας - Ουκρανίας, τον περιορισμό των πολεμικών επιχειρήσεων και την εκκίνηση της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης, με τις αγορές σε Ευρώπη και Αμερική να αποκομίζουν ισχυρά κέρδη και τον Γενικό Δείκτη στο ΧΑ να επανέρχεται πολύ κοντά στις 900 μονάδες.

Παρότι οι χθεσινές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη δεν έφεραν χειροπιαστά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την πρόοδο προς την κατάπαυση του πυρός, πολύ περισσότερο προς μια συμφωνία ειρήνευσης, το γεγονός ότι, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή τους, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε «δραστική μείωση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Κίεβο εκλήφθηκε από τις αγορές ως ένα ενθαρρυντικό σημάδια αποκλιμάκωσης του καταστροφικού πολέμου.

Η συγκρατημένη αισιοδοξία διατηρήθηκε στη Νέα Υόρκη ως το κλείσιμο, παρά το γεγονός ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο και ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν αμφισβήτησαν ότι υπάρχει πραγματική αλλαγή στην τακτική της Ρωσίας στα πολεμικά μέτωπα, ενώ σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου εξέφρασε, μιλώντας στο Bloomberg, την απορία του για την πολύ θετική αντίδραση των αγορών, τονίζοντας ότι οι Ρώσοι δεν έχουν επιστρέψει πραγματικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και, για να γίνει αυτό, θα χρειαστούν περισσότερες επιτυχίες των Ουκρανών στα πολεμικά μέτωπα και ακόμη ισχυρότερη πίεση με διεθνείς κυρώσεις.

Όπως όλα δείχνουν, οι επενδυτές δεν αντιδρούν με τόσο ενθουσιασμό επειδή προσβλέπουν σε μια γρήγορη λήξη του πολέμου, αλλά επειδή η διαφαινόμενη αναδίπλωση της Ρωσίας στα πολεμικά μέτωπα, με μεταφορά του κέντρου βάρους από το Κίεβο στην ανατολική Ουκρανία, επιβεβαιώνει ότι η Ρωσία παραμένει πολύ μακριά από μια νίκη στην Ουκρανία, η οποία θα είχε εξαιρετικά δυσμενή επίδραση στη Δύση και θα ανέτρεπε τις γεωπολιτικές ισορροπίες των τελευταίων δεκαετιών.

Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τα lockdown που αναμένεται να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα, έχουν κρατήσει την τιμή του μπρεντ κάτω από τα 110 δολ. το βαρέλι, μετριάζοντας την ανησυχία για τα κύματα πληθωριστικών πιέσεων που χτυπούν την παγκόσμια οικονομία και υποχρεώνουν τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και σήμερα να σταματούσε οριστικά ο πόλεμος, το παγκόσμιο οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και επενδυτικό σύστημα έχει να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες προκλήσεις, οι οποίες θα πάρουν πολλά χρόνια – ίσως και δεκαετίες – για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Όλα αυτά δημιουργούν νέα δεδομένα, θα έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις θα δοκιμάσουν τις αντοχές των οικονομιών και θα δημιουργήσουν μεταβλητότητα και διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια.

Η παγκόσμια κοινότητα έχει να λύσει όχι έναν αλλά πολλούς… Γόρδιους δεσμούς, τους οποίους περιπλέκουν όλα τα ζητήματα και οι πληγές που ο πόλεμος ήδη έχει επιφέρει, όπως οι τιμές ενέργειας, οι πρώτες ύλες στα τρόφιμα, τα σιτηρά, οι εφοδιαστικές αλυσίδες και η ευρύτερη περιχαράκωση κρατών και οικονομιών. Άρα, η όποια αντίδραση των αγορών, θα πρέπει να αποτιμηθεί σύμφωνα με τα νέα δεδομένα τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να συνηγορήσουν στην… ευδαιμονία που επικρατούσε έως την εμφάνιση αυτού του πολέμου.

Ράλι ανακούφισης

Οι χρηματιστηριακές αγορές πάντως «χαιρέτησαν» τα σενάρια για διπλωματική λύση, έχοντας ήδη καλύψει σημαντικό από το χαμένο έδαφος του πολέμου. Στην Ευρώπη, ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με ράλι 3,08%, ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 2,79% απέχοντας πλέον λιγότερο από 180 μονάδες από το κομβικό όριο των 15.000 μονάδων, ενώ σημαντικό ράλι κατέγραψαν και οι αγορές Μαδρίτης και Μιλάνου με άνοδο 2,98% και 2,41% αντίστοιχα. Με σημαντικά κέρδη έκλεισε αργά το βράδυ και η αγορά της Νέας Υόρκης.

Σ’ αυτό το φόντο, ήδη ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. μετά και τη σημαντική αντίδραση του τελευταίου διημέρου όπου κέρδισε συνολικά 5,56% διαπραγματεύεται πλέον στα επίπεδα που είχε στα τέλη Φεβρουαρίου, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλό μήνα, έχοντας ήδη απομακρυνθεί άνω του 12% από τα χαμηλά των 789 μονάδων που βρέθηκε στις 8 Μαρτίου.

Οι πτωτικές στρεβλώσεις του προηγούμενου διαστήματος έχουν ξυπνήσει τους αγοραστές σχεδόν σε όλο το φάσμα του ταμπλό, κάτι που αντανακλάται και στη σημαντική αύξηση του τζίρου στις δύο (έντονα ανοδικές) συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας.

Συνάμα, η αγορά και όλη η επιχειρηματικότητα «διψά» για το γύρισμα σελίδας και την επάνοδο στην… κανονικότητα, όπου θα κυριαρχούν οι οικονομικές και επιχειρηματικές ειδήσεις και όχι τα δελτία πολέμου. Σε εγχώριο επίπεδο δεν λείπουν οι θετικές ειδήσεις και εξελίξεις, που σε άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να ωθήσουν το Χ.Α. εκ νέου προς τις 900 ή 950 μονάδες.

Αναβάθμιση της Ελλάδας από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS, λίαν θετικά σχόλια για τις τράπεζες από την S&P Global Ratings, πολλαπλές εκθέσεις επενδυτικών οίκων με αυξημένες τιμές στόχους για τον κλάδο, καλά αποτελέσματα τραπεζών, βιομηχανίας και πληροφορικής, αλλά και σημαντικά deals, συνθέτουν την εικόνα της ελληνικής αγοράς.

Η επιχειρηματικότητα συνεχίζει την έντονη δραστηριότητά της παρά τις δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως έδειξε το εξαιρετικά σημαντικό deal της εξαγοράς του 45% της ιστορικής ΙΟΝ από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος δημιουργεί μεγάλο όμιλο τροφίμων με διεθνές αποτύπωμα. Συνάμα, χθες ανακοινώθηκε η εξαγορά της Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική από το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου μονάδων κτηνιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

Το εγχώριο smart money δείχνει ότι παραμένει ανήσυχο και δημιουργικό, κάτι που αποδεικνύεται ξεκάθαρα το φετινό πρώτο τρίμηνο όπου τα deals, μικρά, μεσαία ή μεγάλα, μετρούνται σε διψήφιο νούμερο.

Επιστροφή σε τροχιά 900 μονάδων

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο πιστοποίησε τις προηγούμενες ημέρες ότι έβγαζε ισχυρές άμυνες στην ευρύτερη περιοχή των 840 – 850 μονάδων, ενώ το διήμερο αυτής της εβδομάδας, έκανε κίνηση προς την περιοχή των 890 – 900 μονάδων.

Οι αγοραστές κυριάρχησαν κατά κράτος και χθες, οδηγώντας δείκτες και μετοχές υψηλότερα, ενώ καταγράφηκε και αύξηση της αξίας συναλλαγών συγκριτικά με τα επίπεδα της περασμένης εβδομάδας όπου οι μέσες συναλλαγές είχαν πέσει κάτω των 60 εκατ. ευρώ. Τη Δευτέρα ο τζίρος αυξήθηκε στα 87,72 εκατ. ευρώ, ενώ χθες Τρίτη ανήλθε στα 99,16 εκατ. ευρώ, με τα 42,1 εκατ. ευρώ στις τράπεζες.

Χθες το Χ.Α. έχτισε στην αντίδραση της Δευτέρας, κινούμενο εξ αρχής ανοδικά με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 889,97 μονάδες με άνοδο 3,25% και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και τις 893,06 μονάδες (+3,61%) που βρέθηκε λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης. Σε αυτά τα επίπεδα το Χ.Α. είχε να βρεθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, που σημαίνει ότι ο Γ.Δ. βρίσκεται σε υψηλό μήνα, έχοντας καλύψει ένα σημαντικό μέρος από την πρόσφατη βουτιά.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.161,86 μονάδες με άνοδο 3,59%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.496,71 μονάδες με άνοδο 1,48%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκανε ράλι +5,03% με κλείσιμο στις 658,95 μονάδες. Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις ο Γ.Δ. κερδίζει 5,56%, ο FTSE 25 βρίσκεται στο +6,13%, ο Mid Cap +2,76%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος ξεχωρίζει με ράλι 8,89%.

Τι λένε δύο χρηματιστές

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής, Νίκος Χρυσοχοΐδης και ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης «ζυγίζουν» τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 

«Παρ’ ότι δεν είμαι διπλωματικός και στρατηγικός αναλυτής, εντούτοις κρίνω ότι η διαφαινόμενη συμφωνία για μερική εξομάλυνση της κρίσης στην Ουκρανία είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει κατάπαυση του πυρός. Κατά τη γνώμη μου και ασχέτως με τις ψυχολογικές και τεχνικές αντιδράσεις της αγοράς, δεν μπορούμε να μιλάμε για την αρχή του τέλους, αλλά για το τέλος της αρχής. Έχουμε πολλά βαρίδια μπροστά μας που πρέπει να διαχειριστούμε στην Ελλάδα και διεθνώς, τα οποία θα τα συναντήσουμε, ασχέτως με την έκβαση του πολέμου».

Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων με δηλώσεις του στο BusinessDaily ο Ν. Χρυσοχοΐδης. Ο ίδιος τονίζει πως «υπάρχει δυσπιστία για το τι ακριβώς θα πράξει από εδώ και στο εξής ο Πούτιν και η Ρωσία». Από εκεί και πέρα σημειώνει ότι, ασχέτως με τις τεχνικής φύσης αντιδράσεις της αγοράς, «τα βασικά προβλήματα που μας κληρονόμησε ο Covid-19 αλλά και ο πόλεμος είναι εδώ και θα συνεχίσουν να ταλανίζουν όλο το οικονομικό σύστημα». Κατά τη γνώμη του κ. Χρυσοχοΐδη, «ζητήματα όπως η κρίση του πληθωρισμού, το κόστος της βιομηχανίας, η πλήρης διατάραξη των τιμών στην ενέργεια, οι τιμές των εμπορευμάτων και των μετάλλων, η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι τεράστια θέματα και προβλήματα που θα συνεχίσουν να “βασανίζουν” οικονομίες, κράτη, επιχειρήσεις και χρηματιστήρια. Άρα, όταν βλέπω αντιδράσεις στο χρηματιστήριο πολύ σπασμωδικού χαρακτήρα, πιο πολύ ανησυχώ παρά χαίρομαι».

Περισσότερο αισιόδοξος είναι Ηλίας Ζαχαράκης, ο οποίος στέκεται πρωτίστως στα τεχνικά δεδομένα της αγοράς και στη βελτίωση που παρουσιάζουν όλοι οι δείκτες το τελευταίο διήμερο της αντίδρασης, αλλά και συγκριτικά με το ξεκίνημα της χρονιάς. Ο ίδιος σημειώνει πως «όπως δείχνουν τα πράγματα η αγορά εξάντλησε τα πτωτικά της περιθώρια και πλέον επανατιμολογεί τα νέα δεδομένα. Πλέον οι απώλειες για το 2022 μηδένισαν σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, με αρκετά blue chips να έχουν περάσει σε κέρδη, ενώ ο τραπεζικός κλάδος κάνει –ξανά– τη διαφορά, μιας και τρέχει εκ νέου με άνοδο 15% φέτος».

Ο κ. Ζαχαράκης σημειώνει πως «μετά και τη χθεσινή αντίδραση, όλα δείχνουν ότι τα επίπεδα των 854 μονάδων διασώζονται στο κλείσιμο μήνα, άρα διασώζεται και η μακροπρόθεσμη τάση, ενώ παράλληλα το stop στο long σε κλείσιμο ημέρας ανεβαίνει στα επίπεδα των 843 μονάδων». Για τον FTSE 25 σημειώνει πως το stop πλέον είναι στις 2.037 μονάδες, ενώ στον τραπεζικό δείκτη έχουμε κοντινό stop από το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας στις 603 μονάδες. Σύμφωνα με τον χρηματιστή, ο πρώτος σοβαρός στόχος του Γενικού Δείκτη είναι η ζώνη των 903 μονάδων, ενώ μία κατοχύρωση του επιπέδου σε κλείσιμο, θα μπορούσε να δώσει συνέχιση έως τις 923 μονάδες σε πρώτη φάση. Παράλληλα, το επίπεδο των 860 μονάδων καθίσταται η πολύ σημαντική στήριξη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σκληρή δοκιμασία για τις αγορές της Ευρώπης, σε δίνη πιέσεων και το ΧΑ

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών με επίκεντρο τη Γαλλία, «βουτιά» πάνω από 12% για την κορυφαία τράπεζα BNP Paribas. Έχει υποχωρήσει 3,50% ο Γενικός Δείκτης στο 5θήμερο και δοκιμάζονται τα επίπεδα των 1.400 μονάδων.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές, νέα δεδομένα και στο Χ.Α.

Επιστροφή των αγοραστών στην Ευρώπη, αντεπίθεση Μακρόν στη Λεπέν. Ρεκόρ S&P 500 και Nasdaq μετά την πτώση του πληθωρισμού. Η παρέμβαση Μητσοτάκη μέσω Bloomberg «ζεσταίνει» το ενδιαφέρον των ξένων για το Χ.Α.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς απέφυγαν τον πανικό οι αγορές στην Ευρώπη, γιατί ξεχώρισε θετικά το ΧΑ

Έπεσε το ευρώ, εκτινάχτηκε το spread γαλλικών - γερμανικών ομολόγων, πιέστηκαν τα χρηματιστήρια, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες ήταν μικρές. Πώς αξιολογείται το στοίχημα Μακρόν. Υπεραπόδοση από το ΧΑ.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι σημαίνει για το χρηματιστήριο η πρώτη διόρθωση από τον Οκτώβριο

Αναγκαία η αποφόρτιση της αγοράς που ήταν «φορτωμένη» με μεγάλα κέρδη και έπιασε τα υψηλά 10ετίας στις 1.350 μονάδες χωρίς «πειστικούς» τζίρους. Φρενάρουν οι διεθνείς αγορές λόγω των νέων δεδομένων για τα επιτόκια.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η εισαγόμενη διόρθωση στο χρηματιστήριο και το κρίσιμο τεστ στις αγορές

Διεθνές κύμα ρευστοποίησης κερδών μετά το ράλι του 2023 και εν μέσω αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου. Ανθεκτικό το ΧΑ. Κλειδί οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις εταιρείες του S&P 500 το δεύτερο 15θήμερο του μήνα.