Παρά το γεγονός ότι οι τιμές πετρελαίου συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν σε θετικό κλίμα ενόψει μιας κομβικής ημέρας για τη διπλωματία που στοχεύει να σταματήσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες.
Το επιφυλακτικό αλλά αισιόδοξο κλίμα αντανακλά ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 που στις 10:35 σημειώνει μικρά κέρδη 0,27% στις 455,24 μονάδες, και ο Eurostoxx 50 ενισχύεται κατά 0,34% στις 3.883 μονάδες.
Στις επί μέρους ευρωπαϊκές αγορές, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει μικρή άνοδο 0,28% στις 14.327 μονάδες, και ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύεται κατά 0,58% στις 6.619 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινείται με μικρά κέρδη 0,23% στις 7.474 μονάδες.
Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο δείκτης MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,50% στις 24.423 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει μικρή άνοδο 0,19% στις 8.345 μονάδες.
Σε ανοδική τροχιά παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου με το brent να βρίσκεται στα 122 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο 0,70% και το αμερικανικό αργό ενισχύεται οριακά κατά 0,20% στα 115 δολάρια το βαρέλι. Στην αγορά της Ολλανδίας το φυσικό αέριο σημειώνει μικρή άνοδο 2,9% και βρίσκεται στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Την ίδια στιγμή που ο ρωσικός στρατός δείχνει να χάνει την ορμή του καθώς συναντά την ουκρανική αντίδραση, οι δυτικοί ηγέτες θα προσπαθήσουν να ασκήσουν πίεση στον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο σε τρεις διαφορετικές συνόδους κορυφής στις Βρυξέλλες: οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν πρώτα, μετά η G7 και μετά η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και στις τρεις συναντήσεις θα παρευρεθεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα προσπαθήσει να πείσει τη Γερμανία και άλλους για την ανάγκη να κλείσουν τα κενά των κυρώσεων που εξακολουθούν να επιτρέπουν τις αγορές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η πρόοδος στις συζητήσεις είναι πιθανό να είναι δύσκολη, δεδομένου ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επανέλαβε την αντίθεσή του στην άμεση διακοπή των αγορών ενέργειας από τη Ρωσία μόλις την Τετάρτη.
Οι σύνοδοι κορυφής έρχονται μια ημέρα αφότου ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα απαιτήσει από τις «εχθρικές» χώρες να πληρώσουν για τον ενεργειακό τους εφοδιασμό σε ρούβλια, αντί σε δολάρια ή ευρώ, μια ανακοίνωση που οδήγησε το ρούβλι στο υψηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τότε που ρωσικά τανκ πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα. Η κίνηση θα ανάγκαζε ουσιαστικά τη Δύση να συναλλάσσεται με τη ρωσική κεντρική τράπεζα, της οποίας τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν ήδη παγώσει από τις αρχές των ΗΠΑ, της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας.