ΓΔ: 1435.81 0.86% Τζίρος: 61.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Ρεκόρ ανόδου 16 μηνών στο Χρηματιστήριο, αλλάζει το κλίμα στις αγορές

Τα χρηματιστήρια ξεπερνούν το πολεμικό σοκ, παρότι δεν διαφαίνεται άμεση διπλωματική λύση. Τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Νοέμβριο του 2020 κατέγραψε ο Γ. Δείκτης στο ΧΑ, με αρκετές εντολές από το εξωτερικό και ώθηση από τα θετικά αποτελέσματα τραπεζών και βιομηχανιών.

Πλήθος ενδείξεων καταγράφηκαν χθες, που όλες παραπέμπουν σε ένα συμπέρασμα: οι διεθνείς αγορές μπορούν να επανέλθουν σε μια νέα «κανονικότητα», ακόμη και αν δεν σταματήσει σύντομα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, δόθηκε η αφορμή για ισχυρή ανοδική κίνηση στις ευρωπαϊκές αγορές και, αργότερα, στη Wall Street, με το Χ.Α. να κάνει το πιο ισχυρό ξέσπασμα των τελευταίων 16 μηνών, δηλαδή από τις 11 Νοεμβρίου 2020 όταν είχε κλείσει στο +11,46%.

Οι πυκνές χθεσινές εξελίξεις σε πολλά πεδία δείχνουν ότι αρχίζουν να εξαντλούνται οι δυσμενείς επιδράσεις από το πολεμικό σοκ για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία, την ώρα που πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Ρωσία, έχοντας να επιδείξει ελάχιστες πραγματικές επιτυχίες στα πολεμικά μέτωπα, αρχίζει να υιοθετεί μια πιο διαλλακτική στάση στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, αν και όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι η διπλωματική λύση δεν θα έλθει πολύ σύντομα. Επιπλέον, η χθεσινή αύξηση επιτοκίου από τη Fed ήταν αναμενόμενη (κατά 0,25%) και ο Τζερόμ Πάουελ διαβεβαίωσε ότι η πολιτική της κεντρικής τράπεζας για την ανάσχεση του πληθωρισμού δεν θα βυθίσει σε ύφεση την αμερικανική οικονομία, κάτι που επανέφερε σε ισχυρή ανοδική πορεία τους αμερικανικούς δείκτες.

Ειδικότερα,

  • Οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας έχουν οδηγήσει σε ένα σχέδιο 15 σημείων για ειρήνευση, όπως αποκάλυψαν οι FT, αν και διαψεύσθηκε αργότερα από την πλευρά της Ουκρανίας ότι μπορεί να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία στη βάση αυτού του σχεδίου, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε μεγάλο πρόγραμμα εξοπλισμού των δυνάμεων της Ουκρανίας, ύψους 800 εκατ. δολ., το οποίο περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, και αντιαεροπορικά μεγάλου βεληνεκούς για την αντιμετώπιση της ρωσικής αεροπορίας. Παρότι όλα δείχνουν ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί, η εκτίμηση που κυριαρχεί διεθνώς είναι ότι η ουκρανική αντίσταση θα παραμείνει ισχυρή, με διεθνή στήριξη, και αργά ή γρήγορα η Ρωσία θα υποχρεωθεί να κάνει περισσότερες υποχωρήσεις στο διπλωματικό επίπεδο για να υπάρξει μια ειρηνευτική συμφωνία.
  • Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του πολέμου στη διεθνή οικονομία, φαίνεται ότι, τουλάχιστον στο ενεργειακό πεδίο, έχουν αρχίσει να περιορίζονται αισθητά, καθώς οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν γύρω στα 100 δολ. το βαρέλι ή και χαμηλότερα, ενώ και οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν υποχωρήσει λίγο πάνω από τα 100 ευρώ/μεγαβατώρα. Οι αγορές προεξοφλούν ότι ο περιορισμός πρόσβασης της Ρωσίας στις ενεργειακές αγορές, λόγω των κυρώσεων, δεν φτάσει στον βαθμό της απόλυτης διακοπής των ροών, ενώ θα υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις για την αύξηση της παροχής πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά (από τον ΟΠΕΚ, το Ιράν, ή και τη Βενεζουέλα) και, παράλληλα, η Ευρώπη θα βρει ισχυρή στήριξη στις ενεργειακές της ανάγκες από το αμερικανικό LNG. Σε ένα άλλο πεδίο των επιπτώσεων του πολέμου, η χρεοκοπία της Ρωσίας αποτράπηκε χθες, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έδωσε τελικά την άδεια για να πληρωθούν τόκοι 117 εκατ. δολ. σε δολάρια.
  • Οι φόβοι που υπήρχαν για την κινεζική οικονομία, με αφορμή και τα νέα lockdown, και είχαν προκαλέσει ευρύτερη διεθνή ανησυχία περιορίσθηκαν χθες, μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και των αγορών, μια ανακοίνωση που προκάλεσε ανοδικό ξέσπασμα των κινεζικών μετοχών και ιδιαίτερα του τεχνολογικού τομέα.

Αυτό που έδειξαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές ήταν συγκρατημένος ενθουσιασμός, που βεβαίως έφερε ράλι αντίδρασης και μερικής αποκατάστασης απωλειών, αν και δεν είχε την ένταση, την πίστη και τη δυναμική που θα δικαιολογούσε τον υπέρμετρο ενθουσιασμό που καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες ενισχύθηκαν έως 3,76% με οδηγό τον δείκτη DAX που επανήλθε πάνω από τις 14.400 μονάδες, ενώ ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,68% με κλείσιμο κοντά στις 6.600 μονάδες. Ήδη, οι διεθνείς αγορές, όπως και το Χ.Α. έχουν απομακρυνθεί αξιοσημείωτα από τα πρόσφατα χαμηλά τους και μένει να δούμε πως θα κινηθούν από εδώ και πέρα, με γνώμονα και τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Εμφατικό ξέσπασμα μερικής αποκατάστασης απωλειών στο Χ.Α.

Εν μέσω όλων των ανωτέρω και δεδομένου ότι το Χ.Α. είχε δεχτεί απρόσμενα σκληρό χτύπημα τις προηγούμενες ημέρες, λόγω του γενικευμένου «ξεφορτώματος» σε αναδυόμενες αγορές, καθώς η ρωσική αγορά παύτηκε από τους δείκτες MSCI, χθες η αγορά αντέδρασε με πολύ πειστικό τρόπο.

Όπως προαναφέρθηκε ήταν το ισχυρότερο ξέσπασμα από το Νοέμβριο του 2020 κάτι που δείχνει την ένταση της ανόδου, η οποία ήρθε τόσο λόγω ισχυρών αγοραστών, όσο και λόγω απόσυρσης των πωλητών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σχεδόν στα υψηλά ημέρας και στις 871,99 μονάδες με άνοδο 5,68%, σε μια συνεδρίαση που αυξήθηκε ο τζίρος φτάνοντας στα 112,90 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 6,43% κλείνοντας στις 2.103,5 μονάδες, ενώ πολύ μεγάλο ράλι αντίδρασης σε ποσοστό 10,02% έβγαλε ο τραπεζικός δείκτης που έκλεισε στις 625,28 μονάδες. Μάλιστα, οι τράπεζες διακίνησαν και άνω από το 40% του συνολικού τζίρου με 48,6 εκατ. ευρώ, αποτελώντας τον πρωταγωνιστή της συνεδρίασης.

Αξίζει να σημειωθεί πως πλέον το Χ.Α. βρίσκεται στο μέσο της απόστασης από τα πρόσφατα υψηλά 7ετίας και από τα χαμηλά έτους που έκλεισε στον πανικό της Τρίτης 8 Μαρτίου. Ο Γ.Δ. βρίσκεται ακριβώς 100 μονάδες (για την ακρίβεια 99,1) κάτω από τα υψηλά 7ετίας και τις 971,09 μονάδες ήτοι ποσοστό 10,21% χαμηλότερα, αλλά και 88,33 μονάδες πάνω από το χαμηλό έτους των 789,66 μονάδων που βρέθηκε την Τρίτη 8 Μαρτίου, ήτοι 10,43% υψηλότερα. Δηλαδή η αγορά βρίσκεται στη μέση της απόστασης από τα προ πολέμου υψηλά και τα πρόσφατα χαμηλά.

Φυσικά, η αντίδραση της ελληνικής αγοράς πάτησε και σε εγχώριους παράγοντες όπως είναι οι εξαιρετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των τραπεζικών ομίλων, οι πολύ καλές επιδόσεις στη βιομηχανία (ElvalHalcor, Cenergy Holdings κ.α.), αλλά και η μεγάλη κινητικότητα που εκ των πραγμάτων καταγράφεται στον κλάδο της ενέργειας και των υποδομών. Τα νέα έργα και τα κυοφορούμενα deals κάθε είδους δεν έχουν πάψει, ενώ η ελπίδα επιστροφής στην κανονικότητα, αν και εφόσον υπάρξει ειρήνευση στην Ουκρανία, θα επαναφέρει στο προσκήνιο όλα τα θετικά που καταγράφονται στην ελληνική επιχειρηματικότητα και είχαν οδηγήσει το Χ.Α. στο πρότερο ράλι και ανάμεσα στις κορυφαίες αποδόσεις του κόσμου έως τα μέσα του Φεβρουαρίου.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι οι εντολές αγοράς πήραν πιο ισχυρή μορφή μετά τις 15:00 το μεσημέρι που ανοίγουν και τα desk στην Αμερική, με χρηματιστές να λένε ότι αρκετές εντολές ήρθαν από εκεί. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στη συνεδρίαση ήταν ότι μόλις 15 μετοχές έκλεισαν με πτώση έναντι 117 που είχαν άνοδο, ενώ πάνω από είκοσι μετοχές είχαν ράλι από 5% έως 20,35%.

Στον FTSE 25 καμιά μετοχή δεν υστέρησε, ενώ στον Mid Cap μόνο η Reds έκλεισε σε αρνητικό πρόσημο. Στον Large Cap έγινε πραγματικό πάρτι αγοραστών, με τη Eurobank να ξεχωρίζει με άνοδο 11,34%, την Εθνική +10,88%, την Alpha Bank +9,01%, την Τέρνα Ενεργειακή +8,09%, την Πειραιώς +7,59% και την Quest Συμμετοχών +7,55%.

Κέρδη άνω του 5% είχαν μετοχές όπως Coca Cola HBC, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Lamda Development, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, ενώ σημαντική αντίδραση είχαν επίσης οι Viohalco, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Motor Oil, Aegean Airlines κ.λπ. Στον Mid Cap ράλι άνω του 7% είχε η Πλαίσιο, άνω του 4% αντέδρασαν οι AVAX, Intracom Holdings, Epsilon Net, Ικτίνος και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ λίγο πιο κάτω ήταν οι Fourlis, Παπουτσάνης, Cenergy Holdings, Intrakat, EXAE, Entersoft και ΕΥΑΘ.

Μολονότι ζητούμενο είναι η βιωσιμότητα αυτής της αντίδρασης της αγοράς, κάτι που ασφαλώς είναι συνδεδεμένο και με τις προσπάθειες διπλωματικής λύσης στην Ουκρανία, έχει ενδιαφέρον να πούμε πως ήδη το Χ.Α. παρουσιάζει σημαντική αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά του, που βρέθηκε την Τρίτη 8 Μαρτίου.

Έκτοτε ο Γ.Δ. κερδίζει 10,43%, με τον FTSE 25 να ενισχύεται σε ποσοστό 11,35%, τον Mid Cap στο +7,89% και τον τραπεζικό δείκτη να ξεχωρίζει με ράλι +20,76%. Η μετοχή της Eurobank είναι η πρώτη στην προσπάθεια αποκατάστασης έχοντας αντίδραση +28,73% από το πρόσφατο ναδίρ, η Πειραιώς κερδίζει 18,80%, η Εθνική +18,42% και η Alpha Bank +15,50%.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στη σημερινή συνεδρίαση οι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να αποτιμήσουν και το νέο πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών από την κυβέρνηση έναντι των υψηλών ενεργειακών τιμών και των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων. Τα 1,1 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός ότι θα διατεθούν με αυτό τον σκοπό αποτελούν μια καλή ένδειξη, όπως τόνιζαν χθες αναλυτές, ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση και τα δημοσιονομικά περιθώρια για να υποστηρίξει την οικονομία και σε αυτή τη δύσκολη φάση, παρότι ήδη έχει διαθέσει περί τα 45 δισ. ευρώ σε μέτρα στήριξης για την πανδημία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σκληρή δοκιμασία για τις αγορές της Ευρώπης, σε δίνη πιέσεων και το ΧΑ

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών με επίκεντρο τη Γαλλία, «βουτιά» πάνω από 12% για την κορυφαία τράπεζα BNP Paribas. Έχει υποχωρήσει 3,50% ο Γενικός Δείκτης στο 5θήμερο και δοκιμάζονται τα επίπεδα των 1.400 μονάδων.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές, νέα δεδομένα και στο Χ.Α.

Επιστροφή των αγοραστών στην Ευρώπη, αντεπίθεση Μακρόν στη Λεπέν. Ρεκόρ S&P 500 και Nasdaq μετά την πτώση του πληθωρισμού. Η παρέμβαση Μητσοτάκη μέσω Bloomberg «ζεσταίνει» το ενδιαφέρον των ξένων για το Χ.Α.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς απέφυγαν τον πανικό οι αγορές στην Ευρώπη, γιατί ξεχώρισε θετικά το ΧΑ

Έπεσε το ευρώ, εκτινάχτηκε το spread γαλλικών - γερμανικών ομολόγων, πιέστηκαν τα χρηματιστήρια, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες ήταν μικρές. Πώς αξιολογείται το στοίχημα Μακρόν. Υπεραπόδοση από το ΧΑ.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι σημαίνει για το χρηματιστήριο η πρώτη διόρθωση από τον Οκτώβριο

Αναγκαία η αποφόρτιση της αγοράς που ήταν «φορτωμένη» με μεγάλα κέρδη και έπιασε τα υψηλά 10ετίας στις 1.350 μονάδες χωρίς «πειστικούς» τζίρους. Φρενάρουν οι διεθνείς αγορές λόγω των νέων δεδομένων για τα επιτόκια.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η εισαγόμενη διόρθωση στο χρηματιστήριο και το κρίσιμο τεστ στις αγορές

Διεθνές κύμα ρευστοποίησης κερδών μετά το ράλι του 2023 και εν μέσω αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου. Ανθεκτικό το ΧΑ. Κλειδί οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις εταιρείες του S&P 500 το δεύτερο 15θήμερο του μήνα.