Με θετική διάθεση το ξεκίνημα των συνεδριάσεων στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά τις δυσμενείς εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και τις δυσοίωνες εκτιμήσεις της ΕΚΤ για ανάπτυξη και πληθωρισμό στην ευρωζώνη.
Κέρδη 0,6% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, με τις μετοχές ταξιδιωτικών ομίλων να ενισχύονται 2,9%, ενώ αντίθετα ο κλάδος τροφίμων και ποτών υποχωρεί 0,8%. Στο +0,43% η άνοδος για τον γερμανικό DAX, με τον βρετανικό FTSE 100 να ενισχύεται 0,86%, ενώ αντίθετα πτώση 0,4% εμφανίζει ο γαλλικός CAC 40. Ανοδικές τάσεις στις αγορές της περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει κέρδη 1% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να ενισχύεται 1,19%.
Η εκτόξευση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 7,9% τον Φεβρουάριο αλλά και η εκτίμηση της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα παραμείνει υψηλότερα του 5% για το 2022 αποτελούν παράγοντες ανησυχίας για τις αγορές, αν και έχουν, έως ένα βαθμό, προεξοφλήσει την ανοδική του πορεία, με δεδομένο και το ράλι στις ενεργειακές τιμές αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις κυρίως για την οικονομία της Ευρώπης λόγω των κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία.
Στο μέτωπο του πολέμου οι ειδήσεις δεν είναι διόλου ενθαρρυντικές, καθώς χθες ολοκληρώθηκαν χωρίς κανένα αποτέλεσμα οι συζητήσεις μεταξύ των ΥΠΕΞ Ουκρανίας και Ρωσίας, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις τους σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας.
Την ίδια ώρα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ συζητούνται νέα μέτρα προκειμένου η Γηραιά Ήπειρος να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας, αλλά υπάρχουν αρκετές διαφωνίες, κυρίως από πλευράς Γερμανίας και Ουγγαρίας δύο εκ των χωρών που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Ήπια πτωτικές τάσεις καταγράφονται στα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να έχει απώλειες 0,05%, τον S&P 500 να υποχωρεί 0,09%, ενώ στο -0,11% διαμορφώνεται ο Nasdaq.
Ανοδική πορεία για την αγορά πετρελαίου, με το brent να ενισχύεται 1,65% στα 111,12 δολάρια και το αμερικανικό αργό να έχει κέρδη 1,30% στα 107,48 δολάρια. Συνεχίζεται η υποχώρηση για το φυσικό αέριο, καθώς δεν υπάρχουν προβλήματα στις προμήθειες από τη Ρωσία, με την τιμή του στην αγορά της Ολλανδίας να υποχωρεί άνω του 5% στα 119 ευρώ.
Μεικτές τάσεις για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να υποχωρεί 0,28% στα 1.994,95 δολάρια, ενώ ο άργυρος έχει κέρδη 0,05% στα 26,27 δολάρια.
Πιέσεις για τις ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 2,05%, τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να έχει απώλειες 1,52%, ενώ αντίθετα κέρδη 0,4% εμφάνισε ο κινεζικός Shanghai Composite.