Υπό πίεση βρίσκονται οι βασικοί δείκτες της Wall Street, έχοντας ξεφύγει ωστόσο από τα προσυνεδριακά χαμηλά που προμήνυαν μια δύσκολη ημέρα, καθώς έχουν υποχωρήσει οι φόβοι για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο περιορίζοντας τις ανησυχίες για την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομία και τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού.
Το επενδυτικό κλίμα ωστόσο παραμένει επιβαρυμένο καθώς συνεχίζεται η ολομέτωπη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την Δύση να ετοιμάζεται να απαντήσει με νέο πακέτο κυρώσεων, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία.
Η αβεβαιότητα που καταγράφεται στην αγορά αντανακλάται και στον δείκτη φόβου της αγοράς VIX που παραμένει σταθερά πάνω από το όριο των 30 μονάδων κινούμενος σήμερα μεταξύ 33 και 35 μονάδων. Στις 19:00 ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 1,75% στις 33.026 μονάδες και ο S&P 500 σημειώνει πτώση 2% στις 4.242 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 2,15% στις 13.031 μονάδες.
Οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πως ΗΠΑ και Ευρώπη εξετάζουν πλήρη αποκλεισμό των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και αερίου είχαν οδηγήσει σε άλμα την τιμή του πετρελαίου. Η Γερμανία ωστόσο έβαλε στον πάγο τα σχέδια για την επιβολή ενός τέτοιου εμπάργκο σημειώνοντας πως η Ευρώπη δεν έχει εναλλακτικά πλάνα για τον ενεργειακό ανεφοδιασμό της, φέρνοντας την τιμή του brent πιο πάνω από το κλείσιμο της Παρασκευής αλλά να βρίσκεται αυτή την ώρα στα 122 δολάρια, καταγράφοντας πλέον άνοδο άνω του 3%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη που ενδοσυνεδριακά έφτασε να καταγράφει αύξηση έως και 60% σκαρφαλώνοντας πάνω από τα 280 ευρώ/μεγαβατώρα, έκλεισε στα 227 ευρώ τελικά περιορίζοντας την άνοδο του στο 18%.
Η μικρή αποθέρμανση του μαύρου χρυσού βοήθησε να «μαζέψει» τις αρχικές απώλειες του Stoxx 600 που έκλεισε όμως με απώλειες άνω του 1% στις 417,14 μονάδες. Οι συνολικές απώλειες του Stoxx 600 έχουν ξεπεράσει το 10% από το ιστορικό υψηλό της 26ης Δεκεμβρίου, ενώ η περασμένη εβδομάδα ήταν η χειρότερη των τελευταίων δυο ετών καταγράφοντας εβδομαδιαία πτώση 7%.
Στην Ευρώπη, ο Eurostoxx 50 αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε σε θετικό έδαφος καταγράφοντας οριακά κέρδη, έκλεισε τελικά με απώλειες 1,23% στις 3.512 μονάδες. Οι τράπεζες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες κατρακύλησαν σήμερα πάνω από 3%, ενώ οι μετοχές του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου κέρδισαν πάνω από 4% εν μέσω του άλματος των τιμών του πετρελαίου.
Παρόμοια εικόνα στις επιμέρους ευρωπαϊκές αγορές, καθώς στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε απώλειες 1,98% στις 12.834 μονάδες, και ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 1,31% στις 5.982 μονάδες ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε μικρή πτώση 0,40% στις 6.959 μονάδες.
Στον ευρωπαϊκό Νότο, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ έκλεισε με πτώση 1,36% στις 22.160 μονάδες και ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη υποχώρησε κατά 0,99% στις 7.644 μονάδες.
Στο ταμπλό της Νέας Υόρκης, η μετοχή της Bed Bath & Beyond πραγματοποιεί άλμα 33% μετά την ανακοίνωση πως ο Ράιαν Κόεν, ιδρυτής της Chewy και… σωτήρας της Gamestop απέκτησε ένα σημαντικό μέρος των μετοχών της εταιρείας που βρίσκεται υπό πίεση.
Η μετοχή της Boeing αντιθέτως σημειώνει απώλειες άνω του 2% μετά την ανακοίνωση πως η εταιρεία θα σταματήσει να προμηθεύεται τιτάνιο από τη Ρωσία, δημιουργώντας ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει στις παραδόσεις αεροσκαφών.
Η Boeing μαζί με άλλους πολυεθνικούς γίγαντες όπως η Netflix που σημειώνει τώρα πτώση 1,7%, η American Express, οι οίκοι KPMG και PwC, η Visa και η Mastercard, καθώς και η IKEA και η Coca Cola έχουν αποσύρει τις δραστηριότητές τους από τη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.
Ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Bank of America, σε περίπτωση απώλειας του μεγαλύτερου μέρους της ρωσικής παραγωγής αργού από την αγορά, η τιμή του μπρεντ θα μπορούσε να εκτιναχθεί υψηλότερα και από τα 200 δολ. το βαρέλι.
Παράλληλα, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται μπροστά σε ισχυρή πίεση στασιμοπληθωρισμού, καθώς η άνοδος των ενεργειακών τιμών, όπως και των τιμών άλλων βασικών εμπορευμάτων που ανεβαίνουν με γοργούς ρυθμούς λόγω των φόβων αποκλεισμού της Ρωσίας από τις αγορές, ενισχύει τις ήδη έντονες πληθωριστικές πιέσεις και φρενάρει την ανάκαμψη μετά την πανδημία, περιπλέκοντας το έργο των κεντρικών τραπεζών: από τη μια, θα πρέπει να «σφίξουν» τη νομισματική πολιτική για να αναχαιτίσουν τον πληθωρισμό, από την άλλη προβληματίζονται για τις επιδράσεις που αυτό θα έχει στην ανάπτυξη.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι αγορές θα δυσκολευθούν πολύ να βρουν ένα νέο σημείο ισορροπίας για να αντιδράσουν ανοδικά, κάτι που καθιστά όλο και πιο πιθανή την καταγραφή απωλειών άνω του 20% από το ιστορικό υψηλό, δηλαδή την είσοδο σε καθοδική αγορά (bear market).
Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό ορόσημο για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που είχαν περάσει μια μακρά περίοδο ευφορίας και ανόδου (bull market) και κινδυνεύουν τώρα, με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να μπουν σε μια περίοδο παρατεταμένης πτώσης (bear market), χωρίς μάλιστα αυτή τη φορά να υπάρχει η δυνατότητα ισχυρής παρέμβασης από την ΕΚΤ, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε επίπεδα - ρεκόρ και υπάρχει η προοπτική να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, «δένοντας τα χέρια» των τραπεζιτών, που δεν θα μπορούν να παρέμβουν με μεγάλες χορηγήσεις ρευστότητας και μείωση επιτοκίων, όπως έχουν κάνει σε προηγούμενες κρίσεις.