ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Σε κλοιό πίεσης οι αγορές στην Ευρώπη, διατηρεί κέρδη 5% το πετρέλαιο

Ξεπερνούν το 2% οι απώλειες του Stoxx 600, ισχυρές πιέσεις στα futures της Wall Street και στο ευρώ. Σε ιστορικό χαμηλό το ρούβλι έναντι του δολαρίου.

Περιορίζονται οι απώλειες στις διεθνείς αγορές καθώς παρά το γεγονός ότι η ρωσική επιθετικότητα εντείνεται στην Ουκρανία, εντούτοις έχει αρχισει να διαφαίνεται πως μπορεί να υπάρξει λύση μετά από 12 ημέρες εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στη χώρα. Πάντως ο σχεδιασμός των ΗΠΑ για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο προκαλεί ανησυχίες για την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομία και τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού.

Μετά το άλμα του πετρελαίου που σημειώθηκε το πρωί στις ασιατικές αγορές που προκάλεσε ανησυχία και στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών, η μικρή αποθέρμανση του μαύρου χρυσού «μάζεψε» τις αρχικές απώλειες του Stoxx 600. Στις 13:15 καταγράφει απώλειες 2,36% στις 411,84 μονάδες, με τις συνολικές απώλειες του  να έχουν ξεπεράσει το 13% από το ιστορικό υψηλό της 26ης Δεκεμβρίου, ενώ η περασμένη εβδομάδα ήταν η χειρότερη των τελευταίων δυο ετών καταγράφοντας εβδομαδιαία πτώση 7%.

Ο Eurostoxx 50 υποχωρεί 2,25% στις 3.476 μονάδες με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει απώλειες άνω του 7% ενώ ο ενεργειακός κλάδος λαμβάνοντας ώθηση από την άνοδο των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ενισχύεται πάνω από 2%.

Παρόμοια εικόνα στις επιμέρους ευρωπαϊκές αγορές, καθώς στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημειώνει πτώση 3,1% στις 12.697 μονάδες, και ο CAC 40 στο Παρίσι υποχωρεί κατά 2,82% στις 5.895 μονάδες ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 1,31% στις 6.890 μονάδες.

Υπό πίεση αναμένεται να βρεθεί και η Wall Street, καθώς τα futures Dow Jones και S&P 500 υποχωρούν κατά 1,54% και 1,59% αντίστοιχα ενώ ο δείκτης φόβου της αγοράς VIX παραμένει πάνω από τις 35 μονάδες με άνοδο 11,4%.

Οι επενδυτές βλέπουν τη Δύση να ανακοινώνει όλο και πιο αυστηρές κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, και στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός που αυτή την στιγμή ξεπερνά τα 2.000 δολάρια την ουγγιά, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονται ήδη υπό πίεση από το πρωί, και να ετοιμάζονται για μια ακόμη δύσκολη εβδομάδα.

Υπό πίεση παραμένει το ευρώ το οποίο υποχωρεί κατά 0,87% έναντι του δολαρίου και βρίσκεται στα επίπεδα του 1,08 ευρώ. Το ρούβλι που έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, με τις απώλειες να επιταχύνονται έντονα, υποχωρεί  σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, καθώς κινείται στα 130,94 ροούβλια σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv και στην πλατφόρμα συναλλαγών EBS, το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε έως και στα 140 έναντι του δολαρίου.

Παράλληλα οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πως ΗΠΑ και Ευρώπη εξετάζουν πλήρη αποκλεισμό των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και αερίου έχουν προκαλέσει άλμα στην τιμή του πετρελαίου με το brent να βρίσκεται στις πρωινές συναλλαγές της Ασίας στα 139 δολάρια, ενώ ισορροπεί στα 124 δολάρια σημειώνοντας άνοδο 5,4% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Bank of America, σε περίπτωση απώλειας του μεγαλύτερου μέρους της ρωσικής παραγωγής αργού από την αγορά, η τιμή του μπρεντ θα μπορούσε να εκτιναχθεί υψηλότερα και από τα 200 δολ. το βαρέλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία έχει εκτιναχθεί σε νέο ιστορικό υψηλό καταγράφοντας άνοδο σχεδόν 40% και βρίσκεται στα 270 ευρώ/μεγαβατώρα ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει να καταγράφει αύξηση έως και 60% σκαρφαλώνοντας πάνω από τα 280 ευρώ.

Παράλληλα, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται μπροστά σε ισχυρή πίεση στασιμοπληθωρισμού, καθώς η άνοδος των ενεργειακών τιμών, όπως και των τιμών άλλων βασικών εμπορευμάτων που ανεβαίνουν με γοργούς ρυθμούς λόγω των φόβων αποκλεισμού της Ρωσίας από τις αγορές, ενισχύει τις ήδη έντονες πληθωριστικές πιέσεις και φρενάρει την ανάκαμψη μετά την πανδημία, περιπλέκοντας το έργο των κεντρικών τραπεζών: από τη μια, θα πρέπει να «σφίξουν» τη νομισματική πολιτική για να αναχαιτίσουν τον πληθωρισμό, από την άλλη προβληματίζονται για τις επιδράσεις που αυτό θα έχει στην ανάπτυξη.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι αγορές θα δυσκολευθούν πολύ να βρουν ένα νέο σημείο ισορροπίας για να αντιδράσουν ανοδικά, κάτι που καθιστά όλο και πιο πιθανή την καταγραφή απωλειών άνω του 20% από το ιστορικό υψηλό, δηλαδή την είσοδο σε καθοδική αγορά (bear market).

Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό ορόσημο για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που είχαν περάσει μια μακρά περίοδο ευφορίας και ανόδου (bull market) και κινδυνεύουν τώρα, με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να μπουν σε μια περίοδο παρατεταμένης πτώσης (bear market), χωρίς μάλιστα αυτή τη φορά να υπάρχει η δυνατότητα ισχυρής παρέμβασης από την ΕΚΤ, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε επίπεδα - ρεκόρ και υπάρχει η προοπτική να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, «δένοντας τα χέρια» των τραπεζιτών, που δεν θα μπορούν να παρέμβουν με μεγάλες χορηγήσεις ρευστότητας και μείωση επιτοκίων, όπως έχουν κάνει σε προηγούμενες κρίσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Stock Exchanges, Xrimatistiria, Stocks, Metoxes, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Τοποθετήσεις σε αμυντικούς κλάδους προτείνει η Πειραιώς για το δ' τρίμηνο

Επενδύσεις σε τομείς όπως αυτοί ενέργειας, υγείας και τράπεζες στις μετοχικές αγορές συστήνει η Πειραιώς, ενώ εκτιμά ότι τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα έχουν καλύτερες προοπτικές από τα αντίστοιχα αμερικανικά.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Βαριές απώλειες για ευρωαγορές, στο «κόκκινο» και πάλι η Wall Street

Οι ανησυχίες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας έχουν προκαλέσει ένα παγκόσμιο sell off και τις ευρωπαϊκές αγορές να κλείνουν σε χαμηλά εξαμήνου. «Βαρίδι» για τη Wall Street οι τεχνολογικές μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Προσεκτικές κινήσεις στις αγορές μετά τις αναταράξεις της Wall Street

Διατηρείται η ανοδική τάση στις ευρωπαϊκές αγορές που ανακάμπτουν μετά τις εκλογές σε Βρετανία και Γαλλία, και τις ελπίδες που παραμένουν για μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζουν ανοδικά οι διεθνείς αγορές μετά τα ρεκόρ S&P 500 και Nikkei

Για πρώτη φορά ο S&P 500 έσπασε το φράγμα των 5.000 μονάδων και ο Nikkei ανέβηκε πάνω από τις 42.000 μονάδες με ώθηση από την τεχνολογία. Την σκυτάλη πήραν οι ευρωπαϊκές αγορές που συνεχίζουν ανοδικά μετά και τις δηλώσεις Πάουελ στο Κογκρέσο.