ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Η αύξηση της έντασης στην Ουκρανία προκαλεί ισχυρές απώλειες στη Wall Street

Σε νέα υψηλά βρίσκονται οι τιμές πετρελαίου με το brent και το αμερικανικό αργό να βρίσκονται πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι. Εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 1% για τον S&P 500, 2% για Nasdaq και ο Dow Jones οδεύει στην τέταρτη συνεχή εβδομάδα απωλειών.

Η κλιμάκωση της ρωσικής επίθεσης απέναντι στις ουκρανικές πόλεις που αφήνει ελάχιστα περιθώρια αισιοδοξίας πως θα υπάρξει λύση στο σαββατοκύριακο στον τρίτο γύρο των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει αποθαρρύνει τους επενδυτές, με αποτέλεσμα μετά από ένα αρνητικό κλείσιμο εβδομάδας για τις ευρωαγορές, και η Wall Street να παραμένει σε καθοδική πορεία.

Η επίθεση των Ρώσων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια και η φωτιά που ξέσπασε επισκίασε τα θετικά αποτελέσματα της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, ενώ η Δύση ετοιμάζεται να λάβει νέα πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με πολλούς κολοσσούς να εγκαταλείπουν την Μόσχα.

Στις 19:45 ο Dow Jones κινείται χαμηλότερα κατά 0,90% στις 33.491 μονάδες και ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 1,12% στις 4.314 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 1,72% στις 13.306 μονάδες.

Αυτή την στιγμή ο S&P 500 οδεύει προς εβδομαδιαίες απώλειες 1,3% ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq με συνολικές απώλειες 2% αυτή την εβδομάδα είναι ο δείκτης με την μεγαλύτερη πτώση στη Wall Street, και ο Dow Jones κλείνει τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών.

Η αβεβαιότητα στην Ουκρανία έχει αυξήσει και τον φόβο των επενδυτών με τον δείκτη VIX να σημειώνει άνοδο 8,66% στις 33.12 μονάδες, παραμένοντας σταθερά πάνω από τις 30 μονάδες αντανακλώντας την ανησυχία που επικρατεί στην αγορά καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είναι αποφασισμένος για έναν πόλεμο μέχρι τέλους.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως θα υποστηρίξει μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 πόντους βάσης στη συνάντηση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στις 15-16 Μαρτίου και είναι διατεθειμένος να κινηθεί πιο επιθετικά αν στη συνέχεια ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Στον τεχνολογικό κλάδο η μετοχή της Alphabet σημειώνει απώλειες 1,21% ενώ στον κλάδο του εμπορίου η μετοχή της GAP υποχωρεί κατά 2,56%.

Μεγάλο πλήγμα δέχονται οι τραπεζικές μετοχές με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 3% με την Bank of America να σημειώνει πτώση 4,5%. Αντιθέτως η εκτόξευση των τιμών πετρελαίου μετά τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία φέρνει κέρδη για τον ενεργειακό κλάδο. Αυτή την στιγμή το πετρέλαιο brent σημειώνει άνοδο 3,78% και βρίσκεται στα 114,62 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 4,13% με την τιμή του να ανεβαίνει στα 112,14 δολάρια το βαρέλι.

Παράλληλα έσπασε το φράγμα των 200 ευρώ το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, ενώ και οι χονδρικές τιμές για το ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα εν μέσω των πιέσεων που δημιουργεί στην αγορά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επίσης οι ροές φυσικού αερίου προς τα δυτικά μέσω του αγωγού Yamal-Europe σταμάτησαν την Παρασκευή, ενώ η ζήτηση από την Gazprom για πρόσθετη χωρητικότητα για διέλευση μέσω Ουκρανίας βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με στοιχεία από τους φορείς εκμετάλλευσης αγωγών.

Ενθαρρυντικά ήταν ωστόσο τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική αγορά εργασίας που συνεχίζει να ανακάμπτει καθώς τον Φεβρουάριο προστέθηκαν ακόμα 678.000 θέσεις εργασίας, με τον δείκτη ανεργίας να υποχωρεί στο 3,8% από 4%.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών που σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν πως θα ανοίξουν 423.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ ο δείκτης ανεργίας θα διαμορφωνόταν στο 3,9%. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας αναθεώρησε ανοδικά τα στοιχεία για τους δύο προηγούμενους μήνες, ανακοινώνοντας αύξηση κατά 588.000 για τον Δεκέμβριο (από 510.000 προηγουμένως) και 481.000 για τον Ιανουάριο (από 467.000).

Στο «κόκκινο» έκλεισαν και οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς η επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια επιβάρυνε το επενδυτικό κλίμα με τους φόβους για ένα πυρηνικό ατύχημα στην αυλή της Ευρώπης να μην θεωρείται πλέον τόσο απίθανο.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία είχαν σαν αποτέλεσμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 να καταγράψει την χειρότερη εβδομάδα του μετά από το sell off του Μαρτίου του 2020 όταν και ο κορονοϊός άρχισε να σαρώνει για πρώτη φορά την Ευρώπη. Ο Stoxx 600 κατρακύλησε στις 421,78 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 3,56%, ενώ ο Eurostoxx 50 έκλεισε με πτώση 4,96% στις 3.556 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε 4,41% στις 13.094 μονάδες, και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 4,97% στις 6.061 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 3,48% κλείνοντας στις 6.987 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο FTSE MIB στο Μιλάνο πραγματοποίησε «βουτιά» 6,24% κλείνοντας στις 22.464 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 3,63% κλείνοντας στις 7.720 μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Stock Exchanges, Xrimatistiria, Stocks, Metoxes, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Τοποθετήσεις σε αμυντικούς κλάδους προτείνει η Πειραιώς για το δ' τρίμηνο

Επενδύσεις σε τομείς όπως αυτοί ενέργειας, υγείας και τράπεζες στις μετοχικές αγορές συστήνει η Πειραιώς, ενώ εκτιμά ότι τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα έχουν καλύτερες προοπτικές από τα αντίστοιχα αμερικανικά.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Βαριές απώλειες για ευρωαγορές, στο «κόκκινο» και πάλι η Wall Street

Οι ανησυχίες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας έχουν προκαλέσει ένα παγκόσμιο sell off και τις ευρωπαϊκές αγορές να κλείνουν σε χαμηλά εξαμήνου. «Βαρίδι» για τη Wall Street οι τεχνολογικές μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Προσεκτικές κινήσεις στις αγορές μετά τις αναταράξεις της Wall Street

Διατηρείται η ανοδική τάση στις ευρωπαϊκές αγορές που ανακάμπτουν μετά τις εκλογές σε Βρετανία και Γαλλία, και τις ελπίδες που παραμένουν για μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζουν ανοδικά οι διεθνείς αγορές μετά τα ρεκόρ S&P 500 και Nikkei

Για πρώτη φορά ο S&P 500 έσπασε το φράγμα των 5.000 μονάδων και ο Nikkei ανέβηκε πάνω από τις 42.000 μονάδες με ώθηση από την τεχνολογία. Την σκυτάλη πήραν οι ευρωπαϊκές αγορές που συνεχίζουν ανοδικά μετά και τις δηλώσεις Πάουελ στο Κογκρέσο.