ΓΔ: 1390.49 0.56% Τζίρος: 113.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Wall Street
Φωτο: Shutterstock

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street υπό τον φόβο του πληθωρισμού

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ ανέφερε πως η ουκρανική κρίση προαναγγέλλει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που με την σειρά τους θα ασκήσουν νέες πληθωριστικές πιέσεις. Ισχυρές απώλειες σημείωσαν οι τεχνολογικές μετοχές.

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρέθηκε η Wall Street όπου παρά την θετική αύρα που έφερε η χθεσινή αντίδραση, η αύξηση της ρωσικής επιθετικότητας και το γεγονός ότι δεν υπήρξε λύση στην σύγκρουση της Ουκρανίας από τις διαπραγματεύσεις επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα, ενώ η αύξηση των τιμών προσθέτει νέες πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε τελικά με απώλειες 0,29% στις 33.794 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,53% στις 4.363 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες 1,56% στις 13.537 μονάδες.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ σε δηλώσεις του στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανέφερε πως οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να συνεχιστούν «τουλάχιστον για λίγο καιρό ακόμα» και υπογράμμισε τον κίνδυνο η ουκρανική κρίση θα προαναγγείλει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που είναι βασικός παράγοντας για τον πληθωρισμό. Όπως σημείωσε «δεν πρόκειται να βοηθήσει καθόλου τις εφοδιαστικές αλυσίδες, καθώς τα πλοία δεν ξεφορτώνονται».

Αμυντικές μετοχές όπως οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ήταν ανάμεσα στους μεγάλους κερδισμένους της σημερινής συνεδρίασης καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια από τις πληθωριστικές πιέσεις που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς οι τιμές πετρελαίου, σιτηρών και πολύτιμων μετάλλων ανεβαίνει.

Οι τεχνολογικές μετοχές που έχουν ξεκινήσει δύσκολα το 2022 μετά από δυο χρόνια εκρηκτικής ανόδου λόγω πανδημίας, κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες παρασύροντας χαμηλότερα τον Nasdaq έναντι των υπολοίπων δεικτών.

Επίσης επιβραδύνθηκε σε χαμηλά έτους η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών στις ΗΠΑ επαναφέροντας τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας μετά την πανδημία ενώ εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις. Ειδικότερα, παρά τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για 61 μονάδες, ο μη μεταποιητικός δείκτης του ISM υποχώρησε από τις 59,9 μονάδες του Ιανουαρίου, στις 56,5 μονάδες, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουαρίου 2021.

Θετικά ωστόσο ήταν τα στοιχεία από την αγορά εργασίας με τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους καθώς οι οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 18.000 στις 215.000.

Ταυτόχρονα και το κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 0,9% στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 και συνολικά κατά 3,5% στο έτος, ενώ η παραγωγικότητα σημείωσε άνοδο 6,6% στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 και 1,9% συνολικά στο έτος.

Στον τεχνολογικό κλάδο που δέχθηκε πιέσεις, η μετοχή της Nvidia υποχώρησε κατά 2,09% ενώ η AMD «βυθίστηκε» κατά 5,33% και η Intel σημείωσε πτώση 1,92% έπειτα από την υποβάθμιση της μετοχής της σε underweight από την Morgan Stanley κατεβάζοντας την τιμή στόχο στα 47 δολάρια από 55 σημειώνοντας πως «υπάρχουν πιο ενδιαφέρουσες ευκαιρίες αλλού».

Η μετοχή της Best Buy κατάφερε να αναρριχηθεί 8,89% παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα τριμήνου και το guidance για την χρονιά ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ο ενεργειακός κλάδος σημείωσε και σήμερα κέρδη με τις τιμές του brent ωστόσο να πέφτουν στα 110,38 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας πτώση 2,25%, ενώ το αμερικανικό αργό υποχώρησε κάτω από τα 110 δολάρια στα 108,15 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας πτώση 2,22%.

Δεν βρέθηκε λύση για την Ουκρανία

Στο μέτωπο της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και Ουκρανία να συμφωνούν για έναν τρίτο γύρο συνομιλιών, και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων. Η συμφωνία περιλαμβάνει και μια πιθανή προσωρινή κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των εκκενώσεων. Ο διαπραγματευτής τόνισε πάντως ότι το Κίεβο «δεν έλαβε τα αποτελέσματα που υπολόγιζε» κατά τις σημερινές συνομιλίες.

Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ είπε ότι οι δύο πλευρές εξέτασαν την πιθανότητα μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός ώστε να καταστεί εφικτή η απομάκρυνση αμάχων. «Αυτό σημαίνει, όχι παντού, αλλά μόνο σε εκείνα τα μέρη όπου θα βρίσκονται οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, θα είναι δυνατή η κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης αμάχων», είπε.

Συμπλήρωσε πως υπήρξε μια συνεννόηση για την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων στα μέρη όπου μαίνονται οι πιο σκληρές μάχες. Είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε οποιαδήποτε μορφή προόδου σε οποιοδήποτε θέμα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από μια εβδομάδα.

Ωστόσο, ο Ποντολιάκ είπε ότι το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τις ελπίδες του Κιέβου. «Προς μεγάλη μας λύπη, δεν πήραμε τα αποτελέσματα τα οποία υπολογίζαμε», τόνισε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και συμπλήρωσε πως «το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι συζητήσαμε την ανθρωπιστική πτυχή με αρκετή λεπτομέρεια, επειδή πολλές πόλεις είναι πλέον περικυκλωμένες. Υπάρχει μια δραματική κατάσταση με ανάγκες για φάρμακα, τρόφιμα και απομάκρυνση ανθρώπων».

Την ίδια στιγμή η ρωσική επιθετικότητα δεν δείχνει να επιβραδύνει με τον πρόεδρο Πούτιν να ενημερώνει σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν πως θα συνεχιστεί μέχρι τέλους ο πόλεμος στην Ουκρανία». 

Ο Μακρόν δήλωσε σήμερα το απόγευμα ότι θεωρεί ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας» μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πούτιν, που έγινε με πρωτοβουλία της Μόσχας. Ο Πούτιν γνωστοποίησε μέσω του προέδρου της Γαλλίας «την πολύ μεγάλη του αποφασιστικότητα» στην συνέχιση της επίθεσής του, στόχος της οποίας είναι «να αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρης της Ουκρανίας», σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Ζελένσκι δηλώνει σήμερα το απόγευμα ότι θέλει να διαπραγματευτεί απευθείας με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, που είναι ο «μόνος τρόπος να σταματήσει ο πόλεμος» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας και προειδοποιεί ότι αν πέσει η Ουκρανία, η Ρωσία θα κυνηγήσει χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Ψυχρολουσία» για τις αγορές τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας

Σε ακόμη πιο επιθετική πολιτική από τη Fed παραπέμπει η πολύ ισχυρή αμερικανική αγορά εργασίας. Άρχισαν ρευστοποιήσεις στις αγορές της Ευρώπης, άμεση πίεση στα futures των αμερικανικών δεικτών. Χάθηκαν τα κέρδη στο ΧΑ.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Wall Street
ΑΓΟΡΕΣ

«Τορπίλη» Πάουελ στη Wall Street με σκληρή δήλωση για τα επιτόκια

Ο πρόεδρος της Fed δήλωσε πως στην επερχόμενη συνάντηση του Μαΐου θα πέσει στο τραπέζι η αύξηση επιτοκίων κατά 0,5%. Στο 3% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, πίεση στις τεχνολογικές μετοχές. Ανοδικά κινήθηκε η Tesla.
Wall Street, Stocks, Metoxes, Nea Yorki, New York, Markets, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Μικρή άνοδος στη Wall Street μετά τα στοιχεία για την απασχόληση

Οι επενδυτές είδαν να προστίθενται τον Μάρτιο σχεδόν μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας ενώ ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε σε χαμηλό δύο ετών. Στα 104 δολάρια το μπρεντ και στα 99 δολάρια το βαρέλι έπειτα από την παρέμβαση Μπάιντεν.
Wall Street, Metoxes, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Πάνω από 1% οι εβδομαδιαίες απώλειες του S&P 500, «βαρίδι» η τεχνολογία

Η αυξανόμενη ρωσική επιθετικότητα και ο κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος οδηγούν τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια με τον χρυσό να σημειώνει την καλύτερη του εβδομάδα τα τελευταία δυο χρόνια. Πτώση για 4η συνεχή εβδομάδα ο Dow Jones.