Αβεβαιότητα και τεχνολογικές μετοχές βάζουν φρένο στην ανοδική πορεία που ξεκίνησε χθες η Wall Street που έδειξε σημάδια αντίδρασης μετά την δύσκολη αρχή της εβδομάδας. Οι επενδυτές με το βλέμμα στην Ουκρανία και τις συνομιλίες που διεξάγονται με την Ρωσία στη Λευκορωσία, βλέπουν τις τιμές να αυξάνονται εξαιτίας της κρίσης προσθέτοντας νέες πληθωριστικές πιέσεις.
Στις 20:00 ο δείκτης Dow Jones κερδίζει 0,20% στις 33.959 μονάδες και ο S&P 500 παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος με οριακές μεταβολές στις 4.388 μονάδες ενώ ο Nasdaq σημειώνει απώλειες 0,80% στις 13.643 μονάδες.
Οι τεχνολογικές μετοχές που έχουν ξεκινήσει δύσκολα το 2022 μετά από δυο χρόνια εκρηκτικής ανόδου λόγω πανδημίας, καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες παρασύροντας χαμηλότερα τον Nasdaq έναντι των υπολοίπων δεικτών.
Ειδικότερα, η μετοχή της Amazon υποχωρεί κατά 1,32%, ενώ η Microsoft υποχωρεί 0,84% και η Tesla 2,27%. Ο τίτλος της Nvidia υποχωρεί κατά 1,22%.
Ο ενεργειακός κλάδος σημειώνει και σήμερα κέρδη με τις τιμές του brent αυτή την στιγμή να πέφτουν στα 111,64 δολάρια σημειώνοντας πτώση άνω του 1%, ενώ το αμερικανικό αργό υποχωρεί κάτω από τα 110 δολάρια στα 109,68 σημειώνοντας πτώση κοντά στο 1%.
Οι μετοχές εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας συνέχισαν να αυξάνουν τα κέρδη τους περίπου 1% ενώ συνεχίζεται να αυξάνεται η ένταση στην Ουκρανία.
Παράλληλα ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και Ουκρανία να συμφωνούν για έναν τρίτο γύρο συνομιλιών, όπως ανέφερε ένας Ουκρανός διαπραγματευτής. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι δύο πλευρές κατέληξαν ωστόσο σε μια συμφωνία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων. Η συμφωνία περιλαμβάνει και μια πιθανή προσωρινή κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των εκκενώσεων. Ο διαπραγματευτής τόνισε πάντως ότι το Κίεβο «δεν έλαβε τα αποτελέσματα που υπολόγιζε» κατά τις σημερινές συνομιλίες.
Την ίδια στιγμή η ρωσική επιθετικότητα δεν δείχνει να επιβραδύνει με τον πρόεδρο Πούτιν να ενημερώνει σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν πως «θα συνεχιστεί μέχρι τέλους ο πόλεμος στην Ουκρανία». Ωστόσο ο δείκτης VIX που μετράει τον φόβο της αγοράς σημειώνει πτώση 1,92% στις 30.15 μονάδες που αντανακλά την αβεβαιότητα που υπάρχει ανάμεσα στους επενδυτές όσο εξελίσσεται η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία.
Επίσης επιβραδύνθηκε σε χαμηλά έτους η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών στις ΗΠΑ επαναφέροντας τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας μετά την πανδημία ενώ εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις. Ειδικότερα, παρά τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για 61 μονάδες, ο μη μεταποιητικός δείκτης του ISM υποχώρησε από τις 59,9 μονάδες του Ιανουαρίου, στις 56,5 μονάδες, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουαρίου 2021.
Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές είχαν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην σύγκρουση της Ουκρανίας και το νέο γύρο συνομιλιών με την Ρωσία.
Η αβεβαιότητα που εντεινόταν εξαιτίας της ρωσικής επιθετικότητας που αυξάνεται καθημερινά και την Μαριούπολη να βομβαρδίζεται τις τελευταίες 30 ώρες, ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 437,36 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2% ενώ ο Eurostoxx 50 σημείωσε απώλειες 2,06% στις 3.741 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε 2,16% στις 13.698 μονάδες, και ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1,84% κλείνοντας στις 6.378 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 2,57% στις 7.238 μονάδες.
Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 2,35% στις 23.958 μονάδες ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κατέγραψε απώλειες 3,72% κλείνοντας στις 8.011 μονάδες.