ΓΔ: 1481.09 -0.09% Τζίρος: 31.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:28:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Ισχυρή αντίδραση στη Wall Street μετά τις δηλώσεις Πάουελ για τα επιτόκια

Η διαβεβαίωση του προέδρου της Fed πως θα προχωρήσει κανονικά η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής καθησύχασε τους επενδυτές. Πάνω από τα 110 δολάρια το brent, στο υψηλότερο σημείο από το 2014.

Μετά από δυο δύσκολες συνεδριάσεις στην αρχή της εβδομάδας, οι βασικοί δείκτες της Wall Street δείχνουν σημάδια ισχυρής αντίδρασης καθώς το επενδυτικό συναίσθημα ενισχύθηκε από τις δηλώσεις Πάουελ όπου επανέλαβε πως η Fed θα προχωρήσει κανονικά στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Παράλληλα οι επενδυτές έχουν στραμμένο και το βλέμμα τους στον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας υπό την σκιά των 2.000 νεκρών αμάχων Ουκρανών, ενώ οι ρωσικές μονάδες συνεχίζουν τον βομβαρδισμό κατοικημένων πόλεων.

Στις 20:00 ο Dow Jones ενισχύεται κατά 1,81% στις 33.898 μονάδες, και ο S&P 500 κερδίζει 1,88% στις 4.386 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει άνοδο 1,29% στις 13.707 μονάδες.

Στο ταμπλό όλοι οι βασικοί δείκτες του S&P 500 καταγράφουν άνοδο με τον τραπεζικό κλάδο να ανακάμπτει κατά 3,1% έπειτα από τις μεγάλες απώλειες που έχει υποστεί από την αρχή της εβδομάδας ενώ στη χθεσινή συνεδρίαση βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Οι ενεργειακές μετοχές συνέχισαν να κερδίζουν έδαφος καθώς το πετρέλαιο τύπου brent σημειώνει άνοδο 5,88% και βρίσκεται στα 111 δολάρια το βαρέλι και στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 8 ετών, ενώ το αμερικανικό αργό σημειώνει άνοδο 5,54% στα 109 δολάρια το βαρέλι μετά τις δυτικές κυρώσεις επί της Ρωσίας για την εισαγωγή προϊόντων.

Ο τεχνολογικός Nasdaq παίρνει ώθηση από την ανάκαμψη των μετοχών Big Tech με την Apple να ενισχύεται κατά 1,77%, η Microsoft 1,33% και η Nvidia 2,63%.

Από την αρχή της εβδομάδας οι τραπεζικές μετοχές έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να ζυγίσουν τον αντίκτυπο από τις σκληρές κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα η παγκόσμια οικονομία απειλείται με μια νέα ενεργειακή κρίση.

Ωστόσο οι επενδυτές βρήκαν στήριξη στις δηλώσεις του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου ανέφερε ότι παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας, αυτό δεν θα αποτρέψει τη Fed από το να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων. Επιβεβαίωσε επίσης ότι η Fed θα δρομολογήσει αργότερα μέσα στο 2022 τη μείωση του ισολογισμού της από τα επίπεδα των 8,5 τρισ. δολαρίων.

«Οι συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά αβέβαιες και θα παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», είπε ο Πάουελ και προσέθεσε ότι «οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ από την εισβολή στην Ουκρανία, τον συνεχιζόμενο πόλεμο, τις κυρώσεις και τα επερχόμενα γεγονότα, παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες. Η χάραξη κατάλληλης νομισματικής πολιτικής σε αυτό το περιβάλλον απαιτεί την αναγνώριση ότι η οικονομία εξελίσσεται με απροσδόκητους τρόπους. Θα χρειαστεί να είμαστε ευκίνητοι στην ανταπόκριση στα εισερχόμενα δεδομένα και στις εξελισσόμενες προοπτικές».

«Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία πολιτικής μας όπως αρμόζει για να αποτρέψουμε την παγίωση υψηλότερου πληθωρισμού, προωθώντας παράλληλα μια βιώσιμη επέκταση και μια ισχυρή αγορά εργασίας», είπε. «Έχουμε καταργήσει σταδιακά τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων μας. Με πληθωρισμό πολύ πάνω από το 2%  και ισχυρή αγορά εργασίας, αναμένουμε ότι θα είναι σκόπιμο να αυξηθεί το εύρος για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στη συνάντησή μας αργότερα αυτόν τον μήνα». Ο Πάουελ είπε ότι η μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα πραγματοποιηθεί «με προβλέψιμο τρόπο».

«Κατανοούμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός επιβάλλει σημαντικές δυσκολίες, ειδικά σε εκείνους που είναι λιγότερο ικανοί να ανταποκριθούν στο υψηλότερο κόστος των βασικών αγαθών όπως τα τρόφιμα, η στέγαση και οι μεταφορές», είπε. «Γνωρίζουμε ότι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε μια ισχυρή αγορά εργασίας είναι να προωθήσουμε μια μακρά επέκταση και αυτό είναι δυνατό μόνο σε ένα περιβάλλον σταθερότητας των τιμών».

Οι αναλυτές δίνουν πλέον 5% πιθανότητα να αυξηθούν τα επιτόκια από την Fed κατά 50 πόντους βάσης στη συνάντηση του Μαρτίου και 95% πιθανότητα δίνουν σε αύξηση 25 πόντων βάσης.

Προσπάθεια αντίδρασης κατέγραψαν και οι ευρωπαϊκές αγορές με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,74% στις 446,32 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 ενισχύθηκε κατά 1,5% στις 3.822 μονάδες.

Η άνοδος του brent πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014 έφερε ισχυρά κέρδη για τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου, που σημείωσε άνοδο 4,1%. Κέρδη 2,3% και για τον κλάδο των ορυχείων μετά την άνοδο των τιμών των μετάλλων εξαιτίας των φόβων για αρρυθμίες στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX έκλεισε με άνοδο 0,69% στις 14.000 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,59% κλείνοντας στις 6.498 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε κερδισμένος κατά 1,36% στις 7.429 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κέρδισε 0,70% στις 24.534 μονάδες και ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε κατά 1,62% κλείνοντας στις 8.321 μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Προσεκτικές κινήσεις στις αγορές μετά τις αναταράξεις της Wall Street

Διατηρείται η ανοδική τάση στις ευρωπαϊκές αγορές που ανακάμπτουν μετά τις εκλογές σε Βρετανία και Γαλλία, και τις ελπίδες που παραμένουν για μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζουν ανοδικά οι διεθνείς αγορές μετά τα ρεκόρ S&P 500 και Nikkei

Για πρώτη φορά ο S&P 500 έσπασε το φράγμα των 5.000 μονάδων και ο Nikkei ανέβηκε πάνω από τις 42.000 μονάδες με ώθηση από την τεχνολογία. Την σκυτάλη πήραν οι ευρωπαϊκές αγορές που συνεχίζουν ανοδικά μετά και τις δηλώσεις Πάουελ στο Κογκρέσο.