Διευρύνουν τις απώλειες τους οι βασικοί δείκτες της Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις εξελίξεις στην Ουκρανία, με την πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο πλευρών να τελειώνει χωρίς αποτέλεσμα.
Παράλληλα οι επενδυτές προσπαθούν να επεξεργαστούν τις νέες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, καθώς γίνονται όλο και πιο αυστηρές όσο περνάνε οι μέρες, προκαλώντας αναταράξεις με την ανησυχία να είναι σε υψηλά επίπεδα πως τα περιοριστικά μέτρα θα πλήξουν και την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ νέες σημαντικές αυξήσεις τιμών καταγράφονται στην ενέργεια.
Παρά το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα η Wall είχε καταφέρει να ανακάμψει στο τέλος της εβδομάδας, με τους επενδυτές να αξιολογούν ότι οι κυρώσεις δεν θα είχαν επίδραση στην προσπάθεια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία, εντούτοις τα νέα πακέτα που ελήφθησαν κατά της Ρωσίας, του προέδρου Β. Πούτιν και ολιγαρχών έχουν θορυβήσει την αγορά.
Επίσης η επιδείνωση της γεωπολιτικής κρίσης έχει προσθέσει τις ανησυχίες των επενδυτών για την εκτίναξη του πληθωρισμού και τα σχέδια αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, θέτοντας όλους τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα απωλειών.
Στις 21:40 o Dow Jones υποχωρεί κατά 1,56% στις 33.528 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 1,46% στις 4.320 μονάδες, ενώ και ο Nasdaq έχει γυρίσει εδώ και ώρα σε αρνητικό έδαφος καταγράφοντας απώλειες 1,02% στις 13.555 μονάδες.
Η Citigroup υποχωρεί 5,3%, παρασύροντας τον τραπεζικό δείκτη S&P 500 κατά 2,4% καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρεί κατά 6,7%, με τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό δείκτη να υποχωρεί 1,7%. Στήριγμα στους δείκτες προσφέρει μέχρι στιγμής ο ενεργειακός κλάδος που σημειώνει άνοδο 2,2% λαμβάνοντας ώθηση από τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου.
Οι παγκόσμιες μετοχές κατρακύλησαν, το ρωσικό ρούβλι έπεσε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και τα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία ενισχύθηκαν αφού οι δυτικοί σύμμαχοι επέβαλαν νέες κυρώσεις που περιόρισαν την ικανότητα της Μόσχας να αναπτύξει τα συναλλαγματικά της αποθέματα 630 δισ. δολαρίων και να αποκόψει ορισμένες από τις τράπεζές της από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT.
Παράλληλα οι τιμές πετρελαίου έχουν εκτοξευτεί πάνω από 5% καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για ενεργειακή κρίση, με το αμερικανικό αργό να είναι υψηλότερα κατά 4,2% στα 95,82 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαΐου ξεπέρασε και πάλι τα 100 δολάρια καθώς ενισχύεται κατά 4,25% στα 102,09 δολάρια το βαρέλι.
Οι αντιπροσωπείες επιστρέφουν στις πρωτεύουσες των δύο χωρών, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος συνομιλιών εντός των προσεχών ημερών. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε ένα αίτημα για ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να επιχειρήσουν τις επόμενες ημέρες να περικυκλώσουν το Κίεβο και θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο επιθετικές, επειδή έχουν απογοητευτεί με την αργή έως τώρα προέλασή τους προς την ουκρανική πρωτεύουσα, υποστήριξε ένας Αμερικανός αξιωματούχος. «Αναμένουμε ότι θα θελήσουν να συνεχίσουν να κινούνται προς την πόλη και θα προσπαθήσουν να την περικυκλώσουν τις επόμενες ημέρες» ανέφερε η πηγή αυτή, σύμφωνα με την οποία οι ρωσικές δυνάμεις απέχουν περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου.
«Οι επενδυτές προσπαθούν να αφομοιώσουν τον πιθανό αντίκτυπο των οικονομικών κυρώσεων - αυτό είναι πραγματικά πιο κυρίαρχο στις σκέψεις των επενδυτών από το πραγματικό δυναμικό για μεγαλύτερη στρατιωτική σύγκρουση», δήλωσε ο Rick Meckler, συνεργάτης της Cherry Lane Investments.
Στο ταμπλό του Nasdaq, η μετοχή της Tesla ενισχύεται κατά 6%, ενώ σημειώνει άνοδο και η μετοχή Palo Alto Networks 2,88% και ενισχυμένες εμφανίζονται οι μετοχές των εταιρειών κυβερνοασφάλειας με την Zscaler να κερδίζει 7,48% και την Crowd Strike Holdings 7,44%.
Στο υπόλοιπο ταμπλό, κερδισμένες από την σύγκρουση στην Ουκρανία βγαίνουν και οι μετοχές αμυντικών εταιρειών όπως η Raytheon που ενισχύεται 3,4%, η Lockheed Martin σημειώνει άνοδο 5,3%, η General Dynamics κερδίζει 1,4%, με την Northrop Grumman να βρίσκεται υψηλότερα κατά 5,3% και την L3Harris Technologies να σημειώνει κέρδη 6,9%.
Η Delta Air Lines σημειώνει πτώση 4,4% οδηγώντας τις απώλειες των αεροπορικών εταιρειών με τά την απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τον εναέριο χώρο της σε αεροπορικές εταιρείες από 36 χώρες ως απάντηση σε κυρώσεις που σχετίζονται με την Ουκρανία και στοχεύουν τον αεροπορικό της τομέα.
Η First Horizon σημειώνει άνοδο 28,4% αφού ο όμιλος TD Bank προσφέρθηκε να εξαγοράσει την αμερικανική τράπεζα σε μια συμφωνία ύψους 13,4 δις. δολαρίων εξ ολοκλήρου σε μετρητά.
Οι ευρωπαϊκές αγορές παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν από την αρχή της συνεδρίασης κατάφεραν να ισορροπήσουν στη συνέχεια και να περιορίσουν τις απώλειες τους, επιστρέφοντας από τα χαμηλά ημέρας και τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να κλείνει με οριακές απώλειες 0,1%, ενώ είχε βρεθεί να υποχωρεί έως και 2%.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,7% στις 14.461 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 1,4% στις 6.658 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε μικρή πτώση 0,4% στις 7.458 μονάδες.
Στον ευρωπαϊκό Νότο ο MIB στο Μιλάνο υποχώρησε σε ποσοστό 1,4% στις 25.415 μονάδες, ενώ ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1% στις 8.479 μονάδες.