Οι ευρωπαϊκοί δείκτες γνώρισαν μία από τις χειρότερες συνεδριάσεις τους από τον Μάρτιο του 2020 σήμερα, καταγράφοντας «βουτιά» μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό, ενώ η Wall Street βρίσκεται επίσης στο κόκκινο, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις εξελίξεις μετά την επίθεση Πούτιν στην ευρωπαϊκή χώρα.
Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις μεταφέροντας τα κεφάλαια τους σε ασφαλείς προορισμούς όπως είναι ο χρυσός, ενώ οι αγορές που βρίσκονταν ήδη υπό πίεση λόγω του υψηλού πληθωρισμού αναζητούν στηρίγματα ενώ παράλληλα αυξάνεται η ένταση στην Ουκρανία.
Στις 20:30 ο Dow Jones υποχωρεί κατά 2,01% στις 32.465 μονάδες, με τον S&P 500 να καταγράφει απώλειες 1,08% στις 4.180 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,11% στις 13.023 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 3,28%, στις 438,98 μονάδες κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδά από την αρχή της χρονιάς, με τον τραπεζικό κλάδο να χάνει περισσότερο από 8%, ενώ ο Eurostoxx 50 υποχώρησε κατά 3,64%, στις 3.828 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX υπέστη απώλειες 3,96%, στις 14.052 μονάδες, με τον CAC 40 στο Παρίσι να καταγράφει πτώση 3,83%, στις 6.521 μονάδες και τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί κατά 3,86%, στις 7.209 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο MIB στο Μιλάνο κατέγραψε πτώση 4,15% στις 24.877 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 2,86%, στις 8.198 μονάδες.
Μεγάλος χαμένος των διεθνών αγορών ήταν το χρηματιστήριο της Μόσχας όπου ενδοσυνεδριακά έφτασε να υποχωρεί μέχρι και 45% με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση προσωρινά για να κλείσει τελικά κατά 33% χαμηλότερα. Το ρούβλι υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά με την ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος να φτάνει τα 90 έναντι του δολαρίου και τα 100 έναντι του ευρώ.
Το πετρέλαιο τύπου brent πραγματοποιεί άλμα άνω του 7% με την τιμή του να ξεπερνάει τα 100 δολάρια για πρώτη φορά από το 2014, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI ενισχύεται πάνω από 7%, και βρίσκεται πέριξ των ορίων των 100 δολαρίων επίσης. Οι τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων ενισχύονται, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά 1,86%, ενώ ο χρυσός κερδίζει 3%, στα 1.970 δολ. ανά ουγγιά.
Κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία
Η Ρωσία πραγματοποιεί ολομέτωπη επίθεση στην Ουκρανία από τρεις διαφορετικές πλευρές με πυραύλους να πλήττουν από γη και αέρα ουκρανικές πόλεις. Περισσότεροι από 100 πύραυλοι έχουν πλήξει ουκρανικούς στόχους, ενώ εκρήξεις έχουν καταγραφεί και στο αεροδρόμιο Μελιτοπολ στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
Από τρεις πλευρές εισβάλει στην Ουκρανία η Ρωσία
Στην Ουκρανία η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για τη χώρα με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αναφέρει μέσω του Twitter ότι η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει στον πλαίσιο των στρατιωτικών της επιχειρήσεων και τον Πυρηνικό Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας Τσερνομπίλ κοντά στο Πρίπιατ στη βόρεια Ουκρανία.
Σημείωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «δίνουν τη ζωή τους για να μην επαναληφθεί η τραγωδία του 1986»,ενώ νωρίτερα ζήτησε μεγαλύτερη υποστήριξη από τη Δύση, με τον Ουκρανό πρόεδρο να ανακοινώνει και τη διακοπή διπλωματικών σχέσεων με τη Μόσχα, ενώ κάλεσε τους Ρώσους πολίτες να διαμαρτυρηθούν εναντίον του πολέμου.
Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε πως η σημερινή ρωσική επίθεση αποτελεί μια κίνηση που δεν είχε ο πλανήτης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προειδοποιώντας πως εάν αυτή η σύγκρουση «ξεδιπλωθεί με τον τρόπο που πιστεύουμε ότι θα γίνει, έχει κάθε πιθανότητα να είναι πολύ αιματηρή, πολύ δαπανηρή και πολύ επιδραστική στην ευρωπαϊκή ασφάλεια σε μεγάλο βαθμό». Ενώ τόνισε πως «αυτός είναι ένας πόλεμος που επέλεξε αποκλειστικά ο Πούτιν να διεξάγει για λόγους που δεν δικαιολογούνται».
Νωρίτερα Ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν το αεροδρόμιο Antonov που βρίσκεται περίπου 25 μίλια από το κέντρο του Κιέβου, στην Ουκρανία, όπως αναφέρει ο Matthew Chance του CNN. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του CNN τις πρώτες πρωινές ώρες προσγειώθηκαν ρωσικά ελικόπτερα στην προσπάθεια να φτιάξουν μια αεροπορική γέφυρα και να εφορμήσουν οι στρατιώτες.
Ο διοικητής της μονάδας είπε στο CNN ότι υπήρξε σθεναρή μάχη με τον ουκρανικό στρατό που αναγκάστηκε να υποχωρήσει αλλά σχεδιάζει να αντεπιτεθεί με στόχο να ανακαταλάβει το αεροδρόμιο.
Παράλληλα το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι ένα ρωσικό ελικόπτερο και τρία άλλα άγνωστα ελικόπτερα καταρρίφθηκαν στην περιοχή του Κιέβου. Όπως αναφέρει το CNN υπάρχουν ήδη αναρτημένα στα social media βίντεο που καταγράφουν τις εκρήξεις και τις πτήσεις ελικοπτέρων πολύ κοντά στο Κίεβο.
Το CNN αναφέρει πως και τα δύο πλάνα είναι στην πόλη Gostomel που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα μακριά από την ουκρανική πρωτεύουσα. Τα βίντεο φαίνεται να δείχνουν τις μάχες που περιέγραψε η ουκρανική κυβέρνηση, στις οποίες είπε ότι καταρρίφθηκε ένα ρωσικό ελικόπτερο, μαζί με άλλα τρία άγνωστα ελικόπτερα, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν τα άλλα τρία ελικόπτερα είναι ρωσικά ή ουκρανικά.
Αυξάνονται οι αμερικανικές δυνάμεις προς τα ανατολικά σύνορα
Όπως αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών τα δυτικά σύνορα της χώρας παραμένουν ασφαλή, ενώ στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ θα φτάσουν στις ανατολικές χώρες αργότερα σήμερα.
Έξι αεροπλάνα F-35 θα φτάσουν σε Εσθονία, Λιθουανία και Ρουμανία σήμερα, ενώ όπως αναφέρει Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN, σμήνος από επιθετικά ελικόπτερα τύπου Απάτσι βρίσκονται καθ’ οδόν αν και αντιμετωπίζουν και τις καιρικές συνθήκες
Νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει περισσότερες αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη, προς τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Αυτό περιλαμβάνει την μετακίνηση 8 αεροπλάνων F-35 από την Γερμανία σε ανατολικά κράτη μαζί με 20 ελικόπτερα ΑΗ-64 που βρίσκονται επίσης στη Γερμανία ενώ θα φύγουν κι άλλα 12 ελικόπτερα ΑΗ 64 από την Ελλάδα με κατεύθυνση προς την Πολωνία.
Επίσης, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο και ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, το ΝΑΤΟ έδωσε στον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης, Αμερικανό Στρατηγό Τοντ Γούλτερς, την εξουσία να ενεργοποιήσει την αμυντική στάση του ΝΑΤΟ, η οποία θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα ενεργοποίησης της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ,
«Σήμερα ενεργοποιήσαμε την αμυντική στάση του ΝΑΤΟ που δίνει στους στρατιωτικούς μας διοικητές μεγαλύτερη εξουσία να μετακινούν δυνάμεις και να αναπτύσσουν δυνάμεις όταν χρειάζεται, και φυσικά αυτό μπορεί επίσης να είναι στοιχεία της δύναμης απάντησης του ΝΑΤΟ», δήλωσε νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Είμαστε έτοιμοι, προσαρμόζουμε τη στάση μας, αλλά αυτό που κάνουμε είναι αμυντικό, μετρημένο και δεν επιδιώκουμε αντιπαράθεση. Θέλουμε να αποτρέψουμε τη σύγκρουση».