ΓΔ: 1392.34 -0.38% Τζίρος: 24.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:03:30 DATA
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
Φωτο: Shutterstock

Χρηματιστήριο: Το στοίχημα των 1.000 μονάδων και ο γεωπολιτικός κίνδυνος

Καλύτερο ξεκίνημα ακόμη και από το 2019 έχει κάνει η ελληνική αγορά και διατηρείται σε επίπεδο ρεκόρ 7ετίας, αλλά στις διεθνείς αγορές αρχίζει να προκαλεί έντονη αβεβαιότητα ο φόβος πολέμου στην Ουκρανία.

Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να έχει κάνει το καλύτερο ξεκίνημα των τελευταίων πολλών ετών –καλύτερο ακόμη και από το 2019– εντός του 2022, έχοντας τα περισσότερα κέρδη απ’ όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, παρουσιάζοντας μια ιδιαίτερα «εύφορη» και πλουραλιστική εικόνα με σημαντικές εισροές κεφαλαίων, τραπεζικό ντεμαράζ και πολύ σημαντικά deals, όμως δεν παύει να αποτελεί έναν κρίκο του παγκόσμιου χρηματιστηριακού συστήματος.

Μολονότι λοιπόν σε πολλές συνεδριάσεις φέτος το Χ.Α. έχει πάει... κόντρα τέμπο έναντι των διεθνών αγορών, δείχνοντας ότι σταδιακά «χτίζει» το δικό του momentum και αρχίζει να «βλέπει» τις 1.000 μονάδες του Γενικού Δείκτη, εν μέσω σημαντικών εισροών, αυξημένων συναλλαγών, επιχειρηματικής κινητικότητας και προσμονής αναβαθμίσεων, σε μια ενδεχόμενη σοβαρότερη οπισθοχώρηση των ξένων δεικτών, δύσκολα θα μπορούσε να κρατηθεί.

Σύμφωνα με αναλυτές, η αβεβαιότητα εντείνεται αυτή την εβδομάδα, καθώς για πρώτη φορά θα μπει στην εξίσωση ολόκληρου του επενδυτικού συστήματος –μετοχών, ομολόγων, commodities κ.α. – ο παράγοντας του γεωπολιτικού ρίσκου, λόγω του ενδεχόμενου πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη. Μέχρι τώρα, οι αγορές δεν είχαν συμπεριλάβει στους καταλύτες τους το ενδεχόμενο πολέμου. Εξέλιξη που τώρα μπαίνει στην εξίσωση και προστίθεται στο ήδη «ναρκοθετημένο» τοπίο με το σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής, τον πληθωρισμό, το αυξημένο παγκόσμιο χρέος και την ενεργειακή κρίση.

Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ προχώρησαν την Παρασκευή σε ακριβή εκτίμηση έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία, προσδιορίζοντας τη 16η Φεβρουαρίου, κάτι που «γκρέμισε» τους δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να χάνει περισσότερες από 500 μονάδες, τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 1,90% και τον Nasdaq να κλείνει στο -2,78%.

Οι επιπτώσεις από μια πολεμική σύρραξη στο όριο της Ευρώπης, θα είναι σοβαρές σε οικονομικό επίπεδο, καθώς θα προκαλέσουν μεγάλο ντόμινο στις αγορές ενέργειας, με κίνδυνο εμπλοκών στον εφοδιασμό της Ευρώπης από τη Ρωσία με φυσικό αέριο, αλλά και τροφίμων, δεδομένου ότι η Ουκρανία μαζί με τη Ρωσία αντιπροσωπεύουν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών. Μια εισβολή θα δημιουργούσε χάος στην Ουκρανία και θα οδηγούσε στην επιβολή βαρύτατων οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, με συνέπειες που είναι δύσκολο να προσδιοριστούν και σίγουρα θα προκαλούσαν παρενέργειες στις αγορές.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, για παράδειγμα, ήδη το μπρεντ έχει ενισχυθεί σε επίπεδο ρεκόρ 7ετίας, πάνω από τα 95 δολ., καθώς εκφράζονται φόβοι για προβλήματα στις εξαγωγές από τη Ρωσία, δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγέα πετρελαίου μετά τη Σαουδική Αραβία. Από την Παρασκευή, εξάλλου, καταγράφεται στροφή κεφαλαίων από τις μετοχές στην ασφάλεια των ομολόγων.

Οι διεθνείς αγορές και οι αντοχές του Χ.Α.

Μένει να δούμε λοιπόν πώς θα αντιδράσουν οι αγορές αυτή την εβδομάδα και αν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε μια ενδεχόμενη γενικευμένη «στροφή» των διεθνών αγορών, το ελληνικό χρηματιστήριο είναι σαφές ότι έχει σημαντική «μαγιά» κερδών για κατοχύρωση και περιθώρια διόρθωσης.

Η αγορά μέσα σε μόλις 29 συνεδριάσεις εντός του 2022 όχι μόνο υποσκέλισε τη ζημιά από τον Covid-19, αλλά βρίσκεται ήδη σε υψηλά εφτά ετών. Μάλιστα, το φετινό ξεκίνημα είναι καλύτερο ακόμη και από αυτό του 2019, ένα έτους που – θυμίζουμε – έφερε το ελληνικό χρηματιστήριο στην κορυφή του κόσμου, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει συνολικά 50%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος πρωτοστάτησε με ράλι +101%. Ήταν η χρονιά που σήμανε την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, με την αγορά να προεξοφλεί μια ευρύτερη οικονομική και πολιτική αλλαγή με πιο φιλικές προς τις επενδύσεις πολιτικές.

Τότε, το 2019, έως τις 14 Φεβρουαρίου, όπως σήμερα, είχαν πραγματοποιηθεί 31 συνεδριάσεις, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 6,98%, τον FTSE 25 να ενισχύεται +8,01%, τον Mid Cap +11,66%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης δεν είχε ξεκινήσει καλά, καθώς έως τότε υποχωρούσε κατά 5,26%.

Φέτος, έως σήμερα έχουν γίνει 29 συνεδριάσεις το νέο έτος, στις οποίες ο Γενικός Δείκτης κερδίζει ήδη σε ποσοστό 8,70%, ο FTSE 25 είναι στο +10,57%, ο Mid Cap +7,09% (καθώς προέρχεται από το περυσινό ράλι +34%), ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει ράλι +29,69%.

Η ελληνική αγορά μετά από συσσώρευση πλέον των εννέα μηνών σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης το 2021, δείχνει να ξεμπλόκαρε το 2022, με αποτέλεσμα να καλύψει το χαμένο έδαφος από τον Covid-19, κάτι που οι διεθνείς αγορές είχαν κάνει από τα μέσα του 2020. Είναι σαφές ότι οι επενδυτές «χτίζουν στην προσδοκία επιστροφής στην… κανονικότητα σε όλα τα επίπεδα, μετά από μια δεκαετία επενδυτικής απομόνωσης και μια διετία πανδημίας που καθυστέρησε πολλές αλλαγές.

Η Ελλάδα δείχνει ότι αργά ή γρήγορα θα κερδίσει την επενδυτική βαθμίδα, κάτι που θα αλλάξει το status quo και για το ελληνικό χρηματιστήριο που από το 2012 έχει υποβιβαστεί στις αναδυόμενες αγορές, στερώντας από το Χ.Α. εισροές από ένα μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας επενδυτικής «πίτας».

Η προοπτική της ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας που θα σημάνει και την επιστροφή στις αναπτυγμένες αγορές, η πληθώρα επιχειρηματικών κινήσεων και η επιστροφή του τραπεζικού κλάδου είναι οι κύριοι καταλύτες που έχουν ξεμπλοκάρει το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο πλέον απέχει, ποσοστιαία, ελάχιστα από το στοίχημα των 1.000 μονάδων.

Μέσα σ’ αυτές τις πρώτες 44 ημέρες του 2022 έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμα deals εντός και κυρίως εκτός χρηματιστηρίου, που δείχνουν ότι τα ελληνικά assets είναι ελκυστικά και έρχονται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση στο προσκήνιο, κάτι που πιστοποιήθηκε και την περασμένη Παρασκευή με την ανακοίνωση εξαγοράς της εισηγμένης ασφαλιστικής εταιρείας Ευρωπαϊκή Πίστη από τον όμιλο Allianz, έναντι 207 εκατ. ευρώ.

Ένα τίμημα που όχι μόνο γίνεται με καλό premium, αλλά αν μη τι άλλο ανεβάζει τον πήχη για όλο τον ασφαλιστικό κλάδο και –αναπόφευκτα– οδηγεί σε συγκρίσεις που οδηγούν σε κρίσιμα συμπεράσματα, σ’ ότι αφορά το αντίτιμο της εξαγοράς της leader του ασφαλιστικού κλάδου Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC Capital Parnters, προκαλώντας σημαντικά και εύλογα ερωτήματα…

Η περασμένη εβδομάδα ήταν η πιο «γεμάτη» από πλευράς τζίρου, καθώς οι μέσες συναλλαγές ανήλθαν στα 108,7 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 49,4% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας που ήταν στα 78,6 εκατ. ευρώ. Συνολικά το νέο έτος οι μέσες συναλλαγές διαμορφώνονται στα 83,8 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 18,3% έναντι του 2021 που η αντίστοιχη επίδοση ήταν στα 78,6 εκατ. ευρώ.

Πλέον, η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται σε ποσοστό 32,68% το 2022, η Πειραιώς Financial κερδίζει 28,38% έχοντας ράλι +11,56% αυτή την εβδομάδα, η Eurobank ενισχύεται κατά 28,34%, ενώ η Εθνική είναι στο +27,86%.

Τι βλέπουν οι αναλυτές

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ Πέτρος Τσούρτης, «η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 887 μονάδες. Σημείο στήριξης για το Γ.Δ. είναι οι 940 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 980 μονάδες».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «η αύξηση των κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζικών μετοχών δεν είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο, είναι μια κίνηση που συνδέεται με την αλλαγή της οπτικής των ξένων χαρτοφυλακίων για την προοπτική της χώρας και ακολούθως του περιθωρίου βελτίωσης που υπάρχει στις αποτιμήσεις από την αύξηση της κερδοφορίας.

Στο άτυπο μίνι τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών το ενδεχόμενο της αύξησης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και των επιτοκίων της ΕΚΤ έβγαλε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν να χάσουν λίγο από τα κεφάλαια τους και να κερδίσουν πολύ στα έσοδα τους από την αναπροσαρμογή του κυμαινόμενου κόστους χορηγήσεων».

Αναφερόμενος στα τεχνικά δεδομένα, ο αναλυτής σημειώνει πως «ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται εκτός του παραδοσιακού εύρους διακύμανσης επιχειρώντας το άλμα για τετραψήφιες ζώνες τιμών. Το ζητούμενο των αυξημένων συναλλαγών ικανοποιήθηκε και με το παραπάνω δίνοντας την απαραίτητη ώθηση σε κομβικές στιγμές στέλνοντας τα καθημερινά κλεισίματα πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας και σε νέα υψηλά 7ετίας την Παρασκευή με τους αγοραστές να στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα υπεροχής.

Για να συμβούν βέβαια όλα αυτά μεσολάβησε ένα μεγαλοπρεπές ανοδικό χάσμα τιμών (942-953) στην συνεδρίαση της Τετάρτης η οποία ήταν αποφασιστικής σημασίας για την έξοδο από την συσσώρευση. Η συνεδρίαση της Πέμπτης ήρθε να επιβεβαιώσει την αλλαγή των τεχνικών δεδομένων με την ενεργοποίηση αγοραστικού σήματος από τον MACD όπως και η συνεδρίαση της Παρασκευής η οποία ήταν συνεδρίαση διαχείρισης για τους αγοραστές απορροφώντας γρήγορα την αρχική προσφορά.

Οι ταλαντωτές έχουν ακόμα μέλλον μέχρι να εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες - περιοχές διαπραγμάτευσης, δίνοντας ανοδικό περιθώριο ως τις 990 μονάδες. Ενδεχομένως η περιοχή αυτή να δοκιμαστεί αυτή την εβδομάδα, όπου και θα πρέπει να αναμένεται αύξηση της προσφοράς από χαρτοφυλάκια που κινούνται με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές, νέα δεδομένα και στο Χ.Α.

Επιστροφή των αγοραστών στην Ευρώπη, αντεπίθεση Μακρόν στη Λεπέν. Ρεκόρ S&P 500 και Nasdaq μετά την πτώση του πληθωρισμού. Η παρέμβαση Μητσοτάκη μέσω Bloomberg «ζεσταίνει» το ενδιαφέρον των ξένων για το Χ.Α.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι σημαίνει για το χρηματιστήριο η πρώτη διόρθωση από τον Οκτώβριο

Αναγκαία η αποφόρτιση της αγοράς που ήταν «φορτωμένη» με μεγάλα κέρδη και έπιασε τα υψηλά 10ετίας στις 1.350 μονάδες χωρίς «πειστικούς» τζίρους. Φρενάρουν οι διεθνείς αγορές λόγω των νέων δεδομένων για τα επιτόκια.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η εισαγόμενη διόρθωση στο χρηματιστήριο και το κρίσιμο τεστ στις αγορές

Διεθνές κύμα ρευστοποίησης κερδών μετά το ράλι του 2023 και εν μέσω αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου. Ανθεκτικό το ΧΑ. Κλειδί οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις εταιρείες του S&P 500 το δεύτερο 15θήμερο του μήνα.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Αποτελέσματα, deals και διεθνής άνοδος δίνουν νέα ορμή στο Χρηματιστήριο

Οι αγορές απελευθερώνονται από τον φόβο για τα επιτόκια και η Wall είχε την καλύτερη εβδομάδα του 2023. Το ΧΑ μπαίνει σε τροχιά επαναφοράς στην άνοδο με ώθηση από τα αποτελέσματα και τις επιχειρηματικές συμφωνίες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ζώνη υψηλού γεωπολιτικού ρίσκου μπαίνουν οι αγορές και το Χ.Α.

Οι δύο πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία φέρνουν τις αγορές αντιμέτωπες με νέους κινδύνους και μειώνουν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Το ελληνικό χρηματιστήριο διέκοψε το σερί πτώσης έξι εβδομάδων.