ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

«Νίκησε» τις διεθνείς αγορές το ΧΑ με τραπεζικό ράλι 18% τον Ιανουάριο

Για πρώτη φορά από το 2019 καταγράφεται υπεραπόδοση του Γ. Δείκτη έναντι των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων. Δεσπόζουν οι τράπεζες σε άνοδο και συναλλαγές, υστέρησαν οι μετοχές ενέργειας και υποδομών.

Με θετικά μηνύματα έκλεισε ο Ιανουάριος τόσο στο ελληνικό χρηματιστήριο όσο και διεθνώς, καθώς παρά τις αναταράξεις των τελευταίων ημερών, θετικά έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ νέο ράλι –μετά από αυτό της Παρασκευής– έκαναν και οι τρεις δείκτες της Wall Street πιστοποιώντας ότι κάθε άλλο παρά μονοδιάστατη και «εύκολη» θα είναι η ανάγνωση της επόμενης ημέρας, μετά την απόφαση της Fed για αλλαγή στην πολιτική των επιτοκίων.

Με τις τράπεζες να είναι στο… τιμόνι καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, δεσπόζοντας σε όγκους, τζίρους και αποδόσεις, ο Ιανουάριος του 2022 ήταν ελπιδοφόρος για το ελληνικό χρηματιστήριο, αφήνοντας καλές παρακαταθήκες για τη συνέχεια. Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε η συνέχεια του έτους θα είναι ενδιαφέρουσα για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά που επιζητά την «επιστροφή» της σε όλα τα επίπεδα.

Η ελληνική αγορά, μετά από ένα μεγάλο διάστημα συσσώρευσης σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης μπόρεσε και έκανε την υπέρβαση κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Ήταν ο μήνας στη διάρκεια του οποίου το Χ.Α. μπόρεσε και υποσκέλισε τη ζημιά από τον Covid-19 μετά από μια διετία υστέρησης έναντι των ξένων δεικτών, ενώ μέσα στο μήνα ο Γ.Δ. αναρριχήθηκε και σε υψηλό 7ετίας, επιστρέφοντας στα επίπεδα που είχε το Δεκέμβριο του 2014.

Ο Γενικός Δείκτης έβγαλε τον μήνα με άνοδο 4,86%, ο FTSE 25 κέρδισε 5,83%, ο Mid Cap ενισχύθηκε κατά 4,52%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε ράλι +17,92%.

Είναι η πρώτη φορά μετά από το 2019 που η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά υπεραποδίδει έναντι των διεθνών δεικτών και αυτό έχει τη σημασία του. Το 2022 έχει ξεκινήσει καλά για την ελληνική αγορά, με τις τράπεζες να προσδοκούν επιστροφή σε κερδοφορία και σε ηγετικό ρόλο στην αγορά, ενώ καταγράφεται πολύπλευρο επιχειρηματικό κρεσέντο, που αντανακλάται και σε deal, εντός και εκτός του Χ.Α.

Η ελληνική αγορά από το 2012 έχει υποβαθμιστεί στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών εκπίπτοντας από τις ώριμες, κάτι που έφερε σε ιδιότυπη επενδυτική καραντίνα τις μετοχές σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας των μνημονίων, των capital controls, του φλερτ με το Grexit και της επιτήρησης. Τώρα λοιπόν, η ελληνική αγορά δείχνει να είναι σε momentum επιστροφής σε όλα τα επίπεδα.

Η αγορά «είδε» μέσα στο 2021 τις μετοχές που απαρτίζουν τον MSCI Standard Greece να αυξάνονται από τρεις σε έξι, καθώς προστέθηκαν οι Eurobank, Alpha Bank και ΔΕΗ, ενώ προσδοκά περαιτέρω αύξησή τους, με πρώτη νέα είσοδο τη μετοχή της Εθνικής. Συνάμα, η ελληνική οικονομία προσδοκά εντός των επόμενων δώδεκα έως 18 μηνών να πάρει επενδυτική βαθμίδα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την εισροή κεφαλαίων από πολλά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού που εδώ και χρόνια έχουν αποκλείσει το Χ.Α.

Εντός αυτών των εξελίξεων και παρά τις αναταράξεις που έφερε η απόφαση της Fed για αλλαγή στην πολιτική των επιτοκίων προαναγγέλλοντας την πρώτη αύξηση τον προσεχή Μάρτιο, το ελληνικό χρηματιστήριο είχε καλύτερη συμπεριφορά έναντι των αγορών Ευρώπης και Αμερικής το μήνα Ιανουάριο.

«Μπουμ» στις τράπεζες, ράλι της Aegean, υστέρησε η Ενέργεια

Αυτό που παρατηρήθηκε ως γενική εικόνα τον πρώτο μήνα του 2022 ήταν ότι οι μετοχές που είχαν «τρέξει» το 2021 έμειναν πίσω, υστέρησαν, ενώ οι τίτλοι που είχαν υποαποδώσει πέρυσι, βγήκαν στο προσκήνιο. Γενικώς καταγράφηκε υστέρηση των μετοχών που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην ενέργεια και τις υποδομές, με τους επενδυτές να στρέφονται σε πιο… επιθετικά «χαρτιά», όπως είναι σ’ αυτή τη συγκυρία οι τράπεζες.

Πρωταγωνίστρια του μήνα ήταν η Alpha Bank καταγράφοντας ράλι 23,49% και όγκο 276.201.828 τεμάχια, που αντιπροσωπεύει περίπου το 13% του συνόλου των μετοχών της. Η Εθνική ενισχύθηκε κατά 19%, η Πειραιώς κέρδισε 15,50% και η Eurobank +12,41%, καθώς ήταν στην κορυφή των αποδόσεων το 2021 με κέρδη άνω του +54%.

Από εκεί και πέρα, πρώτο μη τραπεζικό blue chip σε απόδοση ήταν η Aegean Airlines που ενισχύθηκε κατά 14,26%, με φόντο τις βάσιμες προσδοκίες για μια εξαιρετική χρονιά στον τουρισμό φέτος. Θυμίζουμε ότι τέτοιο καιρό πέρυσι και καθ’ όλη τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2021 υπήρχε lockdown, που «κούρεψε» τις προσδοκίες για κάτι καλύτερο στον τουρισμό, ο οποίος ουσιαστικά ξεκίνησε από τον Ιούνιο και μετά. Φέτος, φαίνεται πως το ξεκίνημα –εκτός τρομερού απροόπτου– θα γίνει πολύ νωρίτερα από τις αρχές Μαρτίου.

Ο ΟΤΕ ενισχύθηκε σε ποσοστό 6,21% συνεχίζοντας να δείχνει πρωτοφανή συνέπεια σε κάθε συγκυρία, ενώ μέσα στο μήνα βρέθηκε σε υψηλό 13 ετών. Ο τίτλος των ΕΛΠΕ ενισχύθηκε κατά 5,95%, ο ΟΠΑΠ έκλεισε στο +5,49%, η Jumbo +4,76%, η Viohalco +4,14%, η ElvalHalcor +4%, ο ΑΔΜΗΕ +3,93% και η Quest Συμμετοχών +3,63%. Η Τέρνα Ενεργειακή –που υστέρησε και το 2021– υποχώρησε κατά 4,71%, η Ελλάκτωρ έχασε 3,71% επηρεασμένη και από τις τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις με την Αττική Οδό, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχασε 3,05%, η Coca Cola HBC -1,85%, η ΕΥΔΑΠ -1,41% και η Σαράντης -1,12%.

Οριακή άνοδο σημείωσε η Μυτιληναίος (+0,33%), ενώ συνεχίζει να μην πείθει στο ταμπλό η Lamda Development έχοντας άνοδο μόλις 1,67%.

Ξεχώρισε η Cenergy Holdings στον Mid Cap

Στον Mid Cap, η Cenergy Holdings με ώθηση από μπαράζ νέων έργων αλλά και την προσδοκία της ανακοίνωσης του deal στην Αμερική, ενισχύθηκε σε ποσοστό 22,26% τον πρώτο μήνα του ’22. Η Ευρωπαϊκή Πίστη, εν μέσω φημών για επικείμενο deal κέρδισε 17,13%, η Παπουτσάνης λόγω εξαιρετικών αποτελεσμάτων το 2021 ενισχύθηκε κατά 13,68%, η Profile κέρδισε 11,67%, η Fourlis +11,30% και η Τεχνική Ολυμπιακή +8,30%.

Από εκεί και πέρα, μέτρια απόδοση είχε η Autohellas με +6,31%, αλλά φλερτάρει με τα υψηλά 20ετίας που ουσιαστικά είναι ιστορικά υψηλά, η ΕΧΑΕ στο +5,39% και η Entersoft, μετά το ράλι του 2021, ενισχύεται κατά 2,18%.

Υστέρησε η Πλαστικά Θράκης με πτώση -8,85% (η μετοχή πιέζεται όλο το τελευταίο τρίμηνο υποχωρώντας περί το 30% από τα ιστορικά υψηλά της), η Reds έχασε 9,8%, η Intrakat -6,82%, η AVAX -4,09% (λόγω και Αττικής Οδού), ενώ η Epsilon Net, μετά το +355% του 2021, πιέστηκε πολύ το πρώτο 15ήμερο του μήνα, ενώ παρά τη βελτίωση το τελευταίο 7ήμερο, έβγαλε τον Ιανουάριο στο -3,47%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές, νέα δεδομένα και στο Χ.Α.

Επιστροφή των αγοραστών στην Ευρώπη, αντεπίθεση Μακρόν στη Λεπέν. Ρεκόρ S&P 500 και Nasdaq μετά την πτώση του πληθωρισμού. Η παρέμβαση Μητσοτάκη μέσω Bloomberg «ζεσταίνει» το ενδιαφέρον των ξένων για το Χ.Α.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι σημαίνει για το χρηματιστήριο η πρώτη διόρθωση από τον Οκτώβριο

Αναγκαία η αποφόρτιση της αγοράς που ήταν «φορτωμένη» με μεγάλα κέρδη και έπιασε τα υψηλά 10ετίας στις 1.350 μονάδες χωρίς «πειστικούς» τζίρους. Φρενάρουν οι διεθνείς αγορές λόγω των νέων δεδομένων για τα επιτόκια.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η εισαγόμενη διόρθωση στο χρηματιστήριο και το κρίσιμο τεστ στις αγορές

Διεθνές κύμα ρευστοποίησης κερδών μετά το ράλι του 2023 και εν μέσω αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου. Ανθεκτικό το ΧΑ. Κλειδί οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις εταιρείες του S&P 500 το δεύτερο 15θήμερο του μήνα.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Αποτελέσματα, deals και διεθνής άνοδος δίνουν νέα ορμή στο Χρηματιστήριο

Οι αγορές απελευθερώνονται από τον φόβο για τα επιτόκια και η Wall είχε την καλύτερη εβδομάδα του 2023. Το ΧΑ μπαίνει σε τροχιά επαναφοράς στην άνοδο με ώθηση από τα αποτελέσματα και τις επιχειρηματικές συμφωνίες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ζώνη υψηλού γεωπολιτικού ρίσκου μπαίνουν οι αγορές και το Χ.Α.

Οι δύο πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία φέρνουν τις αγορές αντιμέτωπες με νέους κινδύνους και μειώνουν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Το ελληνικό χρηματιστήριο διέκοψε το σερί πτώσης έξι εβδομάδων.