Ανακάμπτουν μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Ιούνιο του 2020 οι ευρωπαϊκές αγορές, όμως, την ίδια ώρα μεγάλες απώλειες σημειώνονται στα futures της Wall Street, σε μία ακόμη απόδειξη ότι η έντονη μεταβλητότητα αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό των χρηματιστηρίων.
Κέρδη 0,73% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, ενώ ανάλογα θετικό κλίμα επικρατεί και στις υπόλοιπες μεγάλες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, με τον γερμανικό DAX να ενισχύεται 0,47%, τον βρετανικό FTSE 100 να έχει κέρδη 0,38%, ενώ 0,71% υψηλότερα κινείται ο γαλλικός CAC 40. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να ενισχύεται 0,42%, ενώ κέρδη 0,59% σημειώνει ο ισπανικός ΙΒΕΧ.
Σταθερά η προσοχή είναι στραμμένη στη διήμερη συνεδρίαση της Fed, η οποία ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Τετάρτη, με τι αγορές να έχουν προεξοφλήσει ότι η τράπεζα θα προχωρήσει εντός του 2022 σε αυξήσεις επιτοκίων και το μεγάλο ερωτηματικό να είναι πότε θα γίνει η πρώτη εξ αυτών και ποιος θα είναι ο συνολικός αριθμός τους.
Η χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street είναι ενδεικτική των διαθέσεων των επενδυτών, με την αγορά να κινείται ως «τρενάκι του τρόμου», καθώς μετά τη βουτιά των δεικτών κατόρθωσε να καλύψει όλες τις απώλειές της και να κλείσει θετικά. Μεγάλες, όμως, πιέσεις καταγράφονται στα futures της Ν. Υόρκης, με τον Nasdaq να υποχωρεί άνω του 2%, ενώ απώλειες κοντά στο 1% σημειώνουν Dow Jones και S&P 500.
Με θετικό πρόσημο κινείται η αγορά πετρελαίου, με το brent να ενισχύεται 0,49% στα 85,85 δολάρια, ενώ άνοδο 0,41% εμφανίζει το αμερικανικό αργό στα 83,65 δολάρια. Πιέσεις για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να υποχωρεί 0,20% στα 1.838,10 δολάρια, ενώ ο άργυρος αποδυναμώνεται 0,27% στα 23,7 δολάρια.
Μεγάλες οι πιέσεις που ασκήθηκαν στις ασιατικές αγορές με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 1,66%, τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να έχει απώλειες 1,67%, ενώ πτώση που ξεπέρασε το 2% εμφάνισε ο κινεζικός Shanghai Composite.