Ανοδική πορεία ακολουθούν τόσο οι ευρωπαϊκές αγορές όσο και τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, παρά τη διατήρηση των ανησυχιών για την πορεία της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά και για αυτής του πληθωρισμού στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ.
Κέρδη 0,47% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου να είναι αυτός που εμφανίζει τη μεγαλύτερη άνοδο που αγγίζει το 1,8%. Στο +0,8% κινείται η γερμανικός DAX, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να έχει άνοδο 1,1%, ενώ κέρδη 0,57% εμφανίζει ο CAC 40 στη γαλλική αγορά. Θετική πορεία για την ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει κέρδη 0,87%, ενώ 1,16% υψηλότερα κινείται ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35.
Η προσπάθεια ανάκαμψης των αγορών έρχεται μετά από τις ιδιαίτερα σημαντικές πιέσεις που δέχθηκαν στις χθεσινές συνεδριάσεις –αν και υπήρξε λιγότερος πανικός σε σύγκριση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής- οι οποίες προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του επικεφαλής της εταιρείας Moderna, ότι πιθανώς τα υπάρχοντα εμβόλια να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τη μετάλλαξη Όμικρον.
Την ίδια ώρα οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε κατάθεσή του στην αμερικανική Γερουσία δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικές, αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και τη νομισματική πολιτική που μπορεί να ακολουθήσει η τράπεζα. Μιλώντας στην Επιτροπή της Γερουσίας που είναι αρμόδια για θέματα τραπεζών, ο Πάουελ είπε ότι «μάλλον ήρθε η στιγμή να μην χρησιμοποιούμε πια αυτή τη λέξη» και ότι «οι κίνδυνοι ενός πιο επίμονου πληθωρισμού αυξήθηκαν». Η δήλωση αυτή συνιστά σημαντική αλλαγή στάσης εκ μέρους του Πάουελ, δεδομένου ότι επί μήνες η Fed επέμενε ότι ο πληθωρισμός δεν θα διαρκέσει, αλλά οφείλεται σε πρόσκαιρους παράγοντες που συνδέονται με την οικονομική ανάκαμψη.
Όμως καθώς η αύξηση του πληθωρισμού επιταχύνθηκε αυτό το φθινόπωρο, φτάνοντας σε ρυθμό ρεκόρ, τα στελέχη της Fed άρχισαν να μιλούν για μια τάση πιο μόνιμη, σε ορισμένους τομείς, απ’ όσο εκτιμούσαν αρχικά. Η αύξηση των τιμών είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ εδώ και 31 χρόνια. «Σε αυτό το στάδιο, η οικονομία είναι πολύ ισχυρή και οι πληθωριστικές πιέσεις αυξημένες και, κατά την άποψή μου, είναι πρόσφορο να εξετάσουμε τον τερματισμό, λίγους μήνες νωρίτερα (απ’ ότι προβλεπόταν), της μείωσης της αγοράς ομολόγων» που είχε ήδη ανακοινωθεί τον Νοέμβριο. Με το ρυθμό μείωσης που προβλεπόταν τον Νοέμβριο, η αγορά ομολόγων θα τερματιζόταν στα τέλη Ιουνίου 2022, ανοίγοντας την πόρτα για την αύξηση των επιτοκίων, δηλαδή του εργαλείου που χρησιμοποιεί συνήθως η Fed για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.
Ανοδικά, πάντως, κινούνται αυτήν την ώρα τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,43%, τον S&P 500 να έχει κέρδη 0,73%, ενώ άνοδο που ξεπερνά το 1% εμφανίζει ο Nasdaq.
Iσχυρή η άνοδος για την αγορά πετρελαίου, με το brent να εμφανίζει κέρδη 3,83% στα 71,88 δολάρια, ενώ 3,69% υψηλότερα κινείται το αμερικανικό αργό στα 68,62 δολάρια. Μεικτές τάσεις για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να ενισχύεται 0,09% στα 1.778,25 δολάρια και τον άργυρο να υποχωρεί 0,14% στα 22,7 δολάρια.
Θετική η εικόνα για τις αγορές της Ασίας, με τον ιαπωνικό Nikkei να έχει κέρδη 0,41%, τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να ενισχύεται 0,55%, ενώ 0,36% υψηλότερα κινήθηκε ο κινεζικός Shanghai Composite.