Βυθίζονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην έναρξη των συναλλαγών της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, καθώς η εμφάνιση της νέας παραλλαγής του κορονοϊού προκαλεί ανησυχία ενώ την ίδια ώρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων λόγω της έξαρσης του 4ου κύματος της πανδημίας.
Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι αγορές στην Ευρώπη, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί κατά 3,05%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι βρίσκεται κατά 3,34% χαμηλότερα και ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει απώλειες 2,91%. Πτώση 4% για τον Eurostoxx 50 ενώ ο Stoxx 600 βυθίζεται 2,83% στις 468,08 μονάδες. Υπό πίεση ο ταξιδιωτικός κλάδος μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκαν οι ασιατικές ταξιδιωτικές μετοχές εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων σε πτήσεις προς τη Ν. Αφρική που έχουν ήδη επιβληθεί.
Σημειώνεται ότι χθες τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με μεγάλη πτώση με τον Nikkei στην Ιαπωνία να υποχωρεί κατά 2,53% στις 28.751 μονάδες ενώ το Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 2,61% στις 24.095 μονάδες. Στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχώρησε κατά 1,47%.
Στην Ευρώπη τα κρούσματα κορονοϊού βρίσκονται σε έξαρση τον τελευταίο μήνα και όλο και περισσότερες χώρες αυξάνουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, ενώ παράλληλα εντείνεται η ανησυχία μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εμφάνιση νέας παραλλαγής που περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στην Αφρική. Βρετανία, Σιγκαπούρη και Ισραήλ έχουν απαγορεύσει ήδη τα ταξίδια από τη Νότια Αφρική και τις γείτονες χώρες, ενώ το Χονγκ Κονγκ έχει επιβεβαιώσει ήδη δυο περιπτώσεις κρουσμάτων.
Με την αγορά στις ΗΠΑ να είναι κλειστή χθες λόγω της ημέρας των Ευχαριστιών και σήμερα την συνεδρίαση να είναι μικρότερη το πετρέλαιο καταγράφει πτώση 3% ενώ ο χρυσός βρίσκεται σε άνοδο. Ωστόσο τα futures του Dow Jones και του S&P 500 να σημειώνουν απώλειες άνω του -2%.
Οι τιμές του αργού πετρελαίου καταγράφουν πτώση καθώς η ανακοίνωση για νέα παραλλαγή του κορονοϊού έχει εντείνει την ανησυχία για την ζήτηση, ενώ ο ΟΠΕΚ είχε προαναγγείλει ότι θα αυξήσει την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου προκαλώντας φόβους ότι θα υπάρξει παγκόσμιο πλεόνασμα το πρώτο τρίμηνο, μεταφέροντας το ενδιαφέρον των επενδυτών στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.