Η ανησυχία ότι η Γερμανία θα είναι η επόμενη χώρα της Ευρώπης που θα οδηγηθεί σε αναγκαστικό lockdown είναι αρκετή για να διαγράψει πλήρως την προσπάθεια των ευρωπαϊκών αγορών να ανακάμψουν από τη χθεσινή τους «βουτιά», ενώ πτωτικά κινούνται και τα futures της Wall Street, παρά την ύπαρξη θετικών μακροοικονομικών δεδομένων για τις ΗΠΑ.
Τις μεγαλύτερες πιέσις στην Ευρώπη δέχεται ο γερμανικός DAX ο οποίος υποχωρεί 1,08%, παρά το γεγονός ότι εντός των επόμενων ωρών αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης από SPD, Πράσινους και Φιλελεύθερους με επόμενο καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς. Όμως ο φόβος για ένα νέο lockdown και μάλιστα σε μία περίοδο που η γερμανική βιομηχανία αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους αλλά και της έλλειψης πρώτων υλών από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, είναι αυτός που επικρατεί μεταξύ των επενδυτών.
Απώλειες 0,28% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής να υποχωρεί άνω του 2%, με δεδομένο ότι είναι ο πρώτος που θα πληγεί σε περίπτωσης επιβολής, από αρκετές χώρες, πιο σκληρών περιοριστικών μέτρων. Στο -0,18% ο βρετανικός FTSE 100, με τον γαλλικό CAC 40 να υποχωρεί 0,75%. Λιγότερο επιθετική η πτώση, καθώς φθάνει στο 0,3% για τον ιταλικό FTSE MIB αλλά και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35.
Σε ό,τι αφορά τη γερμανική οικονομία αρνητική πορεία ακολούθησε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo για τον Νοέμβριο καθώς υποχώρησε στο 96,5 από 97,7 που ήταν τον προηγούμενο μήνα, με τους συμμετέχοντες να τονίζουν ότι ανησυχούν για τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τον υψηλό πληθωρισμό αλλά και τη συνεχιζόμενη αύξηση στα νέα κρούσματα του κορονοϊού.
Προβλήματα ανάλογα με τη Γερμανία αντιμετωπίζει και η Γαλλία καθώς χθες ανακοινώθηκαν 30.000 νέα κρούσματα, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, ενώ στην Ιταλία ο Μάριο Ντράγκι φέρεται απόλυτα αποφασισμένος να επιβάλλει ουσιαστικό lockdown στους ανεμβολίαστους απαγορεύοντας ακόμη και τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Αρνητική πορεία, όμως, ακολουθούν και τα futures της Wall Street, με πτώση που ξεπερνά το 0,15% και για τους τρεις βασικούς δείκτες, παρά το ότι οι νέες εβδομαδιαίες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969. Βέβαια αυτό αποτελεί και ένδειξη υγείας για την αγορά εργασίας, δηλαδή το δεύτερο βασικό στοιχείο, μετά τον πληθωρισμό, που εξετάζει η Fed για να αποφασίσει τη νομισματική της πολιτική. Στις ΗΠΑ η επανατοποθέτηση Πάουελ στη θέση του διοικητή της Fed έχει αναζοπυρώσει τις εκτιμήσεις ότι η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει, εφόσον συνεχιστεί και η «επίθεση» του πληθωρισμού, σε αύξηση των βασικών επιτοκίων νωρίτερα από τον αρχικό της σχεδιασμό.
Πτωτική στροφή καταγράφεται και στην αγορά πετρελαίου, με το brent να υποχωρεί 0,38% στα 82,04 δολάρια, ενώ απώλειες 0,3% εμφανίζει και το αμερικανικό αργό στα 78,25 δολάρια. Πτώση μόλις 0,08% για τον χρυσό στα 1.782,85 δολάρια, ενώ αντίθετα κέρδη 0,3% εμφανίζει ο άργυρος στα 23,50 δολάρια.