ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Πετρέλαιο, τιμές, αγορές
Φωτο: Shutterstock

Διχάζει τους ειδικούς η τιμή του αργού: Το αίνιγμα για τα 100 δολάρια

Αποκλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου «βλέπει» η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, εκτιμώντας ότι η ζήτηση θα μειωθεί. Κορυφαίοι «παίκτες» της αγοράς εμπορευμάτων, όπως η Trafigura, προβλέπουν άνοδο στα 100 δολ.

Σχεδόν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις εκφράζουν οι ειδικοί για την πορεία των τιμών πετρελαίου το επόμενο διάστημα, με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) να «βλέπει» αποκλιμάκωση, αλλά την ίδια ώρα η Trafigura Group, από τους κορυφαίους «παίκτες» στις αγορές εμπορευμάτων, να αναμένει εκτίναξη ακόμη και στο επίπεδο των 100 δολαρίων. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την αρχή του 2021 η τιμή για το αργό πετρέλαιο τύπου brent έχει ενισχυθεί άνω του 59%, ενώ ακόμη πιο επιθετική πορεία έχει εμφανίσει το αμερικανικό αργό (WTI) με τη δική του αύξηση να αγγίζει το 65%. 

Βασική αιτία αυτής της διαφοροποίησης αποτελεί η εκτίμηση για το επικείμενο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης, με τη δεύτερη να εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω τόσο γιατί συνεχίζεται η ανάκαμψη των οικονομιών σε διεθνές επίπεδο όσο και εξαιτίας του χειμώνα στο Δυτικό Ημισφαίριο. 

Η πορεία του brent από την αρχή του 2021

Η ΙΕΑ στο μηνιαίο report της για το πετρέλαιο, εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου ενισχύεται λόγω της ισχυρής κατανάλωσης βενζίνης και της αύξησης των διεθνών ταξιδιών καθώς περισσότερες χώρες ανοίγουν ξανά τα σύνορά τους. 

Ωστόσο, το νέο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη, η ασθενέστερη βιομηχανική δραστηριότητα και οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα οδηγήσουν, τελικά, σε περιορισμό της ζήτησης, η οποία αναμένεται ότι σε ημερήσια βάση θα φθάσει φέτος τα 5,5 εκατ. βαρέλια και θα υποχωρήσει στα 3,4 εκατ. το 2022. 

Ταυτόχρονα οι προμήθειες στις αγορές θα αυξηθούν, λόγω της ανόδου της παραγωγής στις ΗΠΑ, με εκτίμηση ότι σε διεθνές επίπεδο η ημερήσια παραγωγή για τον Νοέμβριο θα διαμορφωθεί στα 1,5 εκατ. βαρέλια, με τις ΗΠΑ να συμβάλουν κατά 400.000 βαρέλια, Σ. Αραβία και Ρωσία με 330.000 βαρέλια έκαστη, βάσει όσων έχει συμφωνήσει ο ΟΠΕΚ+.

Η πορεία του αμερικανικού αργού (WTI) από την αρχή του 2021

 

Επιπρόσθετα ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση και στη διύλιση, με τη μείωση, όμως, των αποθεμάτων να αποτελεί ένα μεγάλο «αγκάθι». Πρωταθλήτρια στη μείωση αποθεμάτων – κάτι το οποίο ισχύει και για το φυσικό αέριο – αποδεικνύεται η Ευρώπη, ενώ πτωτική πορεία ακολουθούν για το σύνολο των κρατών – μελών του ΟΟΣΑ. 

Η ΙΕΑ στο report της υποστηρίζει ότι «οι κινητήριες δυνάμεις της αγοράς πετρελαίου έχουν αρχίσει να αλλάζουν και ως αποτέλεσμα οι τιμές υποχωρούν.  Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent διαπραγματεύονταν γύρω στα 81 δολάρια/βαρέλι, από το υψηλό πάνω από 86 δολάρια/βαρέλι τον Οκτώβριο ενώ ανάλογη πορεία ακολουθεί και το αμερικανικό αργό WTI, το οποίο βρίσκεται στα 81,9 δολάρια το βαρέλι από 83,54 που ήταν τον προηγούμενο μήνα».

Βέβαια ούτε η ΙΕΑ βλέπει τα πάντα «ρόδινα» και παραδέχεται ότι η αγορά παραμένει «σφιχτή» αλλά θεωρεί ότι το ράλι τιμών θα μπορούσε να αποδυναμωθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, εφόσον, όμως, δεν υπάρξουν νέες αναταραχές στις αγορές οφειλόμενες και σε μία νέα πιο επιθετική έξαρση της πανδημίας. 

Διαφωνούν οι traders

Αντίθετη άποψη εκφράζουν οι άνθρωποι της αγοράς, όπως ο Τζέριμ Γουίρ, επικεφαλής της Trafigura Group, ενός από τους μεγαλύτερους traders πετρελαίου παγκοσμίως. 

Όπως ανέφερε, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο που οργάνωσαν οι Financial Times - «Financial Times Commodities Asia Summit – η αγορά πετρελαίου είναι «εξαιρετικά σφιχτή» και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η τιμή του μπορεί να εκτιναχθεί στα 100 δολάρια. 

Ο Γουίρ εκτιμά ότι χρειάζεται μεγάλη αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής για να καλυφθεί η ζήτηση και πιστεύει ότι αυτή δεν θα «φθάσει» εγκαίρως στις αγορές, γεγονός που μπορεί να συνεχίσει να τροφοδοτεί το ράλι των τιμών. Μάλιστα θεωρεί ότι τα 100 δολάρια είναι μία τιμή που μπορεί να «επιτευχθεί» σε ορίζοντα 12 έως 18 μηνών από σήμερα, γεγονός που εάν επαληθευθεί σίγουρα δεν θα χαροποιήσει κανέναν, μιας και μπορεί να αποδειχθεί μία ακόμη αιτία για διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων. 

Η Trafigura βλέπει μια «ισχυρή ανάκαμψη» στην κατανάλωση πετρελαίου, με επικεφαλής τη βενζίνη και ακόμη και τα αεροπορικά καύσιμα, σύμφωνα με τον Γουίρ. Ωστόσο, απαιτούνται υψηλότερες τιμές για να δοθεί κίνητρο για νέα παραγωγή για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση.

Ανάλογες απόψεις έχει εκφράσει και ο ιταλικός πετρελαϊκός όμιλος ΕΝΙ, αν και φρόντισε να προσθέσει ότι η διατήρηση των τιμών στο επίπεδο των 100 δολαρίων θα είναι βραχύβια. 

Από την πλευρά τους, πάντως, οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+, εξέφρασαν την άποψη ότι στην αγορά θα υπάρξει λίαν συντόμως υπερπροσφορά και ως εκ τούτου οι ίδιοι δεν προτίθεται να προχωρήσουν σε γενναίες αυξήσεις παραγωγής. Πιο επιθετική εξ αυτών εμφανίζεται η Ρωσία, που τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στις προμήθειες των αγορών, προβλέποντας, μάλιστα, ότι θα σημειωθεί εντυπωσιακή υπερπροσφορά στην αρχή του επόμενου έτους. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Νέα εποχή στις αγορές ενέργειας: Τι άλλαξε με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μόνιμες αλλαγές φέρνει η ρωσική εισβολή, καθώς οι μεγάλοι καταναλωτές της Δύσης θέτουν στο περιθώριο το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Πώς επιχειρούν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης να καλύψουν τα κενά.