Η περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι εδώ για περισσότερο από ό,τι αναμένουν οι κεντρικές τράπεζες της G10, αναφέρει σε ανάλυσή του ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury. Οι τιμές του πετρελαίου και της ενέργειας, γενικά, αυξήθηκαν έντονα, όπως και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως, ωθούμενες υψηλότερα από τις αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Προς το παρόν, τα risk assets αντιμετωπίζουν την καταιγίδα και οι περισσότεροι δείκτες ιδίων κεφαλαίων σημείωσαν μια νίκη την περασμένη εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δολάριο δεν κατάφερε να επωφεληθεί από τη σοβαρή ενίσχυση των αποδόσεων των κρατικών αμερικανικών ομολόγων, τα οποία έχουν αρχίσει να πλησιάζουν τα υψηλά του καλοκαιριού. Το γεγονός ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, και όχι οι πραγματικές αποδόσεις, οδηγούν στην άνοδο των ομολόγων μπορεί να εξηγήσει τις χαμηλές επιδόσεις του δολαρίου αυτήν την εβδομάδα.
Αυτή την εβδομάδα το επίκεντρο θα είναι η βασική έκθεση για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου των ΗΠΑ, που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη, ακολουθούμενη την ίδια ημέρα από τη δημοσίευση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ του Σεπτεμβρίου, τα οποία θα περιέχουν ενδιαφέρουσες αλλά κάπως ετεροχρονισμένες πληροφορίες σχετικά με τις σκέψεις της Federal Reserve για το πλάνο της νομισματικής πολιτικής.
Στερλίνα
Τα σημάδια ότι οι ελλείψεις σε καύσιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν κορυφωθεί, καθώς και η αυξανόμενη επιθετική (hawkish) στάση της Τράπεζας της Αγγλίας έδωσαν ώθηση στη στερλίνα, που ήταν το ευρωπαϊκό νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις την περασμένη εβδομάδα. Η άποψή μας ότι η αύξηση των επιτοκίων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει πριν από το τέλος του έτους ενισχύθηκε από τις δηλώσεις που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο από δύο μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη Andrew Bailey), που ανησυχούσαν για τις προοπτικές του "πολύ επιζήμιου" πληθωρισμού. Είναι σαφές ότι ετοιμάζεται μια άνοδος ακόμη και στη συνάντηση του Νοεμβρίου, η οποία θα οδηγήσει τις αγορές να επανεκτιμήσουν τις προσδοκίες τους για το επιτόκιο προς τα επάνω και θα δώσουν μια σίγουρη ώθηση στη στερλίνα.
Ευρώ
Το βασικό ερώτημα στην Ευρωζώνη θα είναι εάν η ώθηση από την επανέναρξη των δραστηριοτήτων και το ύψος των ευρωπαϊκών κεφαλαίων θα είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν την αδυναμία που προκαλείται στον βιομηχανικό τομέα από τα επιδεινούμενα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού. Παραμένουμε αισιόδοξοι, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχουν κίνδυνοι, δεδομένου του δυσανάλογου αντίκτυπου των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας στην ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτή την εβδομάδα, δημοσιεύονται τα δεδομένα για την βιομηχανική παραγωγή του Αυγούστου, ωστόσο πιστεύουμε ότι η έκθεση έρχεται πολύ καθυστερημένα για να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά, κι ότι το ευρώ θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις αλλού.
Δολάριο ΗΠΑ
Η έκθεση για την αγορά εργασίας του Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ ήταν απογοητευτική, αλλά οι λεπτομέρειες ήταν κάπως πιο ενθαρρυντικές. Συνολικά, η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας συνεχίζεται, αν και με πιο αργούς ρυθμούς από ό, τι θα περίμενε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, και μάλλον όχι αρκετά γρήγορα ώστε να αυξήσει την προσφορά και συνακόλουθα να μειώσει τον πληθωρισμό σύντομα. Περιμένουμε επιβεβαίωση των παραπάνω από τη δημοσίευση της έκθεσης για τον πληθωρισμό που θα βγει αυτήν την εβδομάδα. Οι αγορές αναμένουν ακόμη έναν μήνα με τον γενικό πληθωρισμό πάνω από 5% και τον βασικό πληθωρισμό άνω του 4%. Τον αντίκτυπο μιας ακόμη ανοδικής έκπληξης σε αυτά τα δεδομένα μπορεί κάποιος να τον μαντέψει, ωστόσο τον τελευταίο καιρό το δολάριο τείνει να υποχωρεί κάθε φορά που αυξάνονται οι προσδοκίες της αγοράς για άνοδο του πληθωρισμού.
*Ο Enrique Diaz – Alvarez είναι Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury