ΓΔ: 1392.9 -0.34% Τζίρος: 43.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:08:30 DATA
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Αντιδρούν μετά τα σοκ οι αγορές, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει

Κερδίζει έδαφος ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 με ώθηση από τράπεζες, πετρελαϊκές. Άνοδος αναμένεται στη Wall Street μετά τη χθεσινή «βουτιά» με επίκεντρο την τεχνολογία. Ανοδική κίνηση και στο ΧΑ.

Πρόσκαιρες μοιάζουν οι ελπίδες για διατηρήσιμη αντίδραση των διεθνών αγορών, οι οποίες μπορεί σήμερα να κινούνται ανοδικά τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Wall Street, βάσει των futures, αλλά αυτή η κίνηση οφείλεται σε μεμονωμένους παράγοντες και όχι στην εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί. 

Η αντίδραση προέρχεται κυρίως από τις πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες εμφανίζουν ράλι, κάτι το οποίο καταγράφεται και στην ελληνική αγορά με τους τίτλους των ΕΛΠΕ και Motor Oil να ενισχύονταν άνω του 2%, λόγω του γεγονότος ότι ο ΟΠΕΚ αρνείται να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής του, γεγονός που οδηγεί το brent άνω των 82 δολαρίων. 

Ταυτόχρονα, όμως, το ράλι για το πετρέλαιο και για το φυσικό αέριο επί ευρωπαϊκού εδάφους, όπου έχει ξεπεράσει τα 100 ευρώ, αν και ευχάριστη είδηση για τον ενεργειακό κλάδο, αποτελούν παράγοντες που θα ενισχύσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό και ως εκ τούτου και τις πιέσεις προς τις κεντρικές τράπεζες να αλλάξουν τη νομισματική τους πολιτική και να προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων. 

Αυτή ακριβώς η προσμονή της αύξησης επιτοκίων που θα ενισχύσει τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών αποτελεί και λόγο για την πολύ καλή σημερινή πορεία των τραπεζικών μετοχών στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον αντίστοιχο κλαδικό δείκτη του Stoxx 600 να έχει κέρδη 2,2%. 

Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, με αρκετούς πάντως τραπεζίτες να επιμένουν ότι ο πληθωρισμός είναι ένα παροδικό φαινόμενο που θα εκλείψει το 2022, καθώς γνωρίζουν ότι εάν προχωρήσουν σε πρόωρη αλλαγή νομισματικής πολιτικής θα πλήξουν την ανάκαμψη, αλλά εάν καθυστερήσουν αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για τις οικονομίες αλλά και τις αγορές. 

Υψηλή τεχνολογία και αμερικανικό χρέος 

Η ανοδική αντίδραση στα futures της Wall Street αποδίδεται κυρίως στην ανάκαμψη που καταγράφεται στην υψηλή τεχνολογία, η οποία δέχθηκε χθες μεγάλο πλήγμα, εξαιτίας και της κατάρρευσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger. 

Τα προβλήματα πάντως κατ’ αρχήν στο Facebook και ακολούθως στις υπόλοιπες εφαρμογές που του ανήκουν, επανέφεραν στο προσκήνιο τις απαιτήσεις για μεγαλύτερο ρυθμιστικός έλεγχο των τεχνολογικών εταιρειών, ιδιαίτερα αυτών που θεωρείται ότι διαθέτουν κάποια μονοπωλιακά πλεονεκτήματα.

Ο ρυθμιστικός έλεγχος, όμως, σε συνδυασμό με πιθανές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης, θα περιορίσει τη δυνατότητα των τεχνολογικών κολοσσών να δημιουργούν κέρδη για τους μετόχους τους και θα θέσει σε αμφισβήτηση τις υψηλές αποτιμήσεις τους.

Ένας ακόμη παράγοντας που δημιουργεί αρκετές ανησυχίες στους επενδυτές δεν είναι άλλος από το αμερικανικό χρέος ή ορθότερα από το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία για αύξηση του επιπέδου δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο «λουκέτο» στις κρατικές υπηρεσίες και μια αθέτηση υποχρεώσεων στους κατόχους ομολόγων.

Άλλωστε το μήνυμα της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν ήταν κάτι παραπάνω από σαφές καθώς υποστήριξε ότι η αμερικανική οικονομία θα διολισθήσει στην ύφεση εάν δεν υπάρξει αύξηση του ορίου δανεισμού.  «Θεωρώ τη 18η Οκτωβρίου ως προθεσμία. Θα ήταν καταστροφικό να μην πληρώσουμε τους λογαριασμούς της κυβέρνησης, να είμαστε σε τέτοια θέση που να έχουμε έλλειψη πόρων για να πληρώσουμε τους λογαριασμούς της κυβέρνησης. Πιστεύω απόλυτα ότι θα προκαλέσει επίσης ύφεση», υποστήριξε η κα Γέλεν, σε συνέντευξή της στο CNBC.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» των μετοχών το α' τρίμηνο 2022, ράλι φυσικού αερίου - πετρελαίου

Απώλειες έως 9% για τους βασικούς δείκτες Ευρώπης και ΗΠΑ, σχετικά ανθεκτικό το ΧΑ με πτώση 1,55% για τον Γ. Δείκτη. Άλμα 72% για το φυσικό αέριο και 38% για το μπρεντ. Οι προβλέψεις των αναλυτών και ο φόβος της ύφεσης.
ΑΓΟΡΕΣ

Χωρίς κατεύθυνση τα χρηματιστήρια, ψάχνουν λύση στον γρίφο της Fed

Σύγχυση στους επενδυτές έχουν προκαλέσει η ήπια ανακοίνωση της Fed και η σκληρή δήλωση Πάουελ. Ήπια πτωτική κίνηση σε Ευρώπη και ΧΑ, σταθεροποιητικά κινούνται τα futures των αμερικανικών δεικτών, υποχωρεί η απόδοση του 10ετους αμερικανικού ομολόγου.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Κλόνισε το χρηματιστήριο ο Πούτιν, έμειναν ψύχραιμες οι διεθνείς αγορές

Μεγάλη πτώση στην Αθήνα, μικρή στην Ευρώπη, άνοδος στη Wall Street. Κάτω από κρίσιμα τεχνικά όρια ο Γενικός Δείκτης, «χρωστάει» ανοδική αντίδραση. Ανθεκτικά τα ελληνικά ομόλογα. Πώς αξιολογείται το γεωπολιτικό ρίσκο.