ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:33:21 DATA
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Η υποχώρηση του πετρελαίου ασκεί ισχυρές πιέσεις στις διεθνείς αγορές

Η πτώση των τιμών πετρελαίου έπειτα από τον συμβιβασμό των παραγωγών του ΟΠΕΚ προκαλεί ισχυρές πιέσεις στους κολοσσούς του ενεργειακού κλάδου. Ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία ανάκαμψης ενώ αυξάνονται τα κρούσματα.

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς η πτώση των τιμών πετρελαίου ασκεί πιέσεις στις μετοχές των ενεργειακών κολοσσών. Την διάθεση των επενδυτών που ακόμα αξιολογούν και τις χθεσινές δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ στην αμερικανική Γερουσία επιβαρύνει επίσης η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και η ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» που κινδυνεύει να εκτροχιάσει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.

Στις 15:20 o Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,73% στις 457,22 μονάδες και ο Eurostoxx 50 βρίσκεται χαμηλότερα κατά 0,82% στις 4.065 μονάδες.

Ο Stoxx 600 που βρέθηκε σε ιστορικό υψηλό την Τρίτη εξαιτίας της αισιοδοξίας για την οικονομική ανάκαμψη και τα θετικά οικονομικά στοιχεία εξαμήνου, όμως παραμένουν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημειώνει απώλειες 0,96% στις 15.637 μονάδες, και στο Λονδίνο ο FTSE 100 είναι χαμηλότερα κατά 0,73% στις 7.039 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 είναι στις 6.509 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,75%.

Στον ευρωπαϊκό Νότο ο δείκτης ΜΙΒ του Μιλάνου υποχωρεί κατά 0,84% στις 24.981 μονάδες και ο δείκτης ΙΒΕΧ της Ισπανίας χάνει 1,04% στις 8.569 μονάδες.

Στα θετικά στοιχεία της ημέρας οι εργαζόμενοι στις βρετανικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 94.000 θέσεις εργασίας, σε φιλοξενία και εστίαση, ενώ καταγράφονται αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις από την αύξηση των μισθών. Αυξήθηκαν επίσης κατά 72.000 οι θέσεις εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών.

Ο βρετανικός πληθωρισμός ξεπέρασε τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας τον Ιούλιο καθώς διαμορφώθηκε στο 2,5% από 2,1% που ήταν τον Ιούνιο, ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πως θα διαμορφωνόταν στο 2,2% στο 12μηνο μέχρι τον Ιούνιο.

Ο Τζ. Πάουελ δεν απέκλινε από τις θέσεις που έχει εκφράσει και στο πρόσφατο παρελθόν, τονίζοντας στη Γερουσία ότι θεωρεί τους παράγοντες που ωθούν τον πληθωρισμό προσωρινούς. Επανέλαβε τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική για τη στήριξη της απασχόλησης.

Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να επιτευχθεί «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος» για την επίτευξη της πλήρους απασχόλησης, δήλωσε ο Πάουελ στην ομιλία του προς την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό «ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενο, αλλά στην πραγματικότητα εξακολουθούν να συνάδουν με αυτό για το οποίο μιλάμε», δήλωσε ο Πάουελ. «Είναι η τέλεια καταιγίδα υψηλής ζήτησης και χαμηλής προσφοράς, και θα πρέπει να περάσει», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Πάουλ κράτησαν τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα, επιδεινώνοντας τις ανησυχίες ότι οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να δημιουργήσουν ουσιαστικές αποδόσεις από τα δάνεια σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Οι ενεργειακοί κολοσσοί Shell και BP σημειώνουν απώλειες 2,8% και 1,4% αντίστοιχα καθώς οι τιμές πετρελαίου βρίσκονται σε πτωτική πορεία μετά το συμβιβασμό που επετεύχθη στον  ΟΠΕΚ για την παραγωγή του «μαύρου χρυσού» με τους επενδυτές να αναμένουν πως θα υπάρξουν αυξημένα αποθέματα.

Η Siemens Energy βρίσκεται χαμηλότερα κατά 12,4% καθώς η Siemens Gamesa, που αποτελεί την εταιρεία αιολικής ενέργειας έχει πληγεί από τις υψηλότερες του αναμενόμενου τιμές των πρώτων υλών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Μικρή πτώση, μεγάλος τζίρος στο ΧΑ παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία

Σε περιβάλλον έντονων πιέσεων στις αγορές, ο Γενικός Δείκτης περιόρισε σήμερα τις απώλειές του στο -0,31%, ενώ ο τζίρος ήταν αυξημένος στα 115,8 εκατ. ευρώ. Άνοδος με μεγάλη αξία συναλλαγών για Εθνική, Mytilineos.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Αναστάτωση λόγω Κίνας στις αγορές, «βουτιά» άνω του 2% για πετρέλαιο

Μεγάλες πιέσεις για πετρελαϊκές και μεταλλευτικές εταιρείες, με διάχυτη την ανησυχία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας και το πλήγμα που μπορεί να υπάρξει στις αλυσίδες εφοδιασμού.