ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Προσφορές 20 δισ. για το 5ετές με το επιτόκιο να υποχωρεί στο 0,2%

Η πολύ μεγάλη ζήτηση οδήγησε ακόμη χαμηλότερα το επιτόκιο δανεισμού για την εν λόγω έκδοση, ενώ την ίδια ώρα σε τροχιά σημαντικής υποχώηρησης κινούνται και οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Στο 0,2% προσγειώθηκε, τελικά, το επιτόκιο για το νέο 5ετές ομόλογο καθώς η ζήτηση ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή καθώς έφθασε στο επίπεδο των 20 δισ. ευρώ, με το βιβλίο των προσφορών να κλείνει και να επιβεβαιώνει όσους είχαν προβλέψει ότι η πορεία της δημοπρασίας θα ήταν απόλυτα επιτυχημένη για το ελληνικό Δημόσιο. 

Σύμφωνα με την αρχική καθοδήγηση (guidance) του ΟΔΔΗΧ, η απόδοση ήταν Mid Swaps + 55 μονάδες βάσης, δηλαδή στο επίπεδο του 0,28%. Η ύπαρξη, όμως, υψηλού επιπέδου προσφορών, οι οποίες έφθασαν αρχικά στα 14 δισ. οδήγησε στη μείωσή του στο Mid Swaps + 50 μονάδες (0,23%) και στο κλείσιμο του βιβλίου στο Mid Swaps + 47 μονάδες, ήτοι στο 0,2%. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την τρίτη έξοδο του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές από την αρχή του 2021, καθώς είχαν προηγηθεί οι επιτυχημένες εκδόσεις 10ετούς και 30ετούς τίτλου, ενώ η έκδοση του 5ετούς είχε ανατεθεί στις Barclays, BofA Securities, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley και Société Générale.

Η επιτυχημένη πορεία της έκδοσης είχε προεξοφληθεί πλήρως, με δεδομένο το γεγονός ότι πραγματοποιούνταν σε μία ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία για την Ελλάδα, η οποία βασίστηκε σε τρεις παραμέτρους: 

  1. Η πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας από την Standard & Poor's στο BB, δηλαδή δύο «σκαλοπάτια» μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη για την αγορά, ενώ ο οίκος έδωσε θετική προοπτική (outlook) στη βαθμολογία, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανή μια νέα αναβάθμιση μέσα στους επόμενους 12 - 18 μήνες. Σημειώνεται ότι η S&P επικαλέσθηκε ως βασικό παράγοντα που οδήγησε στην αναβάθμιση τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης της χώρας.
  2. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκπλήρωσε τον Απρίλιο στο ακέραιο την υπόσχεσή της για επιτάχυνση των αγορών κρατικών ομολόγων, στο πλαίσιο του προγράμματος για την πανδημία (PEPP). Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, το σύνολο των αγορών κρατικών ομολόγων έφθασε τον Απρίλιο τα 80 δισ. ευρώ, έναντι 60 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, καθώς η ΕΚΤ θέλει να περάσει στην αγορά ένα σαφές μήνυμα για την αποφασιστικότητά της να κρατήσει ευνοϊκές χρηματοπιστωτικές συνθήκες στην ευρωζώνη μέχρι να ξεπερασθούν οι συνέπειες της πανδημίας.
  3. Οι συνθήκες που επικρατούν σε αυτή την φάση στις ευρωπαϊκές αγορές είναι ευνοϊκές για τα κρατικά ομόλογα. Η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου υποχώρησε χθες στο 0,091% στις ευρωπαϊκές αγορές, έναντι 0,13% που ήταν η τελευταία τιμή στην Αθήνα, σύμφωνα με το χθεσινό δελτίο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Δεν θα πρέπει να αποκλείεται, πάντως, με δεδομένη τη μεγάλη αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών που δημιούργησε φέτος η παράταση των μέτρων για την πανδημία, να χρειασθεί το Δημόσιο να αντλήσει και μεγαλύτερο ποσό από τα 12 δισ. ευρώ. Ήδη έχουν αντληθεί φέτος 8 δισ. ευρώ, μέσω εκδόσεων 30ετών και 10ετών ομολόγων, αλλά και μιας ιδιωτικής τοποθέτησης 30ετών τίτλων στην Εθνική Τράπεζα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πορεία περαιτέρω αποκλιμάκωσης κινούνται οι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, με αυτή του 5ετούς να φθάνει στο 0,177% (με ημερήσια υποχώηρηση 1,39%), ενώ του 10ετούς διαμορφώνεται στο 0,962% έχοντας αποδυναμωθεί κατά 4,2% σε ημερήσια βάση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Euro, Evro
ΑΓΟΡΕΣ

Για έξοδο στις αγορές προετοιμάζεται το υπουργείο Οικονομικών

Η Fitch σε πρόσφατη ανάλυσή της υποστήριξε ότι η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ, για τη συνέχιση των αγορών ελληνικών ομολόγων έως το 2024, στηρίζει σημαντικά την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας.