Υψηλή ρευστότητα και σταθερότητα χαρακτήριζαν πάντα την αμερικανική αγορά ομολόγων, αλλά φαίνεται ότι πολλά αλλάζουν με την πανδημία, όχι μόνο γιατί η απόδοση του 10ετούς σημειώνει έντονες διακυμάνσεις τελευταίο διάστημα, αλλά και επειδή καταγράφεται έλλειψη ρευστότητας, σε μία αγορά 21 τρισ. δολαρίων που αποτελεί σημείο αναφοράς για το κόστος δανεισμού κυβερνήσεων αλλά και επιχειρήσεων ανά την υφήλιο.
Το τελευταίο διάστημα επαναλαμβάνονται, στη συγκεκριμένη αγορά, όπως αναφέρει σε εκτενή ανάλυσή του το Bloomberg δύο φαινόμενα που είχαν παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξέσπασε το 2008. Η πρώτη φορά που καταγράφηκε επεισόδιο κρίσης ρευστότητας ήταν τον Οκτώβριο του 2014, όταν για διάστημα 14 λεπτών η αγορά «πάγωσε» με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αρχικά να υποχωρεί και κατόπιν να ανακάμπτει χωρίς να υπάρχει κάποιο στοιχείο που να δικαιολογεί αυτήν την απότομη αυξομείωση.
Δεύτερο, ανάλογο επεισόδιο σημειώθηκε πέρυσι στο ζενίθ της πανδημίας όταν οι επενδυτές προχώρησαν σε πωλήσεις πανικού ομολόγων, ενώ ακολούθησαν τα hedge funds εντείνοντας ακόμη περισσότερο τις διακυμάνσεις.
Ακόμη πιο περίεργη ήταν η συμπεριφορά της αγοράς την προηγούμενη εβδομάδα όταν η διαφορά μεταξύ τιμών πρσφοράς και ζήτησης (bid/offer) για το αμερικανικό 30ετές έφθασε στο μεγαλύτερο επίπεδό της από τον Μάρτιο του 2020.
Απότομη αύξηση της διαφοράς τιμών προσφοράς/ζήτησης
Το γεγονός αυτό «αποτελεί μία υπενθύμιση του τι ακριβώς συμβαίνει όταν ξαφνικά εξαφανίζεται η ρευστότητα από την πλέον ισχυρή αγορά ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο», εκτιμά ο Μπεν Έμονς, αναλυτής της Medley Global Advisors.
Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η παράδοξη συμπεριφορά των επενδυτών οφείλεται στο μεγάλο ερωτηματικό για το τι θα πράξει η Fed αναφορικά με τα επίπεδα κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες, καθώς οι κανόνες που ισχύουν αυτή τη στιγμή λήγουν στις 31 Μαρτίου. Κανόνες, που θεωρείται ότι «καθοδηγούν» τις τράπεζες να διατηρούν μεγάλο ποσοστό του ενεργητικού τους σε ομόλογα.
Η ίδια η Fed φαίνεται ότι παρακολουθεί στενά την αγορά ομολόγων, αν και οι πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ, δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, καθώς εμφανίστηκε ελαφρώς απρόθυμος να «δείξει» ότι η τράπεζα είναι πρόθυμη να αυξήσει τις αγορές χρεογράφων προκειμένου να ρίξει χαμηλότερα τις αποδόσεις τους.
Υπάρχουν αρκετές αιτίες που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την παράλογη κίνηση της αμερικανικής αγοράς ομολόγων την προηγούμενη εβδομάδα. Από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed έως το νέο πακέτο στήριξης των 1,9 τρισ. δολαρίων που είναι έτοιμο να πέσει στην αμερικανική αγορά αλλά και ορισμένες κερδοσκοπικές κινήσεις που ξεκίνησαν από Ασιάτες επενδυτές και κατόπιν πέρασαν και στις ΗΠΑ.
Βέβαια η άνοδος των αποδόσεων έχει αρχίσει να προσελκύει αρκετούς επενδυτές, οι οποίοι εισέρχονται στην αγορά ευελπιστώντας σε καλά κέρδη, αλλά πιθανώς να απομακρύνει τους παραδοσιακούς «παίκτες», οι οποίοι έχουν συνηθίσει να δραστηριοποιούνται σε μία αγορά που θεωρείται σταθερή και ασφαλής.