Σε μια συγκυρία όπου το… debate αναφορικά με τις επιλογές που έχει στη «φαρέτρα» του ένας επενδυτής είναι στο φόρτε του, καθώς υπάρχουν τεκτονικές αλλαγές παγκόσμια, εν μέσω μεγάλης ρευστότητας, ιστορικού ράλι στις αγορές, χαμηλών επιτοκίων και άνθησης νέων επιλογών, όπως τα κρυπτονομίσματα, η μερισματική πολιτική των εισηγμένων εταιρειών παραμένει ένας αξιόπιστος «μπούσουλας» για τους επενδυτές.
Μετά το «κάψιμο» της επενδυτικής γενιάς του ’99, όπου βασίλευε το στρεβλό κυνηγητό αποδόσεων που παρέπεμπαν σε… καζίνο, όλα τα τελευταία χρόνια και ειδικά από το 2010 και εντεύθεν, η μερισματική πολιτική και ευρύτερα οι κεφαλαιακές διανομές από την πλευρά των εισηγμένων, έχουν διαφοροποιήσει σημαντικά την επικρατούσα επενδυτική κουλτούρα στο Χ.Α.
Υπάρχει μια κατηγορία μετοχών που με συνέπεια όλα τα τελευταία χρόνια κάνει κεφαλαιακές διανομές, είτε με τη μορφή μερισμάτων είτε με τη μορφή επιστροφής κεφαλαίου. Από το 2010 έως το 2020 περίπου 50-60 εισηγμένες είχαν συνεπή μερισματική απόδοση σχεδόν κάθε χρόνο, «γυρνώντας» συνολικά στους μετόχους από 1 έως 1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Μάλιστα, κάποιες εταιρείες που δεν ξεπερνούν τις 15 (μαζί βεβαίως με την Τράπεζα Ελλάδος), δίνουν με συνέπεια από το 2010 έως σήμερα είτε μέρισμα είτε επιστροφή κεφαλαίου.
Κυριότερες εκπρόσωποι αυτής της κατηγορίας είναι οι Coca Cola HBC, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΛΘ, Τράπεζα Ελλάδος, Καρέλιας, Πλαίσιο Computers, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κανάκης και ΕΛΒΕ Ενδυμάτων. Επίσης, υπάρχουν και κάποιες άλλες που την τελευταία δεκαετία μόνο σε μια χρήση δεν «γύρισαν» κεφάλαια στους μετόχους τους.
Οι εκτιμήσεις για τους leader των μερισμάτων το 2021
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Χρηματιστηριακής, υπάρχουν δώδεκα μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου που θα δώσουν το 2021 έως και διψήφια μερισματική απόδοση, από 1,5% έως 11,3%. Οι μετοχές που κατ' εξοχήν προσφέρονται για τοποθέτηση λόγω της υψηλής μερισματικής απόδοσης είναι τέσσερις: ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil και ΕΛΠΕ. Με βάση τις τιμές στις 23 Φεβρουαρίου και το μέρισμα που η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι θα διανείμουν οι εταιρείες, ο χάρτης των leader στα μερίσματα αποτυπώνεται σε αυτό το γράφημα:
Οι εκτιμήσεις για τις μερισματικές αποδόσεις του 2021 (πηγή: NBG Sec.)
Ειδικότερα:
- Ο ΟΠΑΠ, που διαχρονικά είναι μέσα στις δύο ή τρεις πιο γενναιόδωρες μερισματικές μετοχές του Χ.Α. σύμφωνα με την εκτίμηση της Εθνικής ΑΧΕ θα δώσει μέρισμα το 2021 που αντιστοιχεί στο 11,3% της τιμής της μετοχής.
- Ο ΟΤΕ εκτιμάται ότι θα έχει μερισματική απόδοση 4,9% το 2021. Πρόσφατα, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στους μετόχους διανομή μερίσματος 0,68 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2020, ήτοι συνολικά 313 εκατ. ευρώ.
- Η Motor Oil που την τελευταία δεκαετία είναι επίσης μέσα στις κορυφαίες μετοχές από άποψη μερίσματος, εκτιμάται ότι θα δώσει 4,8% αναλογικά με την τιμή της μετοχής της.
- Ακολουθεί η Jumbo με εκτιμώμενη απόδοση 4,6%, καθώς η εταιρεία αναμένεται να παραμείνει ανθεκτική παρά την πίεση από την πανδημία.
- Τα ΕΛΠΕ υπολογίζεται ότι θα προσφέρουν απόδοση 4,4%. Προ ολίγων ημερών ανακοίνωσαν μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2020 παρά την πίεση των αποτελεσμάτων, συνεχίζοντας να «χτίζουν» σχέση εμπιστοσύνης με τους μετόχους.
- Η ΕΧΑΕ εκτιμάται ότι θα δώσει μέρισμα που αντιστοιχεί στο 3,9%.
- Η απόδοση της ΕΥΔΑΠ υπολογίζεται σε 3,7%.
- Η Μυτιληναίος εκτιμάται ότι θα έχει μερισματική απόδοση 3,1%.
- Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που επίσης έχει κάνει πολλαπλές χρηματικές διανομές όλα τα τελευταία χρόνια, θα φθάσει στο 2,8%. Θυμίζουμε ότι η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε μια πτωτική κατά τα άλλα αγορά το 2020, ενισχύθηκε σε ποσοστό 70%.
Η ξεχωριστή περίπτωση του ΟΤΕ
Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση σ’ ό,τι αφορά τη μερισματική πολιτική, καθώς εδώ και τρία χρόνια (από τον Ιανουάριο του 2018), δεσμεύτηκε σε καθορισμένο πρόγραμμα μερισματικής πολιτικής. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές επιστρέφουν στους μετόχους, μέσω μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών. Περίπου το 65% των ελεύθερων ταμειακών ροών επιστρέφει στους μετόχους ως μέρισμα, ενώ το υπόλοιπο 35% αυτών πηγαίνει για την επαναγορά ιδίων μετοχών, στηρίζοντας έτσι την αξία της ίδιας της μετοχής.
Η διοίκηση του ΟΤΕ ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόβλεψή της ότι για το 2021 οι ελεύθερες ταμειακές ροές, που θα αποτελέσουν και την αμοιβή των μετόχων, θα αυξηθούν κατά 20%, στα 480 εκατ. ευρώ.
Ο Δείκτης μερισματικής απόδοσης που δημιούργησε το Χ.Α.
Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα για έναν δείκτη που θα «καθρεφτίζει» τις καλύτερες μερισματικές πολιτικές των εισηγμένων, το ελληνικό χρηματιστήριο καθιέρωσε από τις 23 Μαρτίου 2020 Δείκτη υψηλής μερισματικής απόδοσης, κατά τα πρότυπα διεθνών, ανεπτυγμένων αγορών. Στόχος ήταν ένα επιπλέον εργαλείο στη φαρέτρα των επενδυτών, ώστε να μπορούν να έχουν καθαρότερη εικόνα για τις επιλογές τους. Ο εν λόγω δείκτης παρακολουθεί μερισματικές αποδόσεις, επιστροφές κεφαλαίων και κάθε είδους χρηματικές διανομές από τις εισηγμένες.
Είναι ένας δείκτης που έλειπε από την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς σε αρκετές διεθνείς αγορές υπάρχει, ενώ ήρθε να «κουμπώσει» με τους άλλους δύο (θεματικούς) δείκτες που δημιούργησε πέρυσι το Χ.Α. που είναι ο δείκτης θεμελιωδών μεγεθών και ο δείκτης εξωστρέφειας.
Ο δείκτης υψηλής μερισματικής απόδοσης στοχεύει να βοηθά τους επενδυτές που θέλουν μια σταθερή απόδοση με μειωμένο ρίσκο παράλληλα. Άλλωστε, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία, αν υπήρχε δείκτης χρηματικών διανομών (μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου κ.λπ.) την τελευταία 10ετία, αυτός θα υπεραπέδιδε έναντι της υπόλοιπης αγοράς και του Γενικού Δείκτη.
Βασικά κριτήρια επιλογής
Στα βασικά κριτήρια επιλογής για αυτό το συγκεκριμένο δείκτη είναι να υπάρχει ελάχιστη ευρεία διασπορά μεγαλύτερη από 15%, να κάνουν πράξεις τουλάχιστον στο 50% των εργάσιμων ημερών της περιόδου αξιολόγησης, να έχουν καταβάλει μερίσματα (προμερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου κ.λπ.). Η κατάταξη των εταιρειών που συμμετέχουν γίνεται με βάση τη μέση μερισματική απόδοση διετίας, με επιλογή των 25 πρώτων, με μέγιστη συμμετοχή 10%.
Ο υπολογισμός του δείκτη ξεκίνησε τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 με κωδικό FTSED και με τιμή εκκίνησης τις 2.000 μονάδες, ενώ υπολογίζεται ως Δείκτης Τιμών σε πραγματικό χρόνο και Δείκτης Καθαρής Συνολικής Απόδοσης στο τέλος της ημέρας (end-of-day basis). Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι από τις 23 Μαρτίου μέχρι το χθεσινό κλείσιμο, η απόδοση του δείκτη FTSED ξεπερνά το 35%.
Η σύνθεση του νέου δείκτη περιλαμβάνει 25 μετοχές και το ενδιαφέρον είναι ότι για πρώτη φορά στα χρονικά του Χ.Α. στον ίδιο δείκτη μπήκαν μετοχές – leader του FTSE 25, αλλά και μετοχές της λεγόμενης περιφέρειας, όπως Paperpack, Γενική Εμπορίου, ΕΛΒΕ, Βογιατζόγλου Systems και Νάκας.
Οι πρώτες 25 εταιρείες που συμμετείχαν στο δείκτη μερισματικής απόδοσης ήταν οι: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Πλαστικά Κρήτης, Autohellas, ΕΧΑΕ, Κρι Κρι, ΕΥΑΘ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Intercontinental, Έλτον, Ελινόιλ, Paperpack, Γενική Εμπορίου, ΕΛΒΕ, Βογιατζόγλου Systems, Νάκας και Ανδρομέδα ΑΕΕΧ.
Τον περασμένο Νοέμβριο έγινε η πρώτη αναθεώρηση όπου υπήρξαν πέντε προσθήκες και πέντε διαγραφές. Προστέθηκαν οι ΟΛΠ, στη 17η θέση της κατάταξης, η AS Company (στην 20η), Quest Συμμετοχών (22), Coca Cola HBC (23) και CNC Capital (24). Διαγράφηκαν οι Πλαστικά Κρήτης, λόγω χαμηλής κατάταξης (κατήλθε στην 27η θέση), Ανδρομέδα ΑΕΕΧ (λόγω χαμηλής ρευστότητας), Ελινόιλ (χαμηλή ρευστότητα), Aegean Airlines (μη χρηματική καταβολή) και Paperpack για τον ίδιο λόγο.