Από το αμερικανικό Χρηματιστήριο στην παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων μεταφέρονται οι «φούσκες» που δημιουργούν οι νεαροί επενδυτές, που συντονίζονται μέσω της πλατφόρμας Reddit και του διάσημου, πλέον, φόρουμ WallStreetBets. Μετά τη μετοχή της Gamestop, οι μαζικές τοποθετήσεις στο ασήμι είναι το νέο στοίχημα για τους νεαρούς «παίκτες», που πιστεύουν ότι, με αυτό τον τρόπο, θα λυγίσουν τους μεγάλους της Wall Street, ακόμη και τραπεζικούς γίγαντες όπως η JP Morgan.
Αποτέλεσμα του ξαφνικού έντονου ενδιαφέροντος είναι το πολύτιμο μέταλλο να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο οκτώ ετών στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων Comex, ξεπερνώντας τα 30 δολάρια η ουγκιά και εμφανίζοντας ημερήσια άνοδο 13%. Το ETF της BlackRock, iShares Silver Trust εμφάνισε πρωτοφανείς εισροές κεφαλαίων ύψους 944 εκατ. δολαρίων την Παρασκευή.
Πάντως, είναι βέβαιο ότι τα νέα στοιχήματα στο ασήμι δεν θα είναι τόσο εύκολα για τους νεαρούς επενδυτές, καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες θέσεις short, όπως υπήρχαν στην Gamestop και άλλες μετοχές, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν επενδυτές να κλείνουν θέσεις με ζημιές και να ενισχύουν τη δυναμική ανόδου των μετοχών.
Όπως αναφέρει το Bloomberg οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν τοποθετήσεις long στο πολύτιμο μέταλλο από τα μέσα του 2019, βάσει των στοιχείων της αμερικανικής Commodity Futures Trading Commission. Παράλληλα η αγορά για το ασήμι είναι δύσκολο να «μετρηθεί» με εκτίμηση ότι μόνο οι αποθηκευμένες ποσότητες στο Λονδίνο έχουν αξία 48 δισ. δολάρια. Την ίδια ώρα το ασήμι ακολούθησε πολύ καλή πορεία το 2020, με άνοδο 60% εξαιτίας και του αδύναμου δολαρίου, ενώ οι περισσότεροι αναλυτές της Wall Street τάσσονται υπέρ των τοποθετήσεων στο πολύτιμο μέταλλο.
Το εντυπωσιακό ράλι για το ασήμι
Όμως οι νεαροί «επαναστάτες» επενδυτές έχουν διαφορετική γνώμη και υποστηρίζουν ότι η τιμή του πολυτίμου μετάλλου είναι υποτιμημένη. Όπως σημειώνουν στο φόρουμ WallStreetBets «η αγορά ασημιού είναι η πλέον χειραγωγημένη στον πλανήτη». Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία η καθοδική χειραγώγηση της τιμής προκαλείται από κορυφαίες τράπεζες όπως η JPMorgan. «Οι μεγάλες τράπεζες χειραγωγούν την τιμή τόσο για το ασήμι όσο και για τον χρυσό προκειμένου να συγκαλύψουν τα πραγματικά επίπεδα του πληθωρισμού», υποστηρίζουν οι θιασώτες αυτής της θεωρίας.
Βέβαια η παραπάνω θεωρία συνομωσίας δεν είναι αρκετή για να στρέψει κάποιον σε τοποθετήσεις σε ασήμι, αλλά και εδώ υπάρχει η απάντηση. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους «ειδικούς» του Reddit η προσφορά του μετάλλου στην πραγματικότητα έχει μειωθεί, καθώς έχουν διακόψει τη λειτουργία τους ορυχεία, ενώ η ζήτηση έχει αυξηθεί καθώς το ασήμι είναι ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία από την αυτοκινητοβιομηχανία έως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ως εκ τούτου, λοιπόν, οι νεαροί επενδυτές υποστηρίζουν ότι η ορθή αποτίμηση για το ασήμι είναι άνω των 1.000 δολαρίων η ουγκιά και όχι τα περίπου 25 δολάρια που βρισκόταν έως την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου.
Στα συν για τους μικροεπενδυτές το γεγονός ότι στην αγορά εμπορευμάτων δεν μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί σε ό,τι αφορά το ύψος των συναλλαγών που γίνονται, όπως συνέβη στην περίπτωση της μετοχής της GameStop, αλλά ταυτόχρονα η συγκεκριμένη αγορά δεν είναι τόσο εύκολη για τους ερασιτέχνες επενδυτές.
Η νέα τρέλα είναι τόσο.. επιθετική ώστε έχει ξεφύγει από τα «στενά» όρια των αγορών και πλέον φθάνει και στην αγορά του μετάλλου στη φυσική του μορφή, τόσο σε μπάρες ασημιού όσο και σε νομίσματα, με αρκετά sites λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ να αναφέρουν ότι… ξεμένουν λόγω υψηλής ζήτησης.
Ποια θα είναι η κατάληξη αυτής της παράξενης χρηματιστηριακής ιστορίας, η οποία ξεκίνησε με τη μετοχή της GameStop και συνεχίζεται με το ασήμι; Αν επιβεβαιωθούν όσοι προεξοφλούν την κατάρρευση της Gamestop και των άλλων μετοχών που έχουν «φουσκώσει» οι νεαροί μικροεπενδυτές, η ιδιότυπη εξέγερσή τους θα έχει τελειώσει με οδύνη για τους ίδιους, αφού οι περισσότεροι είναι μαθηματικά αδύνατο να προλάβουν να πουλήσουν με κέρδος και πολλές οικονομίες θα χαθούν.