ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Αισιόδοξοι για άνοδο των μετοχών οι πλούσιοι Αμερικανοί επενδυτές

Παρά τις υψηλές αποτιμήσεις οι πλούσιοι επενδυτές εξακολουθούν να αναμένουν περαιτέρω άνοδο των αγορών, αυξάνοντας τις τοποθετήσεις τους και σε κλάδους που έχει πλήξει η πανδημία.

Αισιόδοξοι για την πορεία της αμερικανικής και όχι μόνο αγοράς εμφανίζονται οι πλούσιοι επενδυτές, δηλαδή όσοι έχουν χαρτοφυλάκια αξίας που ξεπερνούν το ένα εκατ. δολάρια, αν και αναμένουν ότι κάποια στιγμή εντός του 2021 θα εμφανιστούν χαρακτηριστικά «φούσκας». 

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας E-Trade Financial, την οποία παρουσιάζει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, μόλις το 9% των πλούσιων επενδυτών αποκλείουν το ενδεχόμενο «φούσκας» στις αγορές, με το 16% να θεωρεί ότι «η φούσκα είναι ήδη εδώ», το 46% να χαρακτηρίζει «κάπως υπερτιμημένες» τις αποτιμήσεις και το 29% να πιστεύει ότι το επόμενο διάστημα η «φούσκα» θα κάνει την εμφάνισή της. 

Παρά ταύτα δεν εγκαταλείπουν τις αγορές, ούτε συσσωρεύουν μετρητά αλλά συνεχίζουν να επενδύουν καθώς θεωρούν ότι η πορεία τους, κατ’ αρχήν στο α’ τρίμηνο, θα είναι θετική και παράλληλα στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε κλάδους που έχουν δεχθεί «χτύπημα» από την πανδημία, χωρίς, όμως, ταυτόχρονα να εγκαταλείπουν και τους «νικητές» όπως είναι η υψηλή τεχνολογία. 

«Υπάρχει μια ευρύτερη αίσθηση ότι η οικονομία βελτιώνεται και αρκετοί παράγοντες δείχνουν ότι η αγορά μπορεί να κινηθεί ανοδικά», σημειώνει ο  Mike Loewengart, διευθύνων σύμβουλος της μονάδας διαχείρισης κεφαλαίων της E-Trade Financial.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μεταξύ 1ης και 7ης Ιανουαρίου και σε αυτή συμμετείχαν 904 ενεργοί επενδυτές (active investors) οι οποίοι διαθέτουν τουλάχιστον 10.000 δολάρια σε online λογαριασμούς για trading. 

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι τα ακόλουθα: 

Οι εκατομμυριούχοι είναι πιο αισιόδοξοι από το ευρύτερο επενδυτικό κοινό

Το 64% των πλούσιων επενδυτών θεωρούν ότι οι αγορές το επόμενο διάστημα θα κινηθούν ανοδικά, με το 63% να δηλώνει ότι τα επίπεδα ρίσκου δεν έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2020. Εκτιμούν σε αρκετά υψηλό ποσοστό ότι η Wall Street μπορεί να εμφανίσει κέρδη κοντά στο 5% στο τρέχον τρίμηνο, ενώ όσοι εκτιμούν ότι θα υπάρξει αρνητική πορεία για τον S&P 500 έχουν υποχωρήσει στο 22% από 28% που ήταν στο προηγούμενο τρίμηνο. 

Σημαντικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων 

Η πρώτη αλλαγή που πραγματοποιούν είναι να αλλάξουν σημαντικά τη διάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους, αυξάνοντας την έκθεση σε μετοχές αξίας, τίτλους μικρής και μέσης κεφαλαιοποίησης και να στραφούν σε κλάδους που έχουν δεχθεί πλήγμα από την πανδημία, όπως αυτοί ενέργειας και χρηματοοικονομικών. Αντίθετα το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι προτίμησαν να ρευστοποιήσουν αρκετές τοποθετήσεις τους και να κρατήσουν μετρητά παραμένει χαμηλό και φθάνει μόλις το 7%, αν και ελαφρώς υψηλότερο από το 5% στο δ’ τρίμηνο του 2020. 

Οι κλάδοι που κερδίζουν 

Παρά το γεγονός ότι οι πλούσιοι επενδυτές ψάχνουν επενδυτικές ευκαιρίες αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνούν τους «πρωταθλητές» των αγορών, όπως για παράδειγμα η υψηλή τεχνολογία, η οποία «έλαμψε» το 2020, καθώς ήταν ένας από τους ελάχιστους κλάδους τον οποίο η πανδημία επηρέασε θετικά. 

«Υπάρχει η τάση οι επενδυτές να θεωρούν ότι ακόμη και εάν ένας κλάδος έχει τρέξει πολύ, διαθέτει ακόμη περιθώρια ανόδου. Βέβαια όλοι κατανοούν ότι η άνοδος δεν  μπορεί να διαρκέσει για πάντα», τονίζει ο Loewengart.

Ο κλάδος Υγείας (σε ποσοστό 66%) και αυτός Τεχνολογίας (53%) παραμένουν οι δύο τομείς τους οποίους επιλέγουν οι επενδυτές. Φυσικά, όπως σημειώνει ο Loewengart οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι τα κέρδη γι’ αυτούς τους τομείς θα είναι αρκετά πιο ήπια φέτος σε σύγκριση με το 2020, με δεδομένες και τις υψηλές τους αποτιμήσεις και γι’ αυτό φροντίζουν να προσθέσουν στα χαρτοφυλάκιά τους και κυκλικούς τομείς, οι οποίοι θα είναι μεταξύ αυτών που θα ωφεληθούν τα μέγιστα από την ανάκαμψη της οικονομίας. 

Ισχυρό ενδιαφέρον για τις αγορές εκτός ΗΠΑ 

Στροφή, όμως και στις αγορές εκτός ΗΠΑ καταγράφεται μεταξύ των πλούσιων επενδυτών με το ποσοστό που θεωρεί ότι αυτές είναι πιο ελκυστικές να φθάνει στο 36% από 27% που ήταν στο δ’ τρίμηνο του 2020. 

Οι επενδυτές θεωρούν ότι στις αγορές εκτός ΗΠΑ, αν και η πορεία τους είναι κατώτερη του S&P 500 τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες σε ικανοποιητικές αποτιμήσεις, με την Κίνα πιθανώς να αποτελεί μία χώρα όπου θα εστιαστεί το ενδιαφέρον τους. 

«Η Κίνα πιθανώς να είναι η μόνη χώρα των G8 που το ΑΕΠ της θα εμφανίσει θετική πορεία το 2020. Αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι οικονομίες εκτός ΗΠΑ και κυρίως η αναπτυσσόμενες μάλλον έχουν αρχίσει να ξεπερνούν την πανδημία», εκτιμά ο Loewengart.

Η νίκη Μπάιντεν 

Ένας σημαντικός παράγοντας που καθιστά πιο αισιόδοξους τους πλούσιους επενδυτές είναι το γεγονός ότι υποχώρησε σημαντικά η πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ. 

Το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι η νίκη Μπάιντεν μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των κερδών τους από επενδύσεις υποχώρησε στο 30% από 50% που ήταν στο δ’ τρίμηνο, με το 60% να εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξη για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας υπό τη διοίκηση του νέου προέδρου. 

Πάντως ένα 38% εκτιμά ότι η έντονη μεταβλητότητα (volatility) θα συνεχιστεί στις αγορές και το 2021. 

Τι επιλέγουν οι πλούσιοι και οι «απλοί» επενδυτές 

wall street, ependiseis

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστηριακός Δείκτης
ΑΓΟΡΕΣ

Με βήμα σημειωτόν οι αγορές εν αναμονή των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή

Βήμα σημειωτόν στις αγορές, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το Στενό του Ορμούζ. Μεικτές τάσεις στα χρηματιστήριο, άνοδος για το πετρέλαιο πτώση για τον χρυσό.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Ο πόλεμος «καίει» το ΧΑ: Ποιες είναι οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες

«Σβήνουν» κέρδη ετών τις τελευταίες εβδομάδες. Ποιες είναι οι εγχώριες μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες σε ορίζοντα 52 εβδομάδων. Κλυδωνίζει τις αγορές ο πόλεμος στο Ιράν. Γενικευμένες ρευστοποιήσεις στη Wall Street και αγωνία για τη συνέχεια.
Wall Street, Metoxes, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» στη Wall Street, μεγάλη αβεβαιότητα για τον πόλεμο στο Ιράν

Ισχυρές πιέσεις δέχεται η Wall Street καθώς εξανεμίζεται η αισιοδοξία για συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν. Μεγάλες απώλειες για τις μετοχές ενώ το πετρέλαιο να εκτοξεύεται, ενισχύοντας την αβεβαιότητα στις αγορές.
Χρηματιστήριο Φρανκφούρτης αίθουσα
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος στα χρηματιστήρια με φόντο τις νέες ελπίδες αποκλιμάκωσης της κρίσης

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, άνοδος κοντά στο +1% για τις ευρωπαϊκές αγορές. Κέρδη και στη Wall Street. Στο επίκεντρο η πρόταση 15 σημείων που κατέθεσε η Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη, με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι στις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω προσδοκιών αποκλιμάκωσης

Ισχυρή άνοδος καταγράφεται στις διεθνείς αγορές, καθώς οι προσδοκίες για διπλωματική λύση στη σύγκρουση ΗΠΑ - Ιράν ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα. Μεγάλη πτώση για το πετρέλαιο. Δεν λειτουργεί σήμερα το ΧΑ λόγω 25ης Μαρτίου.