«Ανάσες» διορθώσεις για τις αμερικανικές μετοχές και τα ομόλογα αναμένει η Goldman Sachs, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, παραμένοντας όμως σταθερά υπέρ των συγκεκριμένων επενδύσεων.
Σύμφωνα με τον Γιαν Χάτζιους, επικεφαλής οικονομολόγο της αμερικανικής τράπεζας, η παύση στη συνεχή άνοδο των αγορών θα έρθει ως αποτέλεσμα της επιστροφής στο επενδυτικό ραντάρ του ενδεχόμενου η Fed να προχωρήσει σε «μάζεμα» του προγράμματος στήριξης αλλά και της καταγεγραμμένης ανόδου των μακροπρόθεσμων επιτοκίων που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα.
Οι αμερικανικές μετοχές ξεκίνησαν το 2021 με… φόρα παρά το γεγονός ότι διατηρούνται οι ανησυχίες για την πανδημία και κατόρθωσαν να κλείσουν σε ιστορικά υψηλά την περασμένη Παρασκευή. Από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας η πορεία τους είναι κάπως «συγκεχυμένη», καθώς ακροβατούν μεταξύ ήπιας πτώσης και οριακών κερδών.
Την ίδια ώρα η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ξεπέρασε το 1% την περασμένη εβδομάδα, ενώ χθες Τρίτη έφθασε έως και το 1,18%, όντας στο υψηλότερο επίπεδο 10 μηνών. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων αποτελούν benchmark για τις διεθνείς αγορές διαπραγμάτευσης χρέους, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση του κόστους δανεισμού και για τις επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες θα καταβάλουν υψηλότερα κεφάλαια για την αποπληρωμή των χρεών τους, κάτι που θα αυξήσει τις πιέσεις στη ρευστότητά τους και φυσικά μπορεί να πλήξει και την πορεία των μετοχών τους.
Την ίδια ώρα πιθανό «μάζεμα» του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed θα σημάνει διοχέτευση λιγότερων κεφαλαίων στην οικονομία, κάτι το οποίο σαφώς θα πλήξει τις μετοχικές αποτιμήσεις.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο οικονομολόγος της Goldman Sachs αναμένει μία βραχυχρόνια διόρθωση των αγορών δεν είναι απαισιόδοξος για την πορεία της Wall Street.
«Θεωρούμε ότι υπάρχει ένα φιλικό περιβάλλον για ριψοκίνδυνες επενδύσεις, όπως μετοχές και χρέος. Βρισκόμαστε στην αρχή του τρέχοντος οικονομικού κύκλου», τόνισε μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ενώ προσέθεσε ότι ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλότερα από τον στόχο που έχει τεθεί ενώ οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν την προσήλωσή τους στο να στηρίξουν τις οικονομίες, μία τακτική φιλική προς τις μετοχές.
Παράλληλα εκτίμησε ότι η πανδημία, ειδικά στις ΗΠΑ, σε ορισμένες περιπτώσεις έδρασε θετικά, καθώς οδήγησε σε δομική βελτίωσης της οικονομικής παραγωγής, μιας και «εξαφάνισε» ορισμένες εταιρείες οι οποίες ουσιαστικά ήταν χρεοκοπημένες, ενώ οδήγησε τις περισσότερο υγιείς να προχωρήσουν σε μείωση του κόστους λειτουργίας τους.
«Νομίζω ότι υπάρχει βελτίωση σε σύγκριση με τα επίπεδα της παραγωγικότητας προ πανδημίας. Μοιάζει σαν η πανδημία να αποτέλεσε καταλύτη και να οδήγησε σε βελτίωση της παραγωγικότητας γεγονός που σαφώς είναι ιδιαίτερα θετικό», συμπλήρωσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα η Goldman Sachs προχώρησε σε αναβάθμιση της εκτίμησής της για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, την οποία τοποθετεί πλέον για το 2021 στο 6,4% έναντι 5,6%. Αφορμή γι’ αυτήν την αναβάθμιση ήταν το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί έχουν πλέον την πλειοψηφία τόσο σε Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και σε Γερουσία, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για ένα πιο «πλούσιο» πακέτο οικονομικής στήριξης.