ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα εμπόδια μετά το άλμα του +3,95%

Ανοδικό ξέσπασμα για τις μετοχές των τραπεζών με άνοδο +8,30% και εκτίναξη συναλλαγών. Τι περιμένουν, τι φοβούνται οι επενδυτές για το επόμενο διάστημα.

Με ενθουσιασμό αντέδρασαν οι επενδυτές στην διαφαινόμενη αποκλιμάκωση της έντασης Ελλάδας – Τουρκίας μετά την επιστροφή  στο λιμάνι της Αττάλειας του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis.

Αν και η Τουρκία επιμένει ότι δεν έχει υπαναχωρήσει από τις θέσεις της, ωστόσο είναι σαφές ότι η κίνηση βοηθά στην αποκλιμάκωση της έντασης με την επιστροφή των πολεμικών πλοίων στις βάσεις τους ανοίγοντας το δρόμο για την συνεννόηση Ελλάδας – Τουρκίας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με εντυπωσιακή άνοδο +3,95%, στο υψηλό της ημέρας, ενώ μεγάλη αύξηση σημείωσαν οι συναλλαγές που ανήλθαν στα 67 εκατ. ευρώ αποτυπώνοντας την αφύπνιση των επενδυτών. Χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν στο Business Daily ότι πολλοί επενδυτές βρίσκονται με αυξημένη ρευστότητα, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας των προηγούμενων εβδομάδων, ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε σχέση με τις διεθνείς αγορές το ΧΑ είναι υποτιμημένο: με βάση το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής η εγχώρια αγορά υποχωρεί από 31.12.19, κατά -30,6% όταν ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 βρίσκεται στο -11,5%, η Γερμανία στο -0,3%, η Γαλλία στο -15,8%, η Ιταλία στο -15,7% ενώ στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ο S&P 500 σημειώνει άνοδο +3,7%.

Ο δείκτης των τραπεζών σημειώνει απώλειες -64,1% ενώ οι απώλειες των ευρωπαϊκών τραπεζών διαμορφώνονται στο -28% και των αμερικανικών στο -20%.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνουν επαγγελματίες της αγοράς, το Χρηματιστήριο Αθηνών, απελευθερωμένο από το βάρος των ελληνοτουρκικών, θα μπορούσε να σημειώσει ένα ισχυρό ράλι, της τάξης του +10%, μειώνοντας την μεγάλη απόσταση που το χωρίζει από τις αποδόσεις των άλλων διεθνών χρηματιστηρίων.

Επιπλέον στήριξη παρέχουν τα σημαντικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, και τα οποία βάζουν τις βάσεις για μια δυναμική ανάκαμψη το 2021, αλλά και η πορεία της οικονομίας η οποία είναι μάλλον καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων και σίγουρα καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Η αγορά αντέδρασε ιδιαίτερα στα εξαιρετικά θετικά νέα για τη χώρα μας και στο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης που θα λάβει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επίσης η εγχώρια αγορά, σε αντίθεση με τις διεθνείς αγορές, δεν φαίνεται να έχει τιμολογήσει την προοπτική δημιουργίας αποτελεσματικού εμβολίου το οποίο θα οδηγήσει σταδιακά στην πλήρη εξομάλυνση της σημερινής παγκόσμιας αναταραχής.

Τα 4 εμπόδια στην ανάκαμψη της αγοράς

  1. Απουσία ξένων επενδυτών, κόπωση εγχώριων. Τους τελευταίους μήνες έχει περιοριστεί δραστικά το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για ελληνικές μετοχές ενώ τα πιο δραστήρια funds που εξακολουθούν να ασχολούνται με τη χώρα μας ποντάρουν σε περαιτέρω πτώση (short). Η αδυναμία των τραπεζικών μετοχών που συνιστούσαν τις βασικές επενδυτικές επιλογές ξένων επενδυτών αποτελούν βασικό λόγο για την μείωση της παρουσίας τους. Παράλληλα οι εγχώριοι επενδυτές φαίνεται πως έχουν απογοητευτεί από την νέα μεγάλη πτώση. Έχοντας τοποθετηθεί το 2019 κυρίως μετά την νίκη της ΝΔ στις εκλογές, σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες λόγω της πανδημίας.
  2. Αναζωπύρωση ελληνοτουρκικής κρίσης. Μια αναζωπύρωση της ελληνοτουρκικής κρίσης μπορεί να οδηγήσει τις μετοχές ξανά στα τάρταρα.
  3. Διόρθωση ξένων χρηματιστηρίων. Τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Αμερική έχουν ακολουθήσει μια έντονα ανοδική πορεία και πολλοί φοβούνται για τον κίνδυνο διόρθωσης. Όπως σημειώνουν υπάρχει κίνδυνος το ΧΑ να βρεθεί μπροστά σε μια διπλή ατυχία: αφού έχασε το ράλι ανόδου λόγω ελληνοτουρκικών τώρα που διαμορφώνονται οι συνθήκες να καλύψει το χαμένο έδαφος να σημειωθεί διορθωτική πτώση στις ξένες αγορές, κόβοντας την όρεξη των αγοραστών.
  4. Η κατάσταση των εγχώριων τραπεζών. Οι εγχώριες τράπεζες εκτός των προκλήσεων που δημιουργεί η πανδημία έχουν να διαχειριστούν το μεγάλο απόθεμα των NPEs – κληρονομία της κρίσης. Επίσης προβληματίζει η ποιότητα των κεφαλαίων, καθώς ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων αποτελείται από αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις. Από την άλλη η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε δυναμικές ενέργειες για την ενίσχυση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών ενώ το σχέδιο της ΤτΕ για τη δημιουργία bad bank μπορεί να αποτελέσει το σημείο καμπής για την ανόρθωση του κλάδου.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Κράτησε θετικό πρόσημο ο Δείκτης, παρά την πτώση των τραπεζικών μετοχών

«Πάτησε» τις 1.400 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ενώ οι απώλειες του πενθημέρου ήταν οριακές. Πρωταγωνίστησε σήμερα ο ΟΠΑΠ με άνοδο που ξεπέρασε το 3%.
Agores, Metoxes, Xrimatistiria, Stocks, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Δεύτερη ημέρα ανόδου στο χρηματιστήριο, προβληματίζει η μείωση τζίρου

Ο Γενικός Δείκτης πλησίασε πάλι τις 1.400 μονάδες, αλλά για δεύτερη συνεδρίαση η αξία των συναλλαγών μειώθηκε και έπεσε στα 85 εκατ. ευρώ. Εντυπωσιακή εκτίναξη ElvalHalcor μετά τα οικονομικά αποτελέσματα.
ΑΓΟΡΕΣ

Λύθηκε η πολιορκία στο χρηματιστήριο: Ανάκαμψη, αλλά με μείωση τζίρου

Ισχυρή ανοδική αντίδραση με τις τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις, κέρδη 1,31% για τον Γενικό Δείκτη. Μειώθηκαν κάτω από 100 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές. Δώδεκα μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης με κέρδη άνω του 1%.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πολιτικοί κραδασμοί στο χρηματιστήριο, απώλειες 0,81% για τον Δείκτη

Η επαναφορά των ανησυχιών για πολιτική αστάθεια προκάλεσε πιέσεις στην αγορά, αν και ο Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα εκλογών. Είκοσι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με αρνητικό πρόσημο.