Ανακτά μέρος του χαμένου εδάφους ο Dow Jones μειώνοντας τις απώλειες από τα χαμηλά που βρέθηκε νωρίτερα λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Η ανοδική αντίδραση των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν αυτή που άλλαξε το κλίμα μετά το σοκ που προκάλεσε η «βύθιση» του αμερικανικού ΑΕΠ εξαιτίας της πανδημίας ενώ αναταραχή προκάλεσαν και οι δηλώσεις του προέδρου Τραμπ για αναβολή των εκλογών Νοεμβρίου.
Στις 22.20 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones καταγράφει πτώση 219 μονάδων ή 0,80% και βρίσκεται στις 26.343 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,30% και διαπραγματεύεται στις 3.248 μονάδες. Νωρίτερα ο S&P 500 είχε βρεθεί στις 3.204 μονάδες σημειώνοντας απώλειες -1,69%. Αντίθετα ανοδικά κινείται ο Nasdaq σημειώνοντας άνοδο 0,55% στις 10.600 μονάδες.
Το βλέμμα των επενδυτών παραμένει στραμμένο στις ανακοινώσεις των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων των Amazon.com, Apple, Alphabet και Facebook Inc (NASDAQ: FB).
«Θα είναι μια σημαντική νύχτα για τη Wall Street για να αφομοιώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονατι οι τεχνολογικοί κολοσσοί κατά τη διάρκεια της σκοτεινής καταιγίδας COVID», δήλωσε ο αναλυτής της Wedbush, Daniel Ives. «Η πραγματικότητα είναι ότι οι ισχυροί γίνονται ισχυρότεροι, όπως οι εταιρείες Amazon, Facebook, Google και Apple που επωφελούνται από το τρέχον περιβάλλον που πιστεύουμε ότι θα βάλει περαιτέρω καύσιμο στο τεχνολογικό ράλι» πρόσθεσε ο Ives.
Ο τομέας της τεχνολογίας συνέχισε να ενισχύεται σήμερα χάρη στο ράλι της Qualcomm που σημείωσε άνοδο 14% αφού ανέφερε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη για το τρίτο οικονομικό τρίμηνο και επιβεβαίωσε ότι είχε επιλύσει μια διαφωνία αδειοδότησης με την Huawei που θα αυξήσει τα έσοδα κατά 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Κλυδωνισμούς στη συνεδρίαση ωστόσο έφερε η είδηση ότι η αμερικανική οικονομία εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην ιστορία της. Συγκεκριμένα, για τους μήνες Απρίλιο έως Ιούνιο το ΑΕΠ σημείωσε πτώση 32,9%, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν συρρίκνωση της τάξης του 34,7%.
Σημειώνεται πως καμία από τις κρίσεις των τελευταίων δύο αιώνων δεν έχει προκαλέσει τόσο έντονη πτώση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, το χειρότερο τρίμηνο κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, το τέταρτο τρίμηνο εκείνου του έτους, σημειώθηκε πτώση του ΑΕΠ κατά 8,4%. Το προηγούμενο χαμηλό ήταν πτώση 10% το πρώτο τρίμηνο του 1958.
Παράλληλα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, ενώ εμφάνιζαν μείωση από την κορύφωσή τους στα τέλη Μαρτίου. Για την εβδομάδα έως τις 25 Ιουλίου, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 12.000 στα 1,434 εκατ. αιτήσεις. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 867.000 στα 17,06 εκατ..
Στο πλαίσιο αυτό την ιδέα να αναβληθούν οι εκλογές, μέχρι να περάσει ο κορονοϊός, για να μπορεί να ψηφίσει κανονικά και με ασφάλεια ο κόσμος, ανήρτησε στο twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου, προκαλώντας μεγαλύτερη σύγχυση και πτώση στις αγορές.
«Με την ψήφο διά αλληλογραφίας (...) οι εκλογές του 2020 θα είναι οι πιο ανακριβείς και οι πιο νόθες στην ιστορία. Θα ήταν πραγματική ντροπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες», συνέχισε, και πρόσθεσε, θέτοντας το ερώτημα: «Αναβολή των εκλογών μέχρι ο κόσμος να μπορεί να ψηφίσει κανονικά και με ασφάλεια;», έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.