Βαριές απώλειες καταγράφουν οι διεθνείς αγορές, καθώς διατηρούνται οι ανησυχίες για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Σε μια συνεδρίαση με πολλά εταιρικά αποτελέσματα και σε συνέχεια των χθεσινών ανακοινώσεων της Fed, οι ιστορικές πτώσεις στα ΑΕΠ της Γερμανίας και των ΗΠΑ ήρθαν να ενισχύσουν τους φόβους.
Η αμερικανική οικονομία εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην ιστορία της. Συγκεκριμένα, για τους μήνες Απρίλιο έως Ιούνιο το ΑΕΠ σημείωσε πτώση 32,9%, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν συρρίκνωση της τάξης του 34,7%.
Σημειώνεται πως καμία από τις κρίσεις των τελευταίων δύο αιώνων δεν έχει προκαλέσει τόσο έντονη πτώση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, το χειρότερο τρίμηνο κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, το τέταρτο τρίμηνο εκείνου του έτους, σημειώθηκε πτώση του ΑΕΠ κατά 8,4%. Το προηγούμενο χαμηλό ήταν πτώση 10% το πρώτο τρίμηνο του 1958.
Παράλληλα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, ενώ εμφάνιζαν μείωση από την κορύφωσή τους στα τέλη Μαρτίου. Για την εβδομάδα έως τις 25 Ιουλίου, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 12.000 στα 1,434 εκατ. αιτήσεις. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 867.000 στα 17,06 εκατ..
Στη Γερμανία, η οικονομία το δεύτερο τρίμηνο κατέγραψε συρρίκνωση - ρεκόρ, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 10,1%, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και οι εξαγωγές κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
Εξάλλου, εχθές η Fed δεσμεύτηκε να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να στηρίξει την οικονομία, ενώ διατήρησε -όπως αναμενόταν- σταθερά τα επιτόκια και επανέλαβε ότι θα παραμείνουν στο μηδέν για όσο χρειαστεί.
Ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 υποχωρεί 1,6%. Ο DAX στη Γερμανία υποχωρεί 3,3%, ο βρετανικός FTSE 100 2,37% ενώ ο CAC 40 κινείται στο -2%. Απώλειες 2,82% για τον ιταλικό FTSE MIB, πτώση 2,9% για τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35.
Στη Wall, τα futures του Dow υποχωρούν 1,2%, του S&P 500 1,16% και του Nasdaq 1,25%.
Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault κατέγραψε τις μεγαλύτερες ζημιές στην ιστορία της το πρώτο εξάμηνο του έτους, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και επεσήμανε ότι αποφεύγει να κάνει προβλέψεις για τα αποτελέσματα του 2020 εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί η υγειονομική κρίση. Η μετοχή της υποχωρεί 7,3%.
Η Volkswagen υποχωρεί 6,1%, καθώς ανακοίνωσε περικοπή στο μέρισμά της, μετά την εμφάνιση 800 εκατ. ευρώ σε λειτουργικές ζημιές το πρώτο εξάμηνο εξαιτίας της πανδημίας.
Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη της Credit Suisse, ενώ ανακοίνωσε πως προχωρά σε στρατηγικές αλλαγές, με τη μετοχή της να υποχωρεί πλέον 0,1, έχοντας ενισχυθεί προηγουμένως έως και 1,06%.
Η μετοχή του τραπεζικού ομίλου Lloyds σημειώνει πτώση σχεδόν 9%, καθώς κατέγραψε προ φόρων ζημίες για το πρώτο εξάμηνο, ενώ της ισπανικής BBVA υποχωρεί κατά 8,9% ύστερα από την ανακοίνωση μείωσης σχεδόν 50% στα καθαρά κέρδη δεύτερου τριμήνου.
Σήμερα, οι επενδυτές αναμένουν, μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Wall Street, τα αποτελέσματα των Alphabet, Amazon, Apple και Facebook. Οι Facebook και Alphabet έχουν ενισχυθεί πάνω από 13% το 2020, η Amazon έχει κερδίσει 64,2%, ενώ η Apple 29,5%.