Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι αμερικανικές αγορές, με τον Nasdaq να οδεύει προς εβδομαδιαίες απώλειες 2,2%, καθώς ο τεχνολογικός κλάδος εμφανίζει σημαντική πτώση, εν μέσω της ανησυχίας των επενδυτών για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Εξάλλου, οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας δεν δείχνουν σημάδια προόδου, ενώ χθες καταγράφηκε νέα αύξηση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας. Ο επικεφαλής της Γερουσίας, Μ. ΜακΚόνελ, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι το σώμα δεν είναι ακόμη έτοιμο να παρουσιάσει τις προτάσεις του για ένα εκτεταμένο νέο πακέτο στήριξης, κάτι το οποίο θα γίνονταν την ερχόμενη εβδομάδα.
Στο μέτωπο της πανδημίας, καταγράφηκαν μέσα σε ενα 24ωρο άλλοι 1.225 θάνατοι και πάνω από 76.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμός που πλησίασε το ρεκόρ.
Παράλληλα, η κυβέρνηση της Κίνας διέταξε το κλείσιμο του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στην κινεζική μεγαλούπολη Τσενγκντού (νοτιοδυτικά), τρεις ημέρες μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να κλείσει το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον.
Στα επιχειρηματικά νέα, η μετοχή της Intel βυθίζεται έως και 17%, ενώ η ανταγωνίστρια Advanced Micro Devices Inc. ενισχύεται 11%, καθώς η πρώτη ανακοίνωσε ότι η επόμενη γενιά επεξεργαστών θα καθυστερήσει ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσει και τρίτους ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
Ο Dow υποχωρεί 66 μονάδες ή 0,27%, ενώ ο S&P 500 χάνει 0,4%, Απώλειες 1,01% για τον Nasdaq.
Στην Ευρώπη, πτώση 1,4% σημειώνει ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600. Ανάλογη η εικόνα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX 30 να αποδυναμώνεται 1,76%, τον FTSE 100 να υποχωρεί 1,13% και τον CAC 40 να σημειώνει απώλειες 1,43%. Στο -1,58% ο ιταλικός FTSE MIB και πτώση 1,08% για τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35.
Τα στοιχεία για τον PMI δεν κατάφεραν να αλλάξουν το κλίμα αν και θετικά, με τον δείκτη διαμορφώνεται σε επίπεδα προ πανδημίας, για τον μήνα Ιούλιο, φθάνοντας στο επίπεδο των 54,8 μονάδων από 48,5 που ήταν τον Ιούνιο.