Μεικτά πρόσημα εμφανίζουν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, με την τεχνολογία να βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, ενώ αντίθετα θετική πορεία ακολουθούν οι μετοχές επιχειρήσεων που ανακοίνωσαν μεγέθη β' τριμήνου καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Ο Dow Jones ενισχύεται 0,78%, με τον S&P 500 να εμφανίζει οριακά κέρδη της τάξης του 0,1%, ενώ αντίθετα κατά 0,74% χαμηλότερα κινείται ο Nasdaq.
Οι πιέσεις για τον τεχνολογικό κλάδο καταφθάνουν μετά από μία περίοδο υπεραπόδοσης του δείκτη Nasdaq, καθώς μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση τα κέρδη του από τις αρχές Ιουλίου ξεπερνούσαν το 10%. Ταυτόχρονα η Wall Street εμφανίζει σημάδια αρκετά έντονης μεταβλητότητας, με τους τρεις βασικούς δείκτες να μην καταφέρνουν να διατηρήσουν τα κέρδη που καταγράφουν στην έναρξη των συνεδριάσεων και τελικά να «κλείνουν» πτωτικά ή με οριακή άνοδο.
Αυτή η πορεία θεωρείται, έως ένα βαθμό φυσιολογική, καθώς οι επενδυτές δέχονται συνεχή... επίθεση πληροφόρησης για το ζήτημα της πανδημίας, με τα νέα κρούσματα στις ΗΠΑ συνεχώς να αυξάνονται και αρκετές Πολιτείες να αναγκάζονται να επιβάλουν, εκ νέου, αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Στη σημερινή συνεδρίαση πτώση άνω του 0,5% σημειώνουν οι τίτλοι των Facebook, Apple, Amazon και Netflix, ενώ υψηλότερα του 1,3% υποχωρούν οι μετοχές των Alphabet και Microsoft. Σε πτωτική πορεία και οι μετοχές των Citigroup και Wells Fargo, με απώλειες 1,6% και 5,9% αντίστοιχα, ενώ κέρδη της τάξης του 1,4% σημειώνει ο τίτλος της JPMorgan. Και οι τρεις αμερικανικές τράπεζες ανακοίνωσαν σήμερα μεγέθη α' εξαμήνου, με την πορεία των μετοχών τους να αντικατοπτρίζει και τον τρόπο με τον οποίο τα υποδέχθηκαν οι επενδυτές.
Κορονοϊός και macro πιέζουν την Ευρώπη
Σταθερά σε πτωτική πορεία κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω της σταθερής αύξησης των νέων κρουσμάτων κορονοϊού ανά τον κόσμο.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τεντρος Ανχάνομ Γκεμπρεγιέσους, προειδοποίησε εχθές πως πολλές χώρες οδεύουν προς την λάθος κατεύθυνση, καθώς «αποδεδειγμένα μέτρα μείωσης του κινδύνου δεν ακολουθούνται και δεν εφαρμόζονται».
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 υποχωρεί 1,36%. Ο γερμανικός DAX αποδυναμώνεται 1,28%, ενώ ο FTSE 100 στη Βρετανία χάνει 0,17%. Στο -0,72% ο ιταλικός FTSE MIB, ενώ απώλειες 1,3% σημειώνει ο ισπανικός IBEX 35.
Στην Ευρώπη, τα στοιχεία της ONS για τη βρετανική οικονομία, έδειξαν πως η ανάκαμψη αποδεικνύεται πιο δύσκολη από τις προσδοκίες. Το ΑΕΠ της Βρετανίας ενισχύθηκε κατά 1,8%, έχοντας μειωθεί κατά 20,3% τον προηγούμενο μήνα και 6,9% τον Μάρτιο, με τους οικονομολόγους να έχουν διαμορφώσει εκτιμήσεις για ανάπτυξη 5,5%.
Παράλληλα, στη Γερμανία τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό παρουσίασαν άνοδο, κυρίως λόγω της αύξησης στις τιμές τροφίμων και ποτών. Τον Ιούνιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,6% σε μηνιαία βάση, στο πλαίσιο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, ενώ σε ετήσιο επίπεδο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,9%.