ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Ελληνικά Ομόλογα

Ξανά στην αγορά με 10ετές και στόχο νέα μείωση επιτοκίου

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τη μεγάλη πτώση της απόδοσης στη δευτερογενή αγορά, γι' αυτό και θα αντλήσει μικρό ποσό από την αυριανή έκδοση. Ιστορικό έτος το 2019, με πλήρη κάλυψη δανειακών αναγκών από την αγορά.

Με στόχο να κεφαλαιοποιήσει τη σημαντική πτώση των αποδόσεων στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους επιστρέφει αύριο στην αγορά για τη διάθεση 10ετών ομολόγων, ανοίγοντας και πάλι την έκδοση 10ετών τίτλων λήξεως Μαρτίου 2029.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΔΔΗΧ, οι τράπεζες BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan έλαβαν την εντολή για το re-opening της έκδοσης 10ετούς ομολόγου που λήγει τον Μάρτιο του 2029. Ως είθισται να αναφέρεται σε τέτοιες ανακοινώσεις, η συναλλαγή θα λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον, αναλόγως και των συνθηκών στις αγορές. Εκτός σοβαρού απροόπτου, το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει αύριο.

Σημειώνεται ότι, ενόψει της νέας διάθεσης τίτλων, η απόδοση του 10ετούς στη δευτερογενή αγορά έχει ξεφύγει από τα χαμηλά προηγούμενων ημερών και βρισκόταν πριν από λίγο στο 1,44%. Το κουπόνι στην αρχική διάθεση του τίτλου, τον Μάρτιο, ήταν 3,875% και είχαν αντληθεί 2,5 δισ. ευρώ.

grc10y

Το μεγάλο πλεονέκτημα του ΟΔΔΗΧ σε αυτή την έκδοση είναι ότι έχει καλύψει πλήρως τις δανειακές ανάγκες του τρέχοντος έτους και, έτσι, θα αντλήσει από τη νέα διάθεση τίτλων μικρό ποσό, επιδιώκοντας να κατεβάσει αρκετά χαμηλά την απόδοση διάθεσης.

Στο κεφάλαιο για το χρέος, στο προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι το 2019, για πρώτη φορά από το 2009, το Ελληνικό Δημόσιο κατάφερε να καλύψει πλήρως τις δανειακές του ανάγκες με δανεισμό από την αγορά.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι:

  • Η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονο-μίας το προηγούμενο έτος με τη συνακόλουθη εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελά-φρυνσης του χρέους και την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων ασφαλείας (cash buffer), δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για την εμπέδωση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου μέσω των αγορών.
  • Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του τρέχοντος έτους, όπως αυτές περιγράφονται στο πρόγραμμα δανεισμού του ΟΔΔΗΧ, καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από τρεις επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων σταθερού επιτοκίου, οι οποίες εμπλούτισαν περαιτέρω την καμπύλη δανεισμού τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου.
  • Επιπλέον, σηματοδότησαν την πρώτη φορά που η Ελληνική Δημοκρατία υλοποίησε τρεις εκδόσεις ομολόγων με τη μέθοδο της κοινοπραξίας, μέσα σε ένα έτος από το 2010, επιδεικνύοντας την ομαλοποίηση της πρόσβασης της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με αξιοσημείωτο γεγονός την έκδοση δεκαετούς ομολόγου, επίσης για πρώτη φορά από το 2010.
  • Οι δαπάνες για τόκους του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης διαμορφώνονται κοντά στα επίπεδα των 5.500-6.200 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος των δαπανών για τόκους διαμορφώνεται γύρω στο 3%-3,3% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οι μειωμένες δαπάνες τόκων τα τελευταία χρόνια οφείλονται στη μείωση του ύψους του δημόσιου χρέους μετά την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI) του Μαρτίου 2012 και την επαναγορά του Δεκεμβρίου 2012, τη μείωση των επιτοκίων των δανείων του μηχανισμού στήριξης και την αναβολή καταβολής τόκων για τα δάνεια που χορηγήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
  • Εντυπωσιακή ήταν η πορεία διαπραγμάτευσης των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, η οποία συνεπικουρούμενη από τη διεθνή οικονομική συγκυρία συνεχούς πτώσεως των επιτοκίων, αποτυπώνεται στις τρέχουσες, ιστορικά χαμηλές, αποδόσεις τους που οδηγεί στη μείωση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, έχοντας άμεσο θετικό αντίκτυπο στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και των πιστωτικών ιδρυμάτων.
  • Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου κατά τη διάρκεια του 2019 καλύφθηκαν από κοινοπρακτικές εκδόσεις ομολόγων σταθερού επιτοκίου, πενταετούς, δεκαετούς και επταετούς διάρκειας, συνολικού ύψους 7.500 εκατ. ευρώ και αναχρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου χρέους. Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός του Ελληνικού Δημοσίου πραγματοποιήθηκε μέσω εκδόσεων εντόκων γραμματίων τρίμηνης, εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας, καθώς επίσης και μέσω πράξεων διαχείρισης ταμειακής ρευστότητας υπό τη μορφή repo agreements, τις οποίες συνάπτει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την αξιοποίηση των διαθεσίμων, κυρίως, των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Euro, Evro
ΑΓΟΡΕΣ

Για έξοδο στις αγορές προετοιμάζεται το υπουργείο Οικονομικών

Η Fitch σε πρόσφατη ανάλυσή της υποστήριξε ότι η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ, για τη συνέχιση των αγορών ελληνικών ομολόγων έως το 2024, στηρίζει σημαντικά την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας.