Τα καλύτερα των προσδοκιών στοιχεία για τη μεταποίηση στην Κίνα τον Ιούνιο δεν κατάφεραν να διατηρήσουν το ήπια θετικό κλίμα των αγορών το πρωί, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και αμερικανικά futures να σημειώνουν απώλειες.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,42%. Στη Γερμανία ο DAX χάνει 1,78%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 1,6%, ενώ απώλειες 1,3% σημειώνει ο FTSE 100 στο Λονδίνο.
Ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει πτώση 1,36% και ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί 1,75%.
Αρνητικά πρόσημα καταγράφουν και τα αμερικανικά futures. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow καταγράφουν πτώση 0,84%, του S&P υποχωρούν 0,6%, ενώ του Nasdaq κινούνται στο -0,45%.
Ο κινεζικός μεταποιητικός PMI της Caixin/Markit διαμορφώθηκε στις 51,2 μονάδες τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 50,5 μονάδες, σε δημοσκόπηση του Reuters. Ωστόσο, η επιτάχυνση της αύξησης των κρουσμάτων στις ΗΠΑ συνεχίζει να προκαλεί επιφυλακτικότητα στους επενδυτές.
«Οι επενδυτές παίρνουν μια ανάσα έπειτα από ένα διαστημικό δεύτερο τρίμηνο, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θέλουν να ρισκάρουν εν αναμονή των στοιχείων της ADP για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Παράλληλα, υπάρχει η διαρκής διαφωνία για το αν η ανάκαμψη στα κινεζικά οικονομικά στοιχεία μπορεί να αντισταθμίσει την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στις ΗΠΑ», ανέφερε στο marketwatch αναλυτής της AvaTrade.
Στην Ευρωζώνη, ο μεταποιητικός PMI ανήλθε στις 47,4 τον Ιούνιο, από 39,4 μονάδες τον Μάιο και εκτιμήσεις για 46,9. «Τα εργοστάσια της ευρωζώνης βλέπουν ενα ισχυρο ξεκίνημα μετά τη σταδιακή άρση των lockdowns», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit για την Ευρωζώνη, Chris Williamson.
Τα στοιχεία της ADP για την απασχόληση στις ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα και όχι την Παρασκευή, όπως συνηθίζεται, λόγω της αργίας για τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου. Τα στοιχεία προβλέπεται να δείξουν αύξηση κατά 2,9 εκατ. στις θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα τον Ιούνιο, έπειτα από μείωση κατά 2,8 εκατ. τον Μάιο.