ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Γιώργος Στάσσης
Φωτο: Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης

ΔΕΗ: Εντυπωσιακό ριμπάουντ της μετοχής, ψήφος εμπιστοσύνης της αγοράς στην ΑΜΚ

Θετικά υποδέχθηκε η αγορά την ΑΜΚ 4 δισ. της ΔΕΗ, με τη μετοχή να καλύπτει γρήγορα τις πρωινές απώλειες. Ισχυρή στήριξη από Δημόσιο και CVC να ενισχύει την εμπιστοσύνη. Υψηλότερες τιμές - στόχο θέτουν οι αναλυτές για τη μετοχή.

Ιδιαιτέρα θετική είναι η υποδοχή της αγοράς στην φιλόδοξη κίνηση Στάσση, και την γιγαντιαία αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ με τον διττό στόχο της επιτάχυνσης των επενδύσεων στην ΝΑ Ευρώπη και της επέκτασης στα data centers.

Η μετοχή της ΔΕΗ αν και άνοιξε με απώλειες -9% και σημείωσε χαμηλό ημέρας τα 16,95 ευρώ, ωστόσο, στη συνέχεια η προσφορά απορροφήθηκε και αυτή την ώρα, τις 13,52, η μετοχή βρίσκεται στα 18,10 ευρώ περιορίζοντας τις απώλειες στο -2,90% ενώ μέχρι στιγμής έχουν αλλάξει χέρια 2,17 εκατ. μετοχές.

Χρηματιστηριακές πηγές σημειώνουν ότι η αντίδραση της αγοράς, δεδομένης της αύξησης κεφαλαίου – μαμούθ, είναι ιδιαίτερα θετική βλέποντας την αξία που δημιουργεί η επιτάχυνση της αξίας για τους μετόχους.

Επιπλέον, από το συνολικό ύψος των 4 δισ. το 62,5% των κεφαλαίων θα καλυφθεί από του Ελληνικό Δημόσιο και το  CVC, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε χθες την πρόθεση της κυβέρνησης να συμμετάσχει στην ΑΜΚ με 1,32% ώστε να διατηρήσει το ποσοστό συμμετοχής του που διαμορφώνεται στο 34,12%.

Παράλληλα το CVC εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στην ΑΜΚ με το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ που αν ασκηθεί πλήρως θα οδηγήσει σε αύξηση της συμμετοχής του στο 18% από 10,34% σήμερα.

Έτσι το ποσό που θα αντλήσει η ΔΕΗ από την αγορά και τους μετόχους μειοψηφίας θα είναι 1,5 δισ. ευρώ με τους υφισταμένους μετόχους να έχουν προτεραιότητα στην ΑΜΚ εφόσον επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Σημειώνεται ότι η ΑΜΚ θα γίνει με παραίτηση δικαιώματος και προσφορά μετοχών μέσω book building με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Θετικοί οι αναλυτές, υψηλότερες τιμές στόχος για τη μετοχή

Με σύσταση «υπεραπόδοση» και τιμή-στόχο τα 21 ευρώ, η JP Morgan διατηρεί τη θετική στάση της για τη ΔΕΗ, εκτιμώντας ότι εισέρχεται σε φάση ισχυρής ανάπτυξης έως το 2030, διεκδικώντας κομβικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της περιοχής.

Η τράπεζα σημειώνει ότι η εταιρεία μετασχηματίζεται σε περιφερειακό ενεργειακό όμιλο, αξιοποιώντας τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και τη στροφή της Ευρώπης προς καθαρή ενέργεια. Κομβικό στοιχείο αποτελεί η αύξηση κεφαλαίου περίπου 4 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτήσει ένα διευρυμένο επενδυτικό πρόγραμμα.

Το νέο σχέδιο για την περίοδο 2026-2030 προβλέπει επενδύσεις 24 δισ. ευρώ, με στόχο EBITDA 4,6 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,5 δισ. ευρώ έως το τέλος της δεκαετίας. Παράλληλα, η εγκατεστημένη ισχύς αναμένεται να φτάσει τα 24,3 GW, εκ των οποίων 18,8 GW από ΑΠΕ, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης.

Η ανάπτυξη στηρίζεται και στη γεωγραφική επέκταση σε αγορές της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και στη διαφοροποίηση σε τομείς όπως τα data centers.

Η χρηματοδότηση θα προέλθει κυρίως από λειτουργικές ροές, δανεισμό και σε μικρότερο βαθμό από την αύξηση κεφαλαίου, με στόχο ελεγχόμενη μόχλευση. 

Η JP Morgan αξιολογεί θετικά το πλάνο, επισημαίνοντας ωστόσο κινδύνους από τιμές ενέργειας, ρυθμιστικές αλλαγές και την εκτέλεση μεγάλων έργων.

Με σύσταση «αγορά» και τιμή-στόχο τα 21 ευρώ, η Eurobank Equities διατηρεί θετική στάση για τη ΔΕΗ, βλέποντας ισχυρή αναπτυξιακή πορεία έως το 2030 με σημαντική αύξηση επενδύσεων και μεγέθους.

Καθοριστικό βήμα αποτελεί η αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ, που στηρίζει επενδυτικό πλάνο 24 δισ. ευρώ για την περίοδο 2026-2030, σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το παρελθόν, με στόχο έναν πιο ισχυρό και διαφοροποιημένο ενεργειακό όμιλο.

Η στρατηγική επικεντρώνεται στις ΑΠΕ και την απολιγνιτοποίηση έως το 2026, παράλληλα με επέκταση σε αγορές της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και είσοδο σε νέους τομείς, όπως τα data centers, με έργο στην Κοζάνη που μπορεί να επεκταθεί σημαντικά.

Παρά το μέγεθος της αύξησης και το θεωρητικό dilution, η συμμετοχή επενδυτών όπως το CVC και το Ελληνικό Δημόσιο περιορίζει τους κινδύνους, ενώ η χρηματοδότηση συνδυάζει ίδια κεφάλαια, ταμειακές ροές και δανεισμό.

Η κερδοφορία αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά, με EBITDA 4,6 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,5 δισ. ευρώ έως το 2030. Συνολικά, η Eurobank Equities θεωρεί τη ΔΕΗ ελκυστική επιλογή λόγω ισχυρής ανάπτυξης και στρατηγικής θέσης στην πράσινη ενέργεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Στάσσης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: «Πράσινο φως» από τους μετόχους για ΑΜΚ, στις ράγες επενδύσεις 24 δισ.

Μπαίνει στις ράγες το φιλόδοξο πλάνο της ΔΕΗ ύψους 24 δισ. έως το 2030 με επίκεντρο ΑΠΕ, ευέλικτη παραγωγή σε υφιστάμενες και νέες αγορές και data centers. Εμπιστοσύνη των μετόχων για την ΑΜΚ των 4 δισ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ, οι στόχοι για EBITDA τo 2026 και ΑΠΕ το 2030

Το χρονοδιάγραμμα της επικείμενης ΑΜΚ. Σε τροχιά επίτευξης οι στόχοι για EBITDA 2,4 δισ. το 2026, 18,8 GW ΑΠΕ έως το 2030 και αυξημένο μέρισμα κατά 33% φέτος. «Πράσινο» το 82% των επενδύσεων στο τρίμηνο.
Γιώργος Στάσσης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Πλώρη για EBITDA 2,4 δισ. ευρώ το 2026 και διανομή μερίσματος 0,8 ευρώ

Επιτεύξιμος ο στόχος για προσαρμοσμένο EBITDA ύψους 2,4 δισ. ευρώ το 2026. Δευτέρα ή Τρίτη ξεκινά η ΑΜΚ. Τι είπε ο Γ. Στάσσης στο call με αναλυτές για την κινητή τηλεφωνία και τις υπηρεσίες φωνής. Τέλος οριστικά στο λιγνίτη.
Γιώργος Στάσσης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Ισχυρά αποτελέσματα στο πρώτο τρίμηνο με EBITDA στα 0,7 δισ. ευρώ

Επενδύσεις 0,5 δισ. ευρώ με 82% αυτών σε ΑΠΕ, ευέλικτη παραγωγή και διανομή. Εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ στα 7,2GW με επιπλέον 6,7GW έργα υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή. Επιβεβαίωση των προοπτικών για το 2026 με εκτίμηση για προσαρμοσμένο EBITDA στα 2,4 δισ. ευρώ.