ΓΔ: 1406.2 0.33% Τζίρος: 208.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

Περιορισμός απωλειών για Ευρώπη, αμερικανικά futures

Πτωτικά αλλά με λιγότερο επιθετικό τρόπο από το ξεκίνημα των συνεδριάσεων κινούνται Ευρώπη και Wall Street, καθώς ο φόβος για νέα «επέλαση» της πανδημίας εξακολουθεί να πλανάται στις αγορές. 

Πιέσεις αλλά σαφώς λιγότερο επιθετικές σε σύγκριση με το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης δέχονται οι ευρωπαϊκές αγορές αλλά και τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street. 

Η επαναφορά των φόβων για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο συνεχίζει να «μπλοκάρει» τις επενδυτικές διαθέσεις, καθώς τα στοιχεία από αρκετές χώρες της υφηλίου, μετά και την άρση του lockdown, δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. 

Παράλληλα η Ινδία ανακοίνωσε ότι προχωρά, τώρα, σε lockdown της οικονομίας της, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται με απίστευτη ταχύτητα, ενώ το υγειονομικό σύστημα της χώρας δεν έχει τη δυνατότητα να τα αντιμετωπίσει, ενώ σε καραντίνα έθεσε η Κίνα περισσότερες περιοχές του Πεκίνου. Ταυτόχρονα και η πορεία της πανδημίας στις ΗΠΑ, όπου έχει υπάρξει πλήρες άρση του lockdown, δεν έχει υποχωρήσει σημαντικά. 

Το γεγονός ότι οι δύο ισχυρότερες οικονομίες της υφηλίου (ΗΠΑ και Κiνα) και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη (Ινδία) συνεχίζουν να ταλανίζονται από την πανδημία καθιστά όλο και πιο ανήσυχους τους επενδυτές για τη γενικότερη επίπτωση που θα έχει αυτή η εξέλιξη στη διεθνή ανάπτυξη, η οποία, ούτως ή άλλως, αναμένεται ότι θα είναι το 2020 κάτι παραπάνω από αδύναμη. 

Πάντως στις αγορές ακούγονται και ορισμένες αισιόδοξες φωνές, όπως αυτές των οικονομολόγων της Morgan Stanley, οι οποίοι σε πρόσφατη έκθεσή τους εκτίμησαν ότι η παγκόσμια οικονομία θα επιστρέψει στο δ' τρίμηνο στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την πανδημία και θα ακολουθήσει πορεία σχήματος «V». Βέβαια και η δική τους άποψη στηρίζεται στη βασική εκτίμηση ότι ακόμη και εάν επιστρέψει ο κορονοϊός το φθινόπωρο η «επιθετικότητά» του δεν θα είναι τέτοια ώστε να οδηγήσει σε συνολικά lockdown, αλλά πιθανώς σε επιβολή καραντίνας σε περιοχές ανά την υφήλιο. Φυσικά εάν δεν επιβεβαιωθεί αυτή η θετική εκτίμηση, η ύφεση θα καταστεί ακόμη πιο επιθετική. 

Στο παραπάνω πλαίσιο πτώση 0,7% σημειώνει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600, ο οποίος ενδοσυνεδριακά έφθασε να υποχωρεί έως και 2,6%. Στο -1,06% οι απώλειες για τον DAX 30, με τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται 1,14% και τον CAC 40 να κινείται 1,08% χαμηλότερα. Απώλειες 0,69% για τον FTSE MIB και πτώση 1,39% για τον ΙΒΕΧ 35

Σταθερά σε κλοιό πιέσεων τα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να υποχωρούν από 1,4% έως και 2%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Stock Exchanges, Xrimatistiria, Stocks, Metoxes, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Τοποθετήσεις σε αμυντικούς κλάδους προτείνει η Πειραιώς για το δ' τρίμηνο

Επενδύσεις σε τομείς όπως αυτοί ενέργειας, υγείας και τράπεζες στις μετοχικές αγορές συστήνει η Πειραιώς, ενώ εκτιμά ότι τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα έχουν καλύτερες προοπτικές από τα αντίστοιχα αμερικανικά.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Βαριές απώλειες για ευρωαγορές, στο «κόκκινο» και πάλι η Wall Street

Οι ανησυχίες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας έχουν προκαλέσει ένα παγκόσμιο sell off και τις ευρωπαϊκές αγορές να κλείνουν σε χαμηλά εξαμήνου. «Βαρίδι» για τη Wall Street οι τεχνολογικές μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Προσεκτικές κινήσεις στις αγορές μετά τις αναταράξεις της Wall Street

Διατηρείται η ανοδική τάση στις ευρωπαϊκές αγορές που ανακάμπτουν μετά τις εκλογές σε Βρετανία και Γαλλία, και τις ελπίδες που παραμένουν για μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζουν ανοδικά οι διεθνείς αγορές μετά τα ρεκόρ S&P 500 και Nikkei

Για πρώτη φορά ο S&P 500 έσπασε το φράγμα των 5.000 μονάδων και ο Nikkei ανέβηκε πάνω από τις 42.000 μονάδες με ώθηση από την τεχνολογία. Την σκυτάλη πήραν οι ευρωπαϊκές αγορές που συνεχίζουν ανοδικά μετά και τις δηλώσεις Πάουελ στο Κογκρέσο.