ΓΔ: 1463.82 -0.20% Τζίρος: 89.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Οι φόβοι για επιστροφη της πανδημίας «στοιχειώνουν» τις αγορές 

Πτώση άνω του 2% σε Ευρώπη και Χρηματιστήριο Αθηνών και άνω του 3% στη Wall Street προκαλεί η αβεβαιότητα για την εμφάνιση ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις.

Με ισχυρές πιέσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα σε Ευρώπη και ΗΠΑ καθώς το φάσμα ενός νέου κύματος της πανδημίας προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επενδυτές. Με ισχυρές απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τις μετοχές των τραπεζών να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 2,5% στις 630,47 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 3,38 εκατ. ευρώ. Πτώση 2,91% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ 1,73% χαμηλότερα κινείται ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης. Σε κλοιό πιέσεων εκ νέου οι τραπεζικές μετοχές, καθώς ο τραπεζικός δείκτης αποδυναμώνεται 4,7%. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 υποχωρεί 2,1%, με τον κλάδο Πρώτων Υλών να αποδυναμώνεται άνω του 3,5% και όλους τους κλαδικούς δείκτες να εμφανίζουν σημαντικές απώλειες. Πτώση 2,3% για τον DAX 30, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 1,92%, ενώ ο CAC 40 αποδυναμώνεται 2,38%. Στο -2,22% ο FTSE MIB, ενώ 2,4% χαμηλότερα κινείται ο ΙΒΕΧ 35.

Τις νέες ανησυχίες προκαλούν οι εξελίξεις της πανδημίας στην Ασία, με την Ινδία να προχωρά σε lockdown της οικονομίας της, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται με ρυθμό 10.000 ημερησίως, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξησή τους, λόγω και των μεγάλων ελλείψεων στο υγειονομικό σύστημα της χώρας. Παράλληλα η Κίνα έθεσε σε καραντίνα ορισμένες περιοχές του Πεκίνου, ενώ και στις ΗΠΑ η επέλαση της πανδημίας δεν φαίνεται να έχει ξεπεραστεί στο ελάχιστο. 

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν αρνητικό κλίμα στις αγορές, καθώς ένας δεύτερος γύρος lockdown θα μπορούσε, κυριολεκτικά, να ισοπεδώσει πλήρως την οικονομική δραστηριότητα και να οδηγήσει σε βαθιά ύφεση την παγκόσμια οικονομία. Ήδη οι εκτιμήσεις για την πορεία της διεθνούς οικονομίας είναι κάτι παραπάνω από δυσοίωνες, με τις περισσότερες, εξ αυτών, όμως, να έχουν βασιστεί στην προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας. Ο μοναδικός διεθνής οργανισμός που εξέτασε και το εν λόγω ενδεχόμενο ήταν ο ΟΟΣΑ.

Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι επενδυτές φαίνεται να γνωρίζουν πολύ καλά ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή δεν πρόκειται να υπάρξει λήψη καμίας απόφασης για το Ταμείο Ανάκαμψης, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η Ένωση ακολουθεί την κλασσική διαδικασία της επίτευξης συμφωνίας την... ύστατη ώρα, όπως έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν. 

«Βουτιά» σημειώνουν τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 790 μονάδες ή 3,09%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 2,68% και τον Nasdaq να κινείται 2,17% χαμηλότερα. 

Ελεύθερη πτώση εμφάνισαν οι ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να αποδυναμώνεται 3,47%, τον Hang Seng να κινείται 2,3% χαμηλότερα, ενώ κατά 1% υποχώρησε ο Shanghai Composite. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Προσεκτικές κινήσεις στις αγορές μετά τις αναταράξεις της Wall Street

Διατηρείται η ανοδική τάση στις ευρωπαϊκές αγορές που ανακάμπτουν μετά τις εκλογές σε Βρετανία και Γαλλία, και τις ελπίδες που παραμένουν για μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζουν ανοδικά οι διεθνείς αγορές μετά τα ρεκόρ S&P 500 και Nikkei

Για πρώτη φορά ο S&P 500 έσπασε το φράγμα των 5.000 μονάδων και ο Nikkei ανέβηκε πάνω από τις 42.000 μονάδες με ώθηση από την τεχνολογία. Την σκυτάλη πήραν οι ευρωπαϊκές αγορές που συνεχίζουν ανοδικά μετά και τις δηλώσεις Πάουελ στο Κογκρέσο.