Πτώση χωρίς... φρένο για τις διεθνείς αγορές προκαλούν οι ανησυχίες των επενδυτών τόσο για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας όσο και για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown, το οποίο απειλεί να καταστρέψει ό,τι έχει επιτευχθεί μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας είναι η βασική αιτία ανησυχίας, καθώς οι αγορές παραδοσιακά τη... μισούν, ενώ αντίθετα μπορούν να «ενσωματώσουν» ακόμη και τις πιο δυσάρεστες ειδήσεις αναφορικά με τις προοπτικές για την ανάπτυξη ή το μέλλον των επιχειρήσεων.
Τροφή για την επιστροφή της αβεβαιότητας αυτής έδωσε τόσο ο ΟΟΣΑ, ο οποίος δεν δίστασε σε χθεσινή έκθεσή του -όντας ο πρώτος διεθνής οργανισμός που το πράττει- να εξετάσει δύο σενάριο. Το πρώτο ότι η πανδημία ολοκληρώθηκε και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν οι φόβοι για νέο lockdown και το δεύτερο ότι μπορεί να «επιστρέψει» το φθινόπωρο, με κάτι παραπάνω από δυσοίωνες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
Παράλληλα και η εκτίμηση της Fed για ύφεση 6,5% στις ΗΠΑ αλλά και το γεγονός ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής πριν απο το 2022 υποδεικνύουν ότι και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν είναι βέβαιη για το τέλος της πανδημίας και ως εκ τούτου προτιμά να διατηρήσει μία πιο συντηρητική στάση.
Ο άνωθεν συνδυασμός οδηγεί τους επενδυτές στην έξοδο των αγορών, με αποτέλεσμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 να υποχωρεί 2,9%, με τις μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών να προσγειώνονται στο -5,5% και όλους τους κλαδικούς δείκτες να εμφανίζουν πτώση.
Στο 3% η πτώση για τον DAX 30, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 2,97% και τον CAC 40 να κινείται 3,22% χαμηλότερα. Στο -4,1% ο FTSE MIB, ενώ πιέσεις δέχεται η ισπανική αγορά, με τον ΙΒΕΧ 35 να αποδυναμώνεται άνω του 4%.
Σε ελεύθερη πτώση και τα futures της Wall Street, παρά τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία αναφορικά με τις εβδομαδιαίες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 898 μονάδες ή 3,3%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 2,5% και τον Nasdaq να κινείται 1,5% χαμηλότερα.