Η βουτιά των γερμανικών εξαγωγών κατά 24% τον Απρίλιο και η συρρίκνωση κατά 3,6% της οικονομίας της ευρωζώνης στο α' τρίμηνο αποτέλεσαν δύο ακόμη βασικούς παράγοντες, πέραν της κατοχύρωσης κερδών, που οδηγούν σε σημαντικές απώλειες τις ευρωπαϊκές αγορές.
Το lockdown αρχίζει σιγά-σιγά να δείχνει... τα δόντια του στις ευρωπαϊκές οικονομίες, με τη Destatis να ανακοινώνει ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας προσγειώθηκε στα 3,2 δισ. τον Απρίλιο από 12,8 δισ. τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων ότι θα έφθανε στα 10 δισ.
Την ίδια ώρα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat κατά 3,6% υποχώρησε το ΑΕΠ της ευρωζώνης και κατά 3,2% της ΕΕ το α' τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Είναι οι μεγαλύτερες απώλειες από την εποχή που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία, το 1995. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 3,1% στην ευρωζώνη και κατά 2,6% στην ΕΕ το α' τρίμηνο της χρονιάς, μετά από ανάπτυξη 1,0% και 1,2% τους προηγούμενους τρεις μήνες. Είναι η πιο απότομη πτώση από το τρίτο τρίμηνο του 2009.
Αποτέλεσμα των παραπάνω αρνητικών ειδήσεων είναι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 να υποχωρεί 1,37%. Πτώση 1,54% για τον DAX 30, με τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται 1,5% και τον CAC 40 να κινείται 1,33% χαμηλότερα. Ανάλογο κλίμα και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να εμφανίζει πτώση 1,65% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να υποχωρεί 1,77%.
Παράλληλα οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους και στη Fed, η οποία ξεκινά σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της, αναμένοντας τις εκτιμήσεις της για τα επιτόκια, ενώ οι αναλυτές προεξοφλούν ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Πιέσεις ασκούνται και στα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να υποχωρούν μεταξύ 0,3% και 0,8%.