Η διάθεση για κατοχύρωση κερδών, ιδιαίτερα στο γερμανικό χρηματιστήριο, το οποίο «έτρεξε» εντυπωσιακά το τελευταίο διάστημα, αλλά και η επανεξέταση των δεδομένων για την παγκόσμια οικονομία οδηγούν χαμηλότερα τις διεθνείς αγορές.
Πτώση 0,23% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600, με ις μετοχές τραπεζών και αυτοκινητοβιομηχανιών να υποχωρούν άνω του 3%, ενώ αντίθετα οι τίτλοι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας ενισχύονται 1,6%.
Στο -0,92% ο DAX 30, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 0,77% και τον CAC 40 να κινείται 0,7% χαμηλότερα. Ισχυρότερες οι πιέσεις στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τους δείκτες FTSE MIB και IBEX 35 να αποδυναμώνονται 1,9% και 1,3% αντίστοιχα.
Το θετικό momentum στις αγορές, μετά και τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, «σκοτείνιασε» η εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας για συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 5,2%, δηλαδή τη μεγαλύτερη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το ενδιαφέρον στρέφεται και στη Fed η οποία ξεκινά σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της, με τη βασική προσοχή να αφορά τις προοπτικές για τα αμερικανικά επιτόκια, ενώ η αγορά έχει προεξοφλήσει ότι η τράπεζα θα συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Πτωτικές τάσεις και για τα αμερικανικά futures, με τους τρεις βασικούς δείκτες να υποχωρούν από 0,2% έως και 0,55%.
«Μεικτές» τάσεις στις ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να υποχωρεί 0,38%, ενώ αντίθετα ανοδικά κινήθηκαν τόσο ο Hang Seng όσο και ο Shanghai Composite με κέρδη 1% και 0,62% αντίστοιχα.