Διαθέσεις σταθεροποίησης εμφανίζει η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, μετά τα ισχυρά κέρδη των προηγούμενων συνεδριάσεων και υπό τη σκιά όχι και τόσο θετικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων.
Ο Dow Jones ενισχύεται 0,22%, έχοντας ξεπεράσει σημαντικά το ορόσημο των 25.500 μονάδων, με τον S&P 500 να σημειώνει κέρδη 0,34% άνω των 3.000 μονάδων, ενώ κατά 0,25% υψηλότερα κινείται ο Nasdaq.
Οι επενδυτές στη Wall Street εξετάζουν με προσοχή τόσο τα στοιχεία για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας, όσο και την επικαιροποιημένη ανακοίνωση για την πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ για το α' τρίμηνο. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπ. Εμπορίου το ΑΕΠ των ΗΠΑ συρρικνώθηκε με ρυθμό 5% το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι 4,8% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη μέτρηση του ΑΕΠ. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ από το 2008, όταν η οικονομία είχε συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο κατά 8,4%.
Παράλληλα ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας ανήλθε στα 2,1 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαΐου, απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που έχουν υποβάλει αίτηση πλησιάζει τα 41 εκατομμύρια τις τελευταίες 10 εβδομάδες, σχεδόν το 25% του εργατικού δυναμικού.
Ανοδική πορεία συνεχίζουν να ακολουθούν και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600, να ενισχύεται 1,32% με σταθερό «βοηθό» τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής, ο οποίος ενισχύεται κοντά στο 2%. Στο 0,79% τα κέρδη για τον DAX 30, με τον CAC 40 να ενισχύεται 1,47% και τον FTSE 100 να κινείται 1,17% υψηλότερα.
Στη χθεσινή της ανακοίνωση η Κομισιόν προτείνει στους ηγέτες της ΕΕ ένα έκτακτο πακέτο ύψους 750 δισ., εκ του οποίου τα 500 δισ. θα αφορούν απευθείας χορηγήσεις στα κράτη-μέλη, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και τα 250 δισ. δάνεια. Φυσικά το εν λόγω πακέτο θα πρέπει να εγκριθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής (έχει προγραμματιστεί για τις 18 και 19 Ιουνίου) και κατόπιν από τα Κοινοβούλια ορισμένων χωρών πριν τεθεί σε ισχύ, κάτι που δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Οκτωβρίου.
Την ίδια ώρα, πάντως, οι ειδήσεις από την πραγματική οικονομία δεν είναι και τόσο αισιόδοξες, με το ινστιτούτο Ifo να εκτιμά ότι η γερμανική οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί κατά 6,6% φέτος, λόγω της πανδημίας, ενώ για το β' τρίμηνο δεν αποκλείει η συρρίκνωση να φθάσει ακόμη και στο 12,4%!
Αρνητική επίδραση στην επενδυτική διάθεση έχει και η ψήφιση νέου νόμου από το κινεζικό Εθνικό Συμβούλιο, ο οποίος ουσιαστικά αίρει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ, ενός από τα σημαντικότερα χρηματοοικονομικά κέντρα της υφηλίου και δημιουργεί νέα ένταση στις σχέσεις Πεκίνου και Ουάσιγκτον.