ΓΔ: 2183.44 0.21% Τζίρος: 209.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03

Τράπεζες: Έρχονται αυξήσεις μερισμάτων στη διετία 2026-2027 και εξαγορές

Αυξημένες αποδόσεις από μερίσματα και επαναγορές ιδίων μετοχών αναμένει η Alpha Finance για τις ελληνικές τράπεζες έως το 2027, με payout ratios έως 70%. Τι εκτιμά για τα σενάρια εξαγορών.

Ακόμα υψηλότερες αποδόσεις, από διανομές μερισμάτων και επαναγορές ιδίων μετοχών, θα έχουν οι μέτοχοι των μεγάλων συστημικών τραπεζών την διετία 2026 - 2027 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Alpha Finance  - ΑΧΙΑ.

Οι αναλυτές της Alpha Finance  - ΑΧΙΑ αναμένουν σημαντική αύξηση των μερισματικών αποδόσεων τα επόμενα χρόνια ενώ στη σχετική ανάλυσή τους εκτιμούν ότι θα δούμε και νέες κινήσεις σε επίπεδο εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Ξεκινώντας από 10% έως 30% πριν από μερικά χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να  διανείμουν το 50% έως και πάνω από το 60% των κερδών τους για τη χρήση του 2026, ενώ για το 2027 αναμένουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, με ορισμένες από αυτές να προσεγγίζουν το 70%, το οποίο θεωρείται ως το ανώτατο όριο προς το παρόν, σύμφωνα με την έκθεση. 

Για την Τρ. Κύπρου η Alpha Finance  - ΑΧΙΑ εκτιμά πως η μερισματική απόδοση θα διατηρηθεί στο 7,9% που είναι το 2025 και το 2027, ενώ για την Eurobank περιμένει πως από 5,3% το 2025 θα ανέλθει στο 6,3% το 2027, η Εθνική Τράπεζα από 5,5% σε 7% το 2027 και η Τράπεζα Πειραιώς από 5,4% θα φτάσει το 6,2%. 

Σημειώνεται ότι στην έκθεση δεν περιλαμβάνονται εκτιμήσεις για την Alpha Bank καθώς η Alpha Finance  - ΑΧΙΑ είναι θυγατρική της.

Στην έκθεση υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες διένειμαν μέρισμα από τα κέρδη του 2023 για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια και, έκτοτε, αυξάνουν σταθερά τους δείκτες διανομής μερισμάτων. 

Μέρος της διανομής των κερδών πραγματοποιείται εν μέρει μέσω επαναγορών, μια πρακτική που αναμένει η χρηματιστηριακή να συνεχιστεί, αν και με χαμηλότερο ρυθμό, δεδομένων των υψηλότερων αποτιμήσεων, επί του παρόντος. 

Όπως σημειώνεται στην έκθεση η Τράπεζα Κύπρου, που αποτελεί την μία από τις πέντε κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής, βρίσκεται ήδη στο 70% των φετινών κερδών, κάτι που αναμένουν να παραμείνει έτσι στο άμεσο μέλλον, αλλά θα μπορούσε να συμπληρωθεί με επιστροφές κεφαλαίου, δεδομένου του σημαντικού ποσού πλεονάζοντος κεφαλαίου που κατέχει. 

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΓΟΡΕΣ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

Τράπεζες

2025 (εκτ.)

2026

2027

Bank of Cyprus

7,9%

7,8%

7,9%

Eurobank

5,3%

6,1%

6,3%

Εθνική Τράπεζα

5,5%

6,6%

7,0%

Piraeus Bank

5,4%

5,8%

6,2%

Πηγή: Alpha Finance - AXIA

Θα συνεχιστούν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις

Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές είναι ένα άλλο βασικό θέμα που έχει αναδυθεί τα τελευταία 1-2 χρόνια, καθώς τα ρυθμιστικά κεφαλαιακά αποθέματα έχουν αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς. 

Κατά τη διάρκεια του 2025, ανακοινώθηκαν αρκετές συναλλαγές, και οι εγχώριες τράπεζες διατηρούν σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω συναλλαγές. 

Ως εκ τούτου, σημειώνει η Alpha Finance  - ΑΧΙΑ, θα πρέπει να αναμένονται περαιτέρω ενέργειες, καθώς οι τράπεζες επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις πηγές εσόδων τους και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους, μεγιστοποιώντας έτσι την αξία για τους μετόχους. 

Οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και οι εταιρείες τεχνολογίας θεωρούνται βασικοί στόχοι.

Οι ελληνικές τράπεζες ως στόχοι εξαγοράς;

Τους τελευταίους μήνες, αρκετά δημοσιεύματα στον τύπο έχουν κάνει εικασίες σχετικά με πιθανές εξαγορές ελληνικών τραπεζών από μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες. 

Προφανώς, αυτό οφείλεται κυρίως στις κινήσεις της UniCredit έναντι της Alpha Bank, η οποία απέκτησε το 32,1% του μετοχικού κεφαλαίου, σημειώνει η Alpha Finance Axia. 

Καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να συζητούν αν η UniCredit θα αυξήσει περαιτέρω το μερίδιό της, ο ελληνικός Τύπος υποθέτει ότι η ιταλική Intesa Sanpaolo ενδέχεται να ενδιαφέρεται για την εξαγορά μεριδίου στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ η KBC ενδέχεται να ενδιαφέρεται για την Eurobank. 

Κατά την άποψή της χρηματιστηριακής, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που ευνοούν τέτοια σενάρια, και συγκεκριμένα: 

  1. το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι από τα πιο κερδοφόρα στην ευρωζώνη αυτή τη στιγμή, με θετικές προοπτικές, 
  2. σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ χώρες, οι ελληνικές αρχές φαίνεται να ευνοούν τις διασυνοριακές συναλλαγές που αφορούν ελληνικές τράπεζες, και 
  3. υπάρχουν μερικοί μεγάλοι μέτοχοι, κυρίως στην Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank, που είναι εκεί για περισσότερο από μια δεκαετία και ενδέχεται να επιδιώξουν την έξοδο σε κάποιο σημείο. 

Έτσι, ενώ οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι ένα αναπτυσσόμενο αλλά δύσκολο θέμα στην ΕΕ, δεν θα απέκλειε χρηματιστηριακή την πιθανότητα άλλες τράπεζες της ΕΕ να ακολουθήσουν το παράδειγμα της UniCredit στην Ελλάδα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα σε γυάλινο κτίριο
ΑΓΟΡΕΣ

Το τέλος του «μήνα του μέλιτος» για τις τραπεζικές μετοχές και η επόμενη ημέρα

Η εκρηκτική άνοδος των τραπεζικών μετοχών με +325% στην 5ετία, αποτέλεσμα της επιστροφής στην κανονικότητα, φτάνει στο τέλος της. Θετικές οι προοπτικές αλλά από εδώ και πέρα οδηγός θα είναι οι επιδόσεις, τα κέρδη και οι στρατηγικές κινήσεις.
Κτήριο σύγχρονης τράπεζας
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες: Από υπερθέρμανση τον Ιανουάριο, σε προσγείωση τον Φεβρουάριο

Σε φάση διόρθωσης οι τραπεζικές μετοχές με απώλειες άνω του 7% τον Φεβρουάριο, με την απόφαση του Αρείου Πάγου να λειτουργεί κομβικά στην αλλαγή του κλίματος. Αύριο ξεκινούν οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα του 2025.
Κτήριο τραπέζης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τέλος στην έγκριση SSM για μερίσματα: Έρχεται νέο πλαίσιο για τις τράπεζες

Οι εποπτικές αρχές οδεύουν προς άρση της υποχρέωσης έγκρισης μερισμάτων των ελληνικών τραπεζών από SSM/ΕΚΤ έναν από τους τελευταίους περιορισμούς – κληρονομία της μεγάλης κρίσης. Ανοίγει ο δρόμος για υψηλότερες διανομές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα νέα αναπτυξιακά στόρι των εγχώριων τραπεζών για την τριετία 2026 - 2028

Το 2025 αποτέλεσε μια χρονιά-ορόσημο για τις τράπεζες, οι οποίες πραγματοποίησαν επιχειρηματικές κινήσεις μεγάλης εμβέλειας εντός και εκτός συνόρων. Ποιό είναι το αναπτυξιακό στόρι της κάθε τράπεζας