Ανοδικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street που νωρίτερα κατέγραφαν απώλειες καθώς η νέα επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα ανανέωσαν τις ανησυχίες των επενδυτών για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και πρόσθεσαν στις ανησυχίες για παρατεταμένη οικονομική ύφεση.
Ο Τραμπ είπε ότι ήταν πολύ απογοητευμένος με την Κίνα για την αποτυχία της να συγκρατήσει την πανδημία κορονοϊού, λέγοντας ότι η παγκόσμια πανδημία έπληξε την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας και ότι θα μπορούσε να διακόψε κάθε σχέση με τη χώρα.
Στο κλίμα αυτό, λίγο μετά τις 20.30 ώρα Ελλάδος, στη Wall Street, ο Dow Jones καταγράφει άνοδο 0,91% στις 23.378 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,09% στις 8.835 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,41% στις 2.825 μονάδες.
Πιέσεις στην αγορά έφερε και η ανακοίνωση για τα στοιχεία της αμερικανικής αγοράς εργασίας, τα οποία μάλλον αποδεικνύουν με τον πιο τραγικό τρόπο τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ για την οικονομία των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπ. Εργασίας, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας έφθασαν, για τη εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9/5, τα 2,981 εκατ., ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα διαμορφώνονταν στα 2,7 εκατ.
Αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών που βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας από τον Μάρτιο έως και πριν από μία εβδομάδα να φθάνει στα 36,5 εκατ., επίπεδο πρωτόγνωρο για τις ΗΠΑ.
Την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην αμερικανική οικονομία είχε επισημάνει με χθεσινές δηλώσεις του και ο κ. Πάουελ, τονίζοντας ότι η έκταση και η ταχύτητα της οικονομικής επιβράδυνσης είναι χειρότερη από οποιαδήποτε ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Διαπιστώνουμε μια σοβαρή πτώση στην οικονομική δραστηριότητα και την εργασία, με την αύξηση των θέσεων εργασίας την τελευταία δεκαετία να έχει εξανεμιστεί» σημείωσε ο κ. Πάουελ και τόνισε πως «αυτή η αναστροφή της οικονομίας έχει προκαλέσει πόνο που είναι δύσκολο να αποτυπωθεί με λόγια, ενώ υπάρχουν ζωές που θα ζήσουν μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον».
Την ίδια ώρα αμετάβλητες παραμένουν οι ανησυχίες των επενδυτών και για τις εξελίξεις στο ζήτημα της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς η έλλειψη κάποιας θεραπείας και πολύ περισσότερο ενός αποτελεσματικού εμβολίου δεν μπορεί να αποκλείσει σε καμία περίπτωση να υπάρξει επιστροφή της πανδημίας, ιδιαίτερα τώρα που έχει υπάρξει άρση του lockdown.
Απώλειες στην Ευρώπη
Ο δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε πτώση 2,17% στις 326 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε απώλειες 2,75% στις 5.741 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 1,95% στις 10.337 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι έπεσε κατά 1,65% στις 4.273 μονάδες.