Πτωτικά αλλά με ελεγχόμενο τρόπο κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να δείχνουν αξιοθαύμαστη ψυχραιμία στην ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο α’ τρίμηνο και να εξετάζουν με μεγαλύτερη προσοχή μία σημαντική σειρά εταιρικών ανακοινώσεων.
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε στο α’ τρίμηνο κατά 3,8%, εμφανίζοντας τη χειρότερη πορεία στην ιστορία του και αποδεικνύοντας ότι η κρίση που προκάλεσε το αναγκαστικό lockdown λόγω κορονοϊού έχει αφήσει ένα ισχυρό αρνητικό αποτύπωμα.
Όμως παράγοντας στήριξης εξακολουθεί να αποτελεί το νέο φάρμακο κατά του κορονοϊού, ενώ ο Απρίλιος αποδεικνύεται ένας αρκετά θετικός μήνας, με τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες αλλά και τη Wall Street να έχουν σημειώσει ισχυρή άνοδο.
Βάσει των πρώτων στοιχείων το φάρμακο remdesivir μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία κατά του κορονοϊού, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται οι πιέσεις στην αμερικανική FDA προκειμένου να δώσει άδεια ευρύτερης χρήσης του, με τον φαρμακευτικό όμιλο Gilead Science να υποστηρίζει ότι είναι σε θέση να καλύψει τυχόν αυξανόμενη ζήτησή του.
Την ίδια ώρα η προσοχή στρέφεται εκ νέου στην ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει σήμερα, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι πιθανώς δεν θα ανακοινώσει κάποιο νέο πρόγραμμα, αλλά σαφώς θα τονίσει ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης. Το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ και στα μηνύματα που θα θελήσει να στείλει στους ηγέτες της ΕΕ για την ομολογουμένως αργή ανταπόκρισή τους.
Πτώση 0,01% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600, με τον γερμανικό DAX 30 να υποχωρεί 0,13%, ενώ 0,78% χαμηλότερα κινείται ο βρετανικός FTSE 100, λόγω των ισχυρών πιέσεων σε δεικτοβαρείς τίτλους όπως αυτός της Shell (-6,4%), με τον πετρελαϊκό όμιλο να ανακοινώνει ότι δεν θα δώσει μέρισμα πρώτη φορά στη μακρόχρονη ιστορία του.
Σταθεροποιητική πορεία για τα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικού δείκτες να κυμαίνονται από -0,1% έως και +0,4%.