ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:25:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μεγάλη άνοδος σε Wall Street και Ευρώπη εν μέσω αισιοδοξίας για φάρμακο

«Πάρτι» στη Wall Street μετά τις ανακοινώσεις της Gilead για επιτυχημένη δοκιμή φαρμάκου για τον κορονοϊό. Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Αυξάνουν τα κέρδη τους οι τρεις βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, μετά το κύμα αισιοδοξίας που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της φαρμακευτικής εταιρείας Gilead.

H αμερικανική φαρμακευτική έκανε γνωστό ότι οι δοκιμές του σκευάσματος Remdesivir σε ασθενείς με κορονοϊό είχαν επιτυχία σε ποσοστό άνω του 50%, εξέλιξη που πυροδότησε την αισιοδοξία στους επενδυτές, αφού είναι πιθανό να επιτρέψει το ταχύτερο άνοιγμα των οικονομιών.

Στις 20:30 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones κινείται ανοδικά κατά +2,58%, στις 24.724 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται κατά +2,94%, στις 2.947 μονάδες και ο Νasdaq καταγράφει κέρδη ύψους +3,50% στις 8.908 μονάδες.

Μια μελέτη για το φάρμακο Remdesivir της Gilead που διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων ολοκληρώθηκε επιτυχώς, όπως έκανε γνωστό η εταιρεία, ανεβάζοντας τις προσδοκίες για πιθανή θεραπεία των ασθενών με κορονοϊό.

Η Gilead κυκλοφόρησε επίσης τα αποτελέσματα της δικής της μελέτης, η οποία έδειξε βελτίωση σε ασθενείς που έλαβαν Remdesivir για τη θεραπεία του ιού. Οι μετοχές της Gilead σημείωσαν άνοδο 9,3%.

Η εξέλιξη αυτή μάλιστα στάθηκε ικανή να αντισταθμίσει και την απογοήτευση από τα αποτελέσματα για την αμερικανική οικονομία στο α’ τρίμηνο του 2020, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 4,8%, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα υποχωρούσε κατά 3,5%.

Πρόκειται για το πρώτο αρνητικό τρίμηνο για την αμερικανική οικονομία μετά το α’ τρίμηνο του 2014, όταν είχε συρρικνωθεί κατά -1,1% και παράλληλα το δεύτερο χειρότερο μετά το 8,4% που ήταν η υποχώρησή του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2008.

Η αρνητική πορεία αποδίδεται στη μεγάλη πτώση που σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες, με δεδομένο ότι η κατανάλωση αποτελεί το 67% του αμερικανικού ΑΕΠ, καθώς υποχώρησαν 7,6% με δεδομένο φυσικά ότι κατά τη διάρκεια του Μαρτίου σχεδόν το σύνολο των καταστημάτων λιανικής είχαν διακόψει τη λειτουργία τους. Παράλληλα οι εξαγωγές υποχώρησαν 8,7%, ενώ οι εισαγωγές κατά 15,3%.

Στήριξη στο χρηματιστήριο προσφέρει και η σημαντική άνοδος, κοντά στο 8%, της μετοχής της Alphabet, της μητρικής της Google, η οποία ανακοίνωσε κέρδη 9,87 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 41,16 δισ. δολαρίων την Τρίτη, με τα έσοδα να είναι παραπάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο πραγματοποιεί ράλι ανόδου ενισχύεται κατά +25%, στα 15,5 δολάρια το βαρέλι, μετά από δύο ημέρες μεγάλης πτώσης, ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία έναντι του ευρώ διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,086 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διολισθαίνει κατά δύο μονάδες βάσης, στο 0,58%.

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τα θετικά νέα έδωσαν ώθηση και στις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες έκλεισαν με άνοδο, με εξαίρεση το χρηματιστήριο της Ελβετίας, το οποίο υποχώρησε ελαφρώς.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 2,89%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατά +2,63%. Άνοδο κατέγραψε και ο γαλλικός CAC40, ύψους +2,22%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε υψηλότερα κατά +3,21%. Κέρδη και για τον ιταλικό FTSE MIB, στο +2,21%, ενώ ο ελβετικός SMI υποχώρησε κατά -0,13%. Τέλος, κέρδη κατέγραψε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 50 στο +2,18%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Προσεκτικές κινήσεις στις αγορές μετά τις αναταράξεις της Wall Street

Διατηρείται η ανοδική τάση στις ευρωπαϊκές αγορές που ανακάμπτουν μετά τις εκλογές σε Βρετανία και Γαλλία, και τις ελπίδες που παραμένουν για μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζουν ανοδικά οι διεθνείς αγορές μετά τα ρεκόρ S&P 500 και Nikkei

Για πρώτη φορά ο S&P 500 έσπασε το φράγμα των 5.000 μονάδων και ο Nikkei ανέβηκε πάνω από τις 42.000 μονάδες με ώθηση από την τεχνολογία. Την σκυτάλη πήραν οι ευρωπαϊκές αγορές που συνεχίζουν ανοδικά μετά και τις δηλώσεις Πάουελ στο Κογκρέσο.