Ανοδικά αλλά με πολύ προσεκτικό τρόπο κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικοί στον τρόπο με τον οποίο αυξάνουν την έκθεσή τους, με δεδομένο ότι μπορεί να μηνύματα από το μέτωπο της πανδημίας να είναι θετικά, αλλά υπάρχει πάντα το «άγνωστο» για το τι θα συμβεί μετά την επιστροφή σε περισσότερο κανονικούς ρυθμούς για την παγκόσμια οικονομία.
Η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού από τις κυβερνήσεις ανά την υφήλιο, αν και κρίνεται απολύτως απαραίτητη, προκειμένου η οικονομία να επαναλειτουργήσει και να μην υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, δεν παύει να ανησυχεί σχεδόν τους πάντες, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποια αποτελεσματική θεραπεία για τον κορονοϊό.
Παράλληλα συνεχίζεται η ανακοίνωση εταιρικών μεγεθών α’ τριμήνου, με αρκετούς ομίλους να έχουν κατορθώσει να ξεφύγουν από τη λαίλαπα της πανδημίας, αλλά να προειδοποιούν ότι τόσο στο β’ τρίμηνο όσο και για το σύνολο του 2020 τα οικονομικά τους μεγέθη θα είναι πολύ χαμηλότερα απ’ αυτά που υπολόγιζαν στις αρχές του τρέχοντος έτους, σαφώς εξαιτίας του κορονοϊού.
Σταθερά σε κλοιό επιθετικών ρευστοποιήσεων παραμένει η αγορά πετρελαίου, με τους αποθηκευτικούς χώρους πλέον σε όλη την υφήλιο και όχι μόνο στις ΗΠΑ να φθάνουν σε επίπεδα κορεσμού και τη ζήτηση να παραμένει σταθερά σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Άμεσο αποτέλεσμα το αμερικανικό αργό (WTI) να υποχωρεί και σήμερα σχεδόν 17% στα 10,68 δολάρια, ενώ το Brent κινείται 3,8% χαμηλότερα στα 22,20 δολάρια.
Κέρδη 0,57% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600, με τον γερμανικό DAX 30 να ενισχύεται 0,54% και τον βρετανικό FTSE 100 να κινείται 0,4% υψηλότερα. Σε θετική πορεία οι αγορές Ιταλίας (+1,51%) και Ισπανίας (+0,06%).
Θετική η εικόνα και στα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να βρίσκονται κοντά στο +0,5%.